Σε μία πρωτότυπη δράση προχώρησε η ομάδα Εθελοντών του Δήμου Ηλιούπολης και μέλη της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη» για να προωθήσουν μία διαφορετική κουλτούρα στάθμευσης στην πόλη.
Με βάση την δεδομένη ανεπάρκεια θέσεων και την νοοτροπία των οδηγών που αφήνουν τα οχήματά τους όπου βρουν, αδιαφορώντας για τους άλλους χρήστες των δρόμων και των πεζοδρομίων, τοποθετήθηκαν για συνεχόμενα Σαββατοκύριακα «ψεύτικες κλήσεις» σε αυτοκίνητα και μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα παράνομα.
Οι εθελοντές εστίασαν σε συνηθισμένες παραβάσεις, όπως το κλείσιμο των ραμπών αναπήρων, παράνομες σταθμεύσεις σε λεωφορειόδρομους, σε πεζοδρόμια ή σε γωνίες που δυσκολεύουν την στροφή αυτοκινήτων.
Η «ψεύτικη κλήση» έμοιαζε με την κανονική των αρμοδίων οργάνων, προκειμένου ο παραβάτης, αφενός να αντιληφθεί ότι πρόκειται για κλήση που δεν ισχύει και αφετέρου να συνειδητοποιήσει το παράπτωμα του.
Μάλιστα πάνω στην ψεύτικη κλήση υπήρχε κείμενο που παρότρυνε τους πολίτες να συμπορευτούν με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να υπάρχει σεβασμός στα άτομα με αναπηρία, τους πεζούς, εξασφαλίζοντας μία ποιότητα ζωής στους δημότες και κατοίκους της πόλης.
Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα ήταν το ακόλουθο: «Aγαπητέ Δημότη, Κάτοικε, Επισκέπτη, αυτή την φορά δεν θα βεβαιωθεί το πρόστιμο. Την επόμενη φορά όμως θα είναι πραγματική κλήση. Θέλουμε τη βοήθειά σου για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πεζών, των ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο, των ανθρώπων που θέλουν να περάσουν με το καρότσι και δεν μπορούν λόγω της παράνομης στάθμευσης. Μπορούμε να στηριζόμαστε και σε σένα για την αλλαγή νοοτροπίας στην Ηλιούπολη στο ζήτημα της παράνομης στάθμευσης;».
Οι κάτοικοι και δημότες όταν συναντήθηκαν με μέλη της εθελοντικής δράσης την στιγμή που βρήκαν την κλήση πάνω στο όχημά τους, τα ευχαρίστησαν, ενώ την ίδια στιγμή η δράση αυτή υπήρξε η αφορμή για σημαντική ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των παραβατών και των μελών της εθελοντικής δράσης.
Παρόμοιες δράσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς και σε άλλους δήμους της χώρας αναδεικνύουν τη διάθεση αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας στάθμευσης, προκειμένου οι πόλεις να είναι πιο βιώσιμες για ανθρώπους τρίτης ηλικίας, για ανθρώπους με παιδιά που δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν με τα παιδικά καρότσια, για τα άτομα με αναπηρία.
Η εθελοντική δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός συνόλου ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη μετακίνηση.
Διαβάστε επίσης: Διαδημοτικό Συμβούλιο για την αστική σύραγγα
Ειδήσεις από την Ηλιούπολη στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter