Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Πρυτανικές Αρχές ΑΠΘ: «Δεν υπήρξε ούτε παραβίαση του χώρου, ούτε διαρροή»

«Δεν υπήρξε ούτε παραβίαση του χώρου, ούτε διαρροή, ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους», δηλώνει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα συμβάν που έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα.

Όπως είπε, το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, παραβιάστηκε ένα λουκέτο πριν από μερικούς μήνες. «Μιλάμε για ένα περιστατικό που έχει γίνει προ μηνών. Υπάρχει ένας αντιδραστήρας που είναι εκεί από το 1971, δεν μπορεί να προκληθεί έκρηξη, έγινε παραβίαση ενός λουκέτου από κάποιους πριν από μερικούς μήνες. Πρόκειται για έναν χώρο πολύ καλά φυλασσόμενο με συναγερμό», ανέφερε. «Αυτό δικαιολογεί την παρέμβαση της ΕΛΑΣ όπου και όπως χρειάζεται γιατί για εμάς η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει παρέλθει. Γι΄ αυτό πρέπει να παρεμβαίνουμε όπου και όποτε χρειάζεται για να πάει η κατάσταση εκεί που πρέπει στα πανεπιστήμια», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ

«Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας.

Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης.

Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».

Διαβάστε επίσης: Απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα του ΑΠΘ

Ειδήσεις από την Επικαιρότητα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ