Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Εγκαινιάστηκε έκθεση με έργα των Γύζη, Παρθένη, Μόραλη

Ψηλά την σημαία του Πολιτισμού κρατά ο Δήμος Αλίμου, σε μία εποχή που «βομβαρδιζόμαστε από τόνους χαμηλής ποιότητας», σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη.

Την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, εγκαινιάστηκε μία ακόμη σημαντική έκθεση, με τίτλο «PICTOR CLASSICUS SUM – Νεοελληνική ζωγραφική και κλασσική παράδοση», στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα Ελλήνων ζωγράφων από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα (Γύζης, Αλταμούρας, Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Διαμαντόπουλος, Μόραλης κ.ά.).

H αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Αλίμου, Αποστολία Σκλάβου, υποδέχτηκε τον κόσμο που βρέθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του, στον φιλόλογο, Μανόλη Χατζηγιακουμή που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.

«Εμείς εδώ, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά να συνεχίζουμε την προσπάθεια για το ωραίο και το καλό, για το καλό και το αγαθό. Πριν λίγες μέρες πέθανε ένας σοφός δάσκαλος. Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής. Από τους σημαντικότερους κλασικούς φιλολόγους, νεοελληνιστές και μουσικούς ερευνητές της χώρας. Θέλησα να σας τον αναφέρω, ν’ ακουστεί με την ευκαιρία τ’ όνομά του μέσα στην αίθουσα αυτή, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην προσωπικότητά του και στο έργο του. Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής, λοιπόν, έλεγε ότι σκοπός της Παιδείας είναι να κάνει ικανούς τους νέους να σκέφτονται το σωστό και να αισθάνονται το ωραίο, γενικότερα, να τους εμπνεύσει έφεση και αγάπη για το αγαθό της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας», είπε ο δήμαρχος Αλίμου, και συνέχισε:

«Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Να εμπνεύσουμε την αγάπη για πνευματική και ψυχική καλλιέργεια! Γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας κι όχι προνόμιο των ολίγων. Βομβαρδιζόμαστε από τόνους χαμηλής ποιότητας. Η τηλεόραση, τα σόσιαλ, τα μίντια…Μια ατέλειωτη ρηχότητα που βολεύει το κουρασμένο μας μυαλό από τις τόσες έγνοιες στο τέλος της μέρας…Αλλά η ζωή είναι αλλού! Θυμάμαι πάντα τα λόγια του Κυριάκου Κατζουράκη: “Η επαφή με ένα έργο τέχνης δεν είναι στιγμιαία, είναι μέρος του εσωτερικού πλούτου μας που χρειάζεται ¨καλή τροφή¨, που μας ελευθερώνει από τη σκλαβιά μιας μονοδιάστατης εικόνας του κόσμου. Όλοι έχουμε μέσα μας μια κρυμμένη ποιητική πλευρά που όταν τη φροντίζουμε, μας φροντίζει”.

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, σήμερα την κρυμμένη ποιητική μας πλευρά με Γύζη, Παρθένη, Μπουζιάνη, Μόραλη, Βασιλείου αλλά και νεώτερους. Κι ο καθηγητής κύριος Στεφανίδης, που τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια…ο κύριος Στεφανίδης θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως στην Τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, αλλά κάθε μοντέρνο έχει τις ρίζες του στο κλασικό. Θα μας αφηγηθεί, επίσης, πώς η έντεχνη νεοελληνική δημιουργία ξεκίνησε ως παρακολούθημα της μεγάλης ευρωπαϊκής παράδοσης. Πρόσφατα είχαμε και στο Ανοιχτό μας Πανεπιστήμιο τρεις σχετικές διαλέξεις με θέμα “Από τον Ζωγράφο του Μακρυγιάννη στο Σήμερα”.

Ωστόσο, ο Μάνος Στεφανίδης προβληματίζεται σοβαρά για το πού πηγαίνει σήμερα η ζωγραφική. Πόσο απαραίτητη μπορεί να είναι μέσα στον καταιγισμό των ηλεκτρονικών εικόνων και των μαζικών οπτικών πληροφοριών; Της επιτρέπεται από τις συνθήκες να υπάρξει αυτούσια και ακέραιη; Να υπάρξει επίκαιρη και ουσιαστική; Όποια κι αν είναι η απάντηση, εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί του ότι η Τέχνη, από απλή διακοσμητική διαδικασία ή υπόθεση κοινωνικού prestige, οφείλει πάλι να λειτουργήσει ως πράξη αντίστασης, ως η προσωπική επανάσταση του καθενός».

Διαβάστε επίσης: «Η ζωή είναι ωραία» και το Μάρτιο στον Άλιμο

Ειδήσεις από τον Αλιμο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ