Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η στάση της Εκκλησίας ως προς τα ΑμεΑ

Γράφει η Ειρήνη Χαϊδή Ειδική Παιδαγωγός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Η εκκλησία υιοθετεί τον λόγο του Θεού που είναι η Αγάπη. Τον υιοθετεί όμως; 

Η εκκλησία υιοθετεί τον λόγο του Θεού για ΙΣΟΤΗΤΑ όλων τον ανθρώπων, ταπεινών, φτωχών, Γραμματέων και Φαρισαίων, αμαρτωλών. Τον υιοθετεί όμως; 

Αλλά τι εστί εκκλησία; Εκκλησία ορίζεται το σύνολο των χριστιανών στην Οικουμένη (ή σε μια περιοχή ή ένα έθνος) η οποία παρέχει ιεροσύνη και αποστολική διακονία, μοιράζεται ένα κοινό δόγμα και διακηρύσσει ορθόδοξα την πίστη της στον δημιουργό της Κύριο Ιησού Χριστό.

Πολλοί ταυτίζουν την εκκλησία με τους κληρικούς, τους θρησκευτικούς λειτουργούς οποιασδήποτε βαθμίδας της εκκλησιαστικής ιεραρχίας!

Η εκκλησία μέσω της διακονίας, πνευματικής και φιλανθρωπικής, έχει ως κεντρικό γνώμονα την προσφορά στον άνθρωπο ως πλάσμα του Θεού. Χωρίς διακρίσεις χρώματος, μόρφωσης, φύλου! 

Οι κληρικοί όλων των βαθμίδων αποτελούν τους απεσταλμένους τους θεού στη γη, για μας τους αμαρτωλούς.

Άραγε πρεσβεύουν αυτά που κηρύττουν; 

Ποια είναι όμως η στάση του κλήρου απέναντι σε άτομα με αναπηρία;

Σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ορίζονται τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια, δύνανται να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους.

Αποδέχεται ο κλήρος τις ιδιαιτερότητες των ΑμεΑ στον ιερό ναό ή αποδέχονται τα ΑμεΑ μόνο ως φιλανθρωπική διακονία; 

Δέχεται ο κλήρος ένα άτομο με αυτισμό στον ναό που ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μπορεί να φωνάξει γιατί φοβάται και να ενοχλεί τους εκκλησιαζόμενους; 

Ιδού μερικά παραδείγματα:

Α) Οι δυστυχείς καλύτερα να μην είχαν γεννηθεί!

Λόγια προβεβλημένου μητροπολίτη μεγάλης πόλης.

Τι διαφέρει αυτό από τις λογικές Χίτλερ που τους έκαιγε, αφού είχαν κάνει το λάθος -κατά τον συγκεκριμένο μητροπολίτη- να έχουν γεννηθεί οι δυστυχείς; 

Κι αυτός ο ιερωμένος κηρύσσει -λέει- αγάπη! 

Β) Οι αναφορές γονέων και άλλων προσώπων μάλλον δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές! 

Υπάρχουν πλήθος παραδείγματα αλλά θα αναφερθώ σε δυο πρόσφατα.

• Μαμάδες καταγγέλλουν ότι πηγαίνοντας τα παιδιά τους με αυτισμό στην εκκλησία ώρες που δεν υπήρχε κοσμοσυρροή και τα παιδιά τους αντέδρασαν, οι μοναχές τούς είπαν να τα πάνε για εξορκισμό! Καμμιά προσπάθεια κατανόησης και αποδοχής! 

• Εκπαιδευτικοί επίσης, καταγγέλουν ότι πηγαίνοντας στην εκκλησία παιδιά με αυτισμό πριν ξεκινήσει η λειτουργία και ενώ ο ναός είχε αρκετούς πιστούς, δέχτηκαν τις αυστηρές παρατηρήσεις του ιερέα του ναού όταν μαθητής άρχισε να λέει χαρούμενος με δυνατή φωνή «ο παπάς, ο παπάς»! 

Ο κληρικός ζήτησε να περάσει το παιδί έξω γιατί ενοχλούσε το εκκλησίασμα! 

▪ ▪ ▪

Αναρωτιέμαι ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ατόμων ΑμεΑ; 

Δεν θα πρέπει ο κλήρος να δεχτεί τα άτομα αυτά και να βοηθήσει με τη στάση του να έρθουν κοντά στον Θεό όπως επιθυμούν; Να κοινωνήσουν; 

Γονείς αναφέρουν ότι ενώ θέλουν να κοινωνήσουν τα παιδιά τους, (τα οποία έχουν να τα κοινωνήσουν από την εποχή της βάφτισής τους!) φοβούμενοι τη συμπεριφορά αλλά και την αντίδραση του ιερέα ρωτούν αν θα γίνουν δεκτά. Λυπηρό έως εξοργιστικό! 

Δεν έχουν τα άτομα με αναπηρία να προσεγγίσουν τον Θεό μέσω της εκκλησίας; Αν τα ίδια και οι οικείοι τους το επιθυμούν; Γιατί θα πρέπει να αποδέχονται τον αποκλεισμό; 

▪ ▪ ▪

Υπάρχουν όμως και κληρικοί που δείχνουν ειλικρινή ευαισθησία και αποδοχή στα άτομα ΑμεΑ! Όπως ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Στεφανιδάκης, προϊστάμενος του ιερού ναού του Αγίου Ελευθέριου στο Μαρούσι!

Με την πρώτη μας επικοινωνία για επίσκεψη παιδιών ΑμεΑ ώστε να γνωρίσουν τον χώρο της εκκλησίας, μας πρότεινε να επισκεφθούν τον ιερό ναό όσες φορές χρειαστεί ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά, να κάνει λειτουργία ειδική για τα παιδιά ώστε να νιώσουν άνετα και στη συνέχεια να εκκλησιαστούν με το υπόλοιπο εκκλησίασμα! 

Και ένας άλλος ιερέας, ο πατήρ Αναστάσιος Λάμπρου, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στη Λυκόβρυση είναι πάντα πρόθυμος να δεχτεί παιδιά ΑμεΑ οποιοδήποτε μέρα και ώρα!

Αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη! Μακάρι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες συμπεριφορές και στάσεις κληρικών με αυτή τη φιλοσοφία! 

Αναρωτιέμαι, πού είμαστε όλοι εμείς, οι υπεύθυνοι της Πολιτείας, αλλά και απλοί πολίτες, όταν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές; 

Όταν γίνεται λόγος για άλλες ομάδες ατόμων όπως φυλακισμένοι, ναρκομανείς, ομοφυλόφιλοι κτλ. ξεσηκώνουμε τον κόσμο με διαμαρτυρίες υπέρ ή κατά! 

Για τα ΑμεΑ ούτε φωνή ούτε ακρόαση ! Ξέχασα, ενοχλούν την αισθητική μας, τη συνείδησή μας ότι δεν κάνουμε αυτό που είναι αυτονόητο. 

Όμως στην περίπτωση των κληρικών σκεφτόμαστε: έχουν λόγο στον Θεό! Πού να μπλέκουμε με τους παπάδες; 

▪ ▪ ▪

Δεν επιλέγουμε τους καιρούς που ζούμε, επιλέγουμε μόνο το πώς ανταποκρινόμαστε στους καιρούς που ζούμε!

Νικόλαος Θ. Μπαλάνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ