Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τείχος προστασίας του Ρέματος της Πικροδάφνης υψώνει το ΚΚΕ

Την υπεράσπιση της ουσιαστικής αναβάθμισης του Ρέματος της Πικροδάφνης, του τελευταίου ρέματος της νότιας Αττικής που διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του σε φυσική μορφή, διατρανώνει το ΚΚΕ, τασσόμενο στο πλευρό του αγώνα των κατοίκων της περιοχής και των γύρω Δήμων.

Για το θέμα θα μιλήσει σήμερα, Τετάρτη, στις 7μμ, στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου (αίθουσα Μελίνα Μερκούρη), ο Γιάννης Κορφιάτης, στέλεχος του ΚΚΕ και πολιτικός μηχανικός. Επίσης, θα τοποθετηθούν η Ροδούλα Κωνσταντινίδου, γεωλόγος μηχανικός – περιβαλλοντολόγος, μέλος του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης, ο Θανάσης Βάσιος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου και μέλος του Δικτύου και ο Νίκος Γαρδίκης, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Δημητρίου.

Οι κάτοικοι διεκδικούν:

  • Οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης όσο πιο κοντά γίνεται στην φυσική – ιστορική κοίτη, να παραμείνει ανοιχτό, με ήπιες παρεμβάσεις κάτω από ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη, που θα θέτει στο επίκεντρο την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του ρέματος, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
  • Ολοκληρωμένο σχεδιασμό και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, «εθελοντών», ΜΚΟ, για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων και καταστροφών.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών.
  • Αντιπλημμυρικά έργα με επίκεντρο την προστασία του ρέματος.
  • Ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σύγχρονο εξοπλισμό της Πυροσβεστικής και όλων των κρατικών δομών πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας.
  • Αποζημίωση εργατικών – λαϊκών οικογενειών που έχουν σπίτι στα όρια του ρέματος και χρειάζεται να μετεγκατασταθούν.

Να σημειωθεί ότι το Ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα λίγα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό της Αθήνας. Πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, διασχίζοντας τμήματα του Δήμου Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου, και καταλήγει στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου. Έχει μήκος περίπου 9,3 χλμ. από τα οποία περίπου 3 χλμ. είναι εγκιβωτισμένα σε τσιμεντένια αναχώματα. Έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» και έχει διατηρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του τον αρχικό του ρου και βλάστηση. Γι’ αυτό, παρά την πληθώρα αρνητικών παρεμβάσεων κατά μήκος του, το ρέμα της Πικροδάφνης προσφέρει ακόμη προστασία στις γύρω περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Αυτοψία στο ρέμα της Πικροδάφνης από Στ. Μαμαλάκη και Χρ. Θεοδωρόπουλο

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ