Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Δ. Παπαστεργίου στην ΚΕΔΕ: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα αστικά κέντρα» – Οι τοποθετήσεις των υποψηφίων

Tην “αποκατάσταση της αδικίας” σε βάρος των μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων που επιτεύχθηκε με την ορθολογική κατανομή των ΚΑΠ, επικρότησε ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνηση και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα αστικά κέντρα. Τώρα βλέπουμε τους Δήμους με σιγουριά για το μέλλον χάρη στα προγράμματα τα οποία τρέχουνε για τις έξυπνες πόλεις με περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πάμε να δημιουργήσουμε τους Δήμους της επόμενης μέρας, Δήμους ασφαλής και ανθρώπινους για τους πολίτες». Νωρίτερα ο υπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την προεδρία του στην ΚΕΔΕ τόσο κατά της περίοδο της πανδημίας με την ενεργοποίηση όλων των δήμων και των κοινωνικών υπηρεσιών τους, όσο και στο ζήτημα της κυβερνησιμότητας που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με τον νόμο της απλής αναλογικής.

Ενωτική στήριξη και εμπιστοσύνη, ζήτησε ο Λ. Κυρίζογλου

Ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ευχαρίστησε τους συμπολίτες του για την «υπερκομματική», συνεχή για 6η φορά, ανάδειξη του στη δημαρχεία και ζήτησε την «ενωτική στήριξη και εμπιστοσύνη», του Εκλογικού Σώματος προκειμένου να συνεχιστεί η δημιουργική και μαχητική πορεία του ΔΣ της Ένωσης. Αναφέρθηκε εκτενέστερα στις επιτυχείς διεκδικήσεις του Α΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την προηγούμενη περίοδο, τονίζοντας ότι προωθήθηκαν περισσότερες από 500 νομοθετικές ρυθμίσεις σε υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και νόμους προκειμένου αυτές να συμπεριληφθούν στο νέο κώδικα της αυτοδιοίκησης. Κλείνοντας επανέλαβε τους 5 άξονες διεκδίκησης της παράταξης του που αφορούν στην αυτοτέλεια των Δήμων, και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, Δήμους οικονομικά ισχυρούς και ανεξάρτητους με πλήρη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων. Σαφείς αρμοδιότητες, βιώσιμες και ασφαλείς πόλεις ανθεκτικές στην κλιματική κρίση και πόλεις με κοινωνική πολιτική πόλεις .

Χ. Δούκας: Απαιτείται νέα διοίκηση που θα ενισχύσει την αυτονομία των Δήμων

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, είπε ότι «απαιτείται ένας νέος οδικός χάρτης. Με σύγχρονες και ασφαλείς πόλεις εξάλειψη κοινωνικών προβλημάτων (ενεργειακή φτώχεια, άποροι, άστεγοι κ.α.). Επικαλέστηκε την εξέλιξη της τεχνολογίας και την χρήση της από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς όπως είπε «δεν μπορεί στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης εμείς να χρησιμοποιούμε εργαλεία του προηγούμενου αιώνα». Κάλεσε το Εκλογικό Σώμα να γυρίσει σελίδα , δημιουργώντας μια νέα διοίκηση η οποία θα ενισχύσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία των Δήμων τονίζοντας «Είναι αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες, γι’ αυτό μας ψήφισαν». Αναφορικά με τη σχέση Δήμων – κυβέρνησης την προσδιόρισε ως θεσμικού συνομιλητή και αντέκρουσε τις ανεπαρκείς, όπως τις χαρακτήρισε, αυξήσεις που επιτευχθήκαν «πχ: η αύξηση των κεντρικών Αυτοτελών πόρων που δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος των εργαζόμενων, αλλά και τις «αυθαίρετες παρεμβάσεις» σε βάρος των Δήμων όπως «δημοτικές αρχές της παραμονές ανάληψης των καθηκόντων τους να πληροφορούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι πρέπει να καταβάλουμε 240 εκατομμύρια ευρώ για το τέλος ταφής απορριμμάτων, ότι καταργούνται νομικά πρόσωπα των Δήμων, σχολικές επιτροπές, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευση, αποχέτευσης κ.α.».

Κ. Πελετίδης: «Στόχος η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών»

Κάλεσμα σε όσους συντάσσονται με την καρδιά και το μυαλό τους να ενισχύσουν την «Λαϊκή Συσπείρωση», με σκοπό την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, απηύθυνε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Σημείωσε ότι μόνο η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπορεί να δημιουργήσει τον πραγματικό «άλλο πόλο», των εργατικών – λαϊκών αναγκών, που δεν θα περιγράφει απλώς, που δεν θα γίνει «αμορτισέρ», που θα συγκρούεται με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Θα είναι ο μόνος τρόπος, για να έχει η Κυβέρνηση απέναντί της μια ΚΕΔΕ που θα αποκαλύπτει την εφαρμοζόμενη πολιτική, που θα απαιτεί όσα έχουν ανάγκη οι Δήμοι.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν όλοι οι δήμαρχοι (332), οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι κάθε Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (178), όσοι διετέλεσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο εφόσον έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και διατηρούν την ιδιότητα αυτή (25).

Διαβάστε επίσης: Το Σάββατο, 2 Μαρτίου, οι εκλογές της ΚΕΔΕ

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ