Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η γενέτειρα της Δημοκρατίας έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει

Γράφει η Zωή Ράπτη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στη Ν.Δ.

Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά, καθώς έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που στάθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της διαφάνειας, της ισότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο παρά ποτέ.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών με ανύπαρκτες υποθέσεις, όπως αυτή της μικρής Μαρίας στον Έβρο, που αποδείχθηκε ότι ήταν μια σκηνοθεσία αδίστακτων διακινητών μεταναστών, καθώς και με μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτος δικαίου.

Απαντώντας σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μοιάζει τουλάχιστον παράδοξο κάποιες δυνάμεις στη χώρα μας, οι οποίες άλλοτε συντάχθηκαν με τα πιο αντιευρωπαϊκά, τα πιο αντιλαϊκιστικά συνθήματα, να εμφανίζονται αίφνης ως υπερασπιστές των δημοκρατικών αξιών και της δικαιοσύνης».

Απέναντι στις συκοφαντίες, εμείς αντιτάσσουμε την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού.

Τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαθέτει και την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους-μέλους στα πολύ κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή, στο κείμενο που δημοσίευσε η Επιτροπή, επισημαίνεται η διαρκής πρόοδος της Ελλάδος στα θέματα του κράτους δικαίου.

«Δεν είμαστε μία τέλεια Δημοκρατία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι. Είναι υποδείξεις τις οποίες λαμβάνουμε υπόψιν πάρα πολύ σοβαρά, φροντίζουμε να τις διορθώσουμε και προσβλέπουμε στην επόμενη ετήσια έκθεση του κράτους δικαίου να έχουμε προοδεύσει κι άλλο σ’ αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και δεν είναι τυχαίο ότι και μετά τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, ο «Economist» κατέταξε πρόσφατα την πατρίδα μας στα 20 κορυφαία κράτη στον κόσμο ως προς την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό «Economist» αναβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 στην ετήσια έκθεση «Democracy Index» για το 2023, φέρνοντας τη χώρα μας μια κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που λογίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες».

«Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγο να πανηγυρίζει», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μια ιδιαίτερα μικρή κατηγορία χωρών που έχουν τις καλύτερες δημοκρατικές επιδόσεις, καθώς λιγότερο από το 8% των κατοίκων των χωρών που αξιολογούνται ζουν σε μια «πλήρη δημοκρατία».

Η επίδοση της Ελλάδας για το 2023 είναι η καλύτερη από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται το «Democracy Index», πριν από 18 χρόνια. Οι χειρότερες βαθμολογίες της χώρας μας, μεταξύ 7,23 και 7,29, καταγράφηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τριετία μεταξύ του 2016 και του 2018.

O «Economist», μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες της διασποράς διευκολύνονται να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, ενώ προηγουμένως θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ