Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Mytilineos: Καθαρά κέρδη 623 εκατ. € και EBITDA 1 δισ. €

Τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 2023 ανακοίνωσε η Mytilineos, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πορεία της χρονιάς που πέρασε.

Στα βασικά σημεία της χρήσης καταγράφονται τα εξής:
• 34% αύξηση στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας που ανήλθαν σε € 623 εκατ. έναντι € 466 εκατ. το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε € 4,50 έναντι €3,41 το 2022.
• 23% αύξηση των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε € 1.014 εκατ., έναντι € 823 εκατ. το 2022.
• O Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε € 5.492 εκατ. σε σύγκριση με € 6.306 εκατ. το 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.
• Προτεινόμενο μέρισμα € 1,50 ανά μετοχή (με ανοδική προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος).
• Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα € 1.453 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους € 440 εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τις FITCH και S&P, με την Mytilineos να προσεγγίζει όλο και περισσότερο το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Κατά το 2023, η εταιρεία εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στην ομάδα των ηγέτιδων εταιρειών του δείκτη MSCI ESG Ratings, πετυχαίνοντας επίδοση AA/ΑΑΑ. Επιπλέον, είναι η μόνη εταιρεία, με έδρα στην Ελλάδα, που επιλέχθηκε να συμμετέχει στον δείκτη Dow Jones Sustainability Index Emerging Markets για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ βραβεύτηκε για πρώτη φορά, με την ανώτερη διάκριση Platinum award (Top 1%) από την Ecovadis για τις πρακτικές της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Τα αποτελέσματα του 2023 μας αφήνουν πολύ ικανοποιημένους. Πρώτον, επειδή δικαιώσαμε τους μετόχους και stakeholders που πίστεψαν ότι η μεγάλη αύξηση των αποτελεσμάτων του 2022 δεν ήταν συγκυριακή, αλλά ξεκάθαρη αλλαγή πίστας για την εταιρεία. Και δεύτερον, διότι τόσο η καθαρή κερδοφορία, όσο και η λειτουργική, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι για το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν τις ευθύνες μας απέναντι στους εργαζομένους μας, τους μετόχους, τους stakeholders, αλλά και την κοινωνία τελικά. Και όπως πάντα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών που αναλαμβάνουμε. Με υπερηφάνεια, αλλά και ταπεινότητα, συνεχίζουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ