Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Στηρίζουμε την οικογένεια & τους νέους γονείς απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια

Γράφει η Zωή Ράπτη, Aναπληρώτρια Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στη Ν.Δ.

«Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Αυτός είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για μας», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πίσω από το δημογραφικό πρόβλημα δεν βρίσκονται μόνο αριθμοί και στατιστικά. Βρίσκονται και άνθρωποι με πραγματικές, καθημερινές ανάγκες, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας. Ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες που χρειάζονται στήριξη.

Η κυβέρνηση εγκύπτει στο πρόβλημα με κοινωνική ευαισθησία, λαμβάνοντας, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας και των νέων γονέων απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται το επίδομα που λαμβάνουν οι οικογένειες για τη γέννηση των παιδιών κατά 400 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2023.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Από 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύει πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα, αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, ενώ αναμορφώνεται το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το 1ο παιδί και κατά 50 ευρώ από το 2ο και κάθε επιπλέον παιδί.

Παράλληλα, αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Επίσης, για τον χειμώνα 2023-2024 προσαυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ εισάγεται κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακολούθησε, από την πρώτη στιγμή, μια σοβαρή οικονομική και κοινωνική πολιτική, με αποτελέσματα προς όφελος κάθε ελληνικής οικογένειας.

Η αύξηση του επιδόματος γέννησης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, για τη στήριξη των οικογενειών, έρχεται σε συνέχεια μιας συνολικής δέσμης μέτρων που ήδη υλοποιούνται όπως, το επίδομα για τη γέννηση κάθε παιδιού, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη βρεφικής ηλικίας, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, καθώς και το επίδομα μητρότητας για τις νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής, ιδιαίτερα για τους νέους και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, που αφορούν περισσότερους από 137.000 δικαιούχους.

Έτσι, για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», για χαμηλότοκα δάνεια σε νέα ζευγάρια, μέσω του οποίου 10.000 νέοι απέκτησαν δικό τους σπίτι, διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός της συμμετοχής της ΔΥΠΑ στο πρόγραμμα στα 750 εκ. ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος στο 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υλοποιείται το πρόγραμμα «Κάλυψη», για διάθεση 1.000 κατοικιών σε ευάλωτους, τα προγράμματα «Στέγαση και Εργασία για αστέγους» και «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που υλοποιούνται ήδη, καθώς τα προγράμματα «Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες» και «Κοινωνική Αντιπαροχή», που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Όλα αυτά δεν δείχνουν μόνο την ευαισθησία της κυβέρνησης, αλλά και ότι έχουμε μια οικονομία της οποίας η μηχανή έχει μπει μπροστά. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε τέτοιου είδους πολιτικές. Η επιπλέον στήριξη σε χιλιάδες νέους γονείς είναι ένα μήνυμα πως μια σοβαρή οικονομική πολιτική μπορεί να οδηγήσει και σε μια πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ