Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Μοντεβιδέο: Η πρωτεύουσα όπου ο κεντρικός της δρόμος λέγεται Ελλάς και δεκάδες άλλοι έχουν ονόματα αρχαίων

Επιμέλεια: Λία Βαλάτα – Τσιάμα , Ιστορικός – Ερευνήτρια

H Ουρουγουάη είναι μια μικρή χώρα με λιγότερο από 4 εκατομμύρια κατοίκους. Ωστόσο, έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό με τουλάχιστον έξι χιλιάδες κατοίκους να μιλούν άπταιστα ελληνικά. 

Η χώρα είναι τόσο εξοικειωμένη με την Ελλάδα που πολλοί δρόμοι και πλατείες έχουν ελληνικά ονόματα, ενώ υπάρχουν μέχρι και αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων στα δημόσια κτήρια της. 

Στο Μοντεβιδέο όπου ο κεντρικός δρόμος λέγεται Ελλάς

Υπάρχουν πάνω από 3,5 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ουρουγουάη, ακόμα και τρίτης γενιάς, καθώς και μεγάλος αριθμός γηγενών ομιλητών που μιλούν ελληνικά. 

Στην πρόσοψη ενός νεοκλασικού κτιρίου αναγράφεται η λέξη «Αθηναίος», ενώ σε ένα πάρκο που ονομάζεται Αθήνα και βρίσκεται στην παραλία της πρωτεύουσας, υπάρχει η προτομή του Ομήρου, ενώ οι Ουρουγουανοί γνωρίζουν τον σύγχρονο ελληνικό κόσμο, τα γράμματα και τις τέχνες. 

Κάθε βιβλιοπωλείο της χώρας, ακόμα και το πιο μικρό, έχει πάντα τα βιβλία του Νίκου Καββαδία, του Καβάφη και του Ρίτσου.

Το Μοντεβιδέο έχει συνολικά τουλάχιστον 23 ονόματα δρόμων που έχουν δανειστεί από αρχαίους φιλοσόφους, ενώ ο πιο κεντρικός δρόμος ονομάζεται «Ελλάς». 

Δύο πλατείες της Πρωτεύουσας έχουν ονομαστεί se «Πλατεία Αθηνών» και «Πλατεία Ελλάδος», με το άγαλμα του Σωκράτη να κοσμεί την είσοδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μοντεβιδέο, που είναι χτισμένη σύμφωνα με την αρχαία ελληνική δωρική αρχιτεκτονική. 

 

Ακόμη και ένα δημόσιο σχολείο στη χώρα ονομάζεται «Grecia», του οποίου όλοι οι μαθητές είναι παιδιά της Ουρουγουάης. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να γιορτάζουν τις εθνικές γιορτές των Ελλήνων, κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας σχολικές εκδηλώσεις, τραγουδώντας και απαγγέλλοντας ποιήματα. 

Η ελληνική κοινότητα διαθέτει ένα σχολείο, στο οποίο διδάσκουν δύο Έλληνες δάσκαλοι, αίθουσα εκδηλώσεων, εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, χορευτικό συγκρότημα, ορχήστρα, γήπεδο ποδοσφαίρου και γήπεδο βόλεϊ. 

Επιχειρηματίες με ελληνική καταγωγή που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και την κλωστοϋφαντουργία, έχουν αφήσει το στίγμα τους στην οικονομική ζωή της Ουρουγουάης.

Έλληνες είναι επικεφαλής σε τρεις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, τον όμιλο Tsakos, τη Navios και τη Lavinia.

Η ελληνική κοινότητα στην Ουρουγουάη

Σύμφωνα με το Ellines.com η Ελληνική Κοινότητα της Ουρουγουάη, η οποία γιόρτασε τα 100 χρόνια της, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2016 και ήταν η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη οργανωμένη δομή Ελλήνων στη Νότια Αμερική. Οι πολίτες δεν χαρακτηρίζονται ως «φιλέλληνες», αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως «Έλληνες οπαδοί».

Ακόμα, το μεγαλύτερο μέρος της χώρα έχει πει ότι ταυτίζεται πολιτισμικά με την Ευρώπη και ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τους έρχεται στο μυαλό. Την εποχή του 1950 και 1960 είχε δεχτεί πολλούς Έλληνες μετανάστες και ναυτικούς που ήθελαν μια καλύτερη ζωή.

Γραπτές μαρτυρίες δείχνουν ότι ο πρώτος Έλληνας που εγκαταστάθηκε στη χώρα ήταν ο Χειμαριώτης Δημητρίου, το 1687, ο οποίος είχε αλλάξει αρχικά το όνομα του σε «Μητρόπουλος» και τελικά ως «Μήτρης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ