Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

20 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας: Ζωγραφίστε την ευτυχία

Γράφει η Χρύσα ΚιούσηAccredited Life Coach & Mentor, Accredited NLP Coach, Parent Coach Mindfulness & Compassion Practitioner.

www.chryssakioussi.gr

info@chryssakioussi.gr

Αν το δίλημμα μπροστά στον σκοπό της ζωής ήταν ευτυχία ή αποτυχία, η απάντηση θα ήταν σίγουρα: Ευτυχία! Σκεφτείτε, η ευτυχία μπορεί να φέρει την επιτυχία. Το αντίθετο ισχύει πάντα; Είναι πάντα ευτυχισμένος ένας επιτυχημένος άνθρωπος;

Αναμφισβήτητα τα υλικά αγαθά μάς προσφέρουν τους πόρους ώστε να εξασφαλίζουμε τις βασικές μας ανάγκες αλλά και να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Όταν όμως η απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών γίνεται εμμονή, τότε η χαρά της απόκτησης γίνεται δυστυχία.

Πού λοιπόν κρύβεται η ευτυχία;

Θα ήταν ανυπόστατο να προσπαθήσουμε να το διευκρινίσουμε ή να το προσανατολίσουμε κάπου συγκεκριμένα. Η ευτυχία, είναι είδος και μέγεθος υποκειμενικό. Ένα μικρό παιδί βρίσκει την ευτυχία σε ένα λαχταριστό παγωτό και να τρέχει ανέμελο στην ακροθαλασσιά. Ένας ερωτευμένος βρίσκει την ευτυχία στην αγκαλιά του αγαπημένου του προσώπου και του φτάνει να αντικρίζουν μαζί τα αστέρια. Ένας γονιός νοιώθει την ευτυχία όταν κρατά στην αγκαλιά του το νεογέννητο μωρό του. Ένας ηλικιωμένος νοιώθει ευτυχισμένος όταν κοιτά τα επιτεύγματα της νιότης του.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα που όλοι οι άνθρωποι τα χρειαζόμαστε και τα αναζητάμε για να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Η αγάπη, η αποδοχή, η επαφή, η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, η ελευθερία, οι στόχοι, ο σκοπός της ζωής μας. Η λέξη ευτυχία προέρχεται από τις αρχαίες λέξεις ευ + τεύχω  (φτιάχνω καλώς). Οπότε με τα καλά μας έργα και κατανοώντας την ουσία των πραγμάτων, όπως έλεγε και ο Πλάτωνας, σίγουρα θα έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που λέμε ευτυχία. Και να κάποια βήματα:

  • Ζω το τώρα με κάθε μου αίσθηση. Αποδέχομαι τη στιγμή μου όπως έρχεται, με τις χαρές και τις λύπες της. Δεν κρίνω τη στιγμή, δεν κρίνω εμένα, δεν κρίνω τα συναισθήματά μου.
  • Δεν προσκολλώμαι στο παρελθόν. Το παρελθόν υπάρχει μόνο για να παίρνουμε διδάγματα, να κατανοούμε καλύτερα εμάς και τους γύρω μας και για να έχουμε γλυκές αναμνήσεις.
  • Δεν ζω για το μέλλον. Διαφορετικά, ζω μέσα στον άγχος, στην αγωνία και χάνω τις στιγμές μου.
  • Είμαι ευγνώμων για ότι έχω. Όσο ζω με ευγνωμοσύνη και το δηλώνω δυνατά, το σύμπαν θα μου φερθεί κι αυτό με τη σειρά του με ευγνωμοσύνη. Αν δεν ζω με ευγνωμοσύνη πέφτω στην παγίδα του ανικανοποίητου.
  • Μπορώ να πετύχω τα πάντα! Βγαίνω από την ζώνη άνεσής μου και βάζω στόχους. Απολαμβάνω νέες εμπειρίες. Απολαμβάνω τη δράση. Είμαι ζωντανός!
  • Δεν συγκρίνομαι με άλλους. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι βιολογικά και ψυχολογικά μοναδικός. Επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης και ανταγωνιστικότητας. Ο κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να συμπληρώνει την εικόνα του συνόλου. Ένας κόκκος άμμου δεν φτάνει για να φτιάξει μια ακτή. Πολλοί κόκκοι άμμου όμως φτιάχνουμε το σκηνικό μιας πανέμορφης ακτής. Είμαστε λοιπόν μοναδικοί, ξεχωριστοί και απαραίτητοι!
  • Ο κάθε ένας μας έχει έρθει στη γη με έναν σκοπό. ΟΛΟΙ! Ψάχνω λοιπόν τον σκοπό της ζωής μου βαδίζοντας πάνω στις αξίες μου. Κι έτσι θα βρω το νόημα της ζωής μου.
  • Συγχωρώ. Συγχωρώ πρώτα εμένα που άφησα χώρο σε ανθρώπους να εισβάλουν στην ψυχή μου με δόλο. Και στη συνέχεια συγχωρώ αυτούς τους ανθρώπους, γιατί κατανοώ πως είναι δυστυχείς για να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει «η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας».

Μην ψάχνετε λοιπόν μακριά ή στα μεγάλα και φανταχτερά. Κοιτάξτε μέσα σας, δίπλα σας, κοντά σας. Κοιτάξτε στα μάτια των παιδιών και στα ωραία που ξημερώνουν. Δράστε, γελάστε και στο τέλος της ημέρας ξαπλώστε εξαντλημένοι από χαρά. Πάρτε τα χρώματα της φαντασίας σας και γίνεται ζωγράφοι. Και ζωγραφίστε τις δικές σας στιγμές ευτυχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ