Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Τα τρία R του Θωμά Δοξιάδη για το Ellinikon Experience Park

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση, αναδείχτηκαν στη δεύτερη εκδήλωση στο πλαίσιο του θεσμού The Ellinikon Moments της LAMDA Development που πραγματοποιήθηκε στο The Ellinikon Experience Centre με ομιλητή τον βραβευμένο αρχιτέκτονα, Θωμά Δοξιάδη.

Ο κ. Δοξιάδης, στη συζήτηση με θέμα «Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση η Συμβίωση;», παρουσίασε στοιχεία από έργα που έχει υλοποιήσει με την ομάδα του σε όλη την Ευρώπη.

«Ξεκινάμε πάντα με δύο οπτικές. Η μία είναι η οπτική του ανθρώπινου βλέμματος και του τρόπου που έχει ο άνθρωπος, μέσα από εκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης, στηθεί για να αντιλαμβάνεται πράγματα. Για να μπορούμε να βοηθήσουμε, να “πιάσουμε” έναν χώρο, πρέπει να τον καταλάβουμε. Και η άλλη οπτική αφορά το τεχνικό και το επιστημονικό: GIS, σχέδια, αναλύσεις. Όλα αυτά συγκλίνουν στο να καταλάβεις πολυεπίπεδα το πρόβλημά σου και αρχίζουν να οδηγούν σε επιλύσεις, σε επίπεδο master planning. Οι όποιες επιλύσεις, συνεπώς, είναι πώς θα αναπτύξω το μέρος, κάνοντας τη λιγότερη ζημιά. Άρα, η τελική ισορροπία είναι μια ισορροπία που μπαίνουν όλοι οι παράγοντες: ο εμπορικός, ο λειτουργικός, ο οικολογικός και ο αισθητικός», δήλωσε ο κ. Δοξιάδης αναφερόμενος σε δύο έργα που υλοποιήθηκαν στην Πορτογαλία.

Για το έργο του στο Ελληνικό, είπε πως «Το The Ellinikon Experience Park και κατ’ επέκταση το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού έχει παραχθεί με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χρησιμοποιώντας την αρχή των τριών R: Reduce, Reuse, Recycle» (σσ Μείωσε, Επαναχρησιμοποίησε, Ανακύκλωσε) και εξήγησε: «Έχουμε μειώσει τις παρεμβάσεις μας στον χώρο όσο γίνεται και κρατάμε κατά το δυνατόν το παλιό μπετό που προϋπήρχε στις εγκαταστάσεις τού παλιού αεροδρομίου, το οποίο επαναχρησιμοποιούμε ανακυκλώνοντας κομμάτια του για τις δομές του νέου πάρκου όπως παγκάκια, πεζούλια κ.ά.».

Για τον Riviera Tower, ο κ. Δοξιάδης ανέφερε: «Η περιοχή του Ελληνικού βρίσκεται μεταξύ βουνού και θάλασσας, επομένως ανάλογα το σημείο, το κλίμα διαφοροποιείται. Αντίστοιχα και στον Riviera Tower, τον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη στη χώρα μας, το υψόμετρο αλλά και ο προσανατολισμός της κάθε πλευράς του επηρεάζει το μικροκλίμα. Συνεπώς έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη μελέτη για να επιλεχθούν τα φυτά που θα ευδοκιμήσουν σε κάθε σημείο του πράσινου πύργου».

Διαβάστε επίσης: Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την οικιστική επένδυση της Orilina Properties

Ειδήσεις από τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ