Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

26 Μαρτίου: Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιμέλεια:  Άγγελος Πολύδωρος  

H Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Τρίτη 26 Μαρτίου, συμμετέχει στην Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου και γιορτάζει μαζί με το ελληνικό σινεμά, προβάλλοντας τέσσερις ανεξάρτητες και πειραματικές ταινίες νέων αλλά και καταξιωμένων δημιουργών: τις μεγάλου μήκους Η βοή του κόσμου του Πέτρου Σεβαστίκογλου και Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού και τις μικρού μήκους Midnight skin του Μανώλη Μαύρη και Λευκή νύχτα της Μαριτίνας Πάσσαρη.

Αναλυτικό Πρόγραμμα της Ταινιοθήκης Ελλάδος

18:30 | Midnight Skin του Μανώλη Μαύρη (40’) / Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού (110’)

21:30 | Λευκή Νύχτα της Μαριτίνας Πάσσαρη (14’)  / Η Βοή του Κόσμου του Πέτρου Σεβαστίκογλου (87’)

Προλογίζουν τις ταινίες τους οι: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαριτίνα Πάσσαρη και Μανώλης Μαυρής.

ΣΥΝΟΨΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

1) H ΒΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Πέτρου Σεβαστίκογλου μεταφέρει τον θεατή σε Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη.  Συναντώντας νέους σ’ αυτές τις χώρες, ο σκηνοθέτης ένοιωσε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια του. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη, χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η «Βοή» ήταν η «φωνή» της νέας γενιάς.  Ειδική μνεία στο 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

2) H ΑΓΙΑ ΈΜΥ πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Αρασέλης Λαιμού, είναι ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ντεμπούτο  με ένα αναπάντεχο θέμα, που μας ταξιδεύει στα άδυτα της φιλιππινέζικης κοινότητας της Αθήνας. Ηρωίδα (Άμπιγκειλ Λόμα) είναι  μια γυναίκα με μία βίαια δύναμη την οποία η κοινωνία γύρω της δεν μπορεί εύκολα να τιθασεύσει.  Eιδική μνεία καλύτερης πρώτης ταινίας, Φεστιβάλ Λοκάρνο. Βραβείο WIFT και, εξ ημισείας,  Βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

3) Στο ΜIDNIGHT SKIN του πολυβραβευμένου Μανώλη Μαυρή,  πρωταγωνιστεί η Φανή (Ρομάνα Λόμπατς), μια νεαρή νοσηλεύτρια, η οποία ονειρεύεται ότι μεταμορφώνεται σε δέντρο. Ενώ βρίσκεται στάσιμη μέσα σε μία μοναχική καθημερινότητα, συνειδητοποιεί ότι ο εφιάλτης της ξεπερνά τα όρια του φαντασιακού καιεισχωρεί σταδιακά στη ζωή της. Η ταινία προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Δράμας.

4) Στη ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ της Μαριτίνας Πάσσαρη, ένα κορίτσι (Μαριλένα Γερμανού) διασχίζει την Ελλάδα για να βρει το αγόρι των ονείρων της (Νικολάκης Ζεγκίνογλου)  και περνάει μια νύχτα μαζί του θέλοντας να τον κάνει να την αγαπήσει. Εύφημη Μνεία «Τώνια Μαρκετάκη» στο 2ο Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μήκους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Βραβείο Cinematic Achievement στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους  Καρδίτσας «Όψεις». Συμμετοχή στο Festival Internacional de las Artes Cinematograficas de San Cristobal de las Casas (Μεξικό).

 

INFO

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Oδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136

Κεραμεικός (Μετρό Στάση Κεραμεικός)

Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ

 

Η συμμετοχή του STUDIO new star art cinema

To STUDIO new star art cinema για την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου έχει προγραμματίσει:

17:00  – 18 του BAΣΙΛΗ ΔΟΥΒΛΗ / There was once (μικρού μήκους) της Σοφίας Παπαχρηστου

19:00 – Mauthausen των Π. Κουντουρα, ΑΡ. Παπαδανιηλ / Λευκά Χριστούγεννα 1948 (μικρού μήκους) του Αντώνη Νικηφόρου Βαλληνδρα

20:45 – DIGGER του Γιωργου Γρηγορακη / Μνήμη με ουρά (μικρού μήκους) του Δημητρη Ινδαρε

22:45 – Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης της Βαλερυ Κοντακου / Να τους διαβάσω ποιήματα (μικρού μήκους) του  Αλέξη Χατζηγιαννη

ΣΥΝΟΨΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ Studio Art Cinema

1) 18 του BAΣΙΛΗ ΔΟΥΒΛΗ

Σε μια λαϊκή γειτονιά στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, της αναζωπύρωσης του φασισμού και της πανδημίας, μια ομάδα δεκαοχτάχρονων μαθητών καταδιώκει μετανάστες, ομοφυλόφιλους, όλους όσους είναι απλώς διαφορετικοί και δεν συμφωνούν με τις ιδέες τους. Ένας συμμαθητής τους που δεν κρύβει την αποστροφή του για τη δράση τους, θα γίνει σύντομα ο επόμενος στόχος τους.

2) THERE WAS ONCE της ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ (μικρού μήκους animation)

Κάποτε ήταν ένας γάιδαρος που δεν τον χρειαζόταν κανείς πια, ένας σκύλος που έκανε το αφεντικό του να ντρέπεται, μία γάτα χωρίς μέλλον και ένας κόκορας που τα είχε χάσει όλα. Όταν συναντήθηκαν, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

3) MAUTHAUSEN των Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, ΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Μια λυρική ονειροφαντασία που δίνει εικόνα στην ποιητική μαρτυρία του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την εμπειρία του ως κρατούμενου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης MAUTHAUSEN.

Η νέα μουσική προσέγγιση (2021) στο μνημειώδες έργο MAUTHAUSEN των Μίκη Θεοδωράκη (μουσική) και Ιάκωβου Καμπανέλλη (ποίηση), σε ερμηνεία Αρίσταρχου Παπαδανιήλ συνοδεία βιολοντσέλου από τον Άρη Ζέρβα, αποτελεί την τελευταία ηχογράφηση, που ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης άκουσε, έδωσε την άδειά του, και κυκλοφόρησε επισήμως, ένα μόλις μήνα πριν αναχωρήσει για τη «Γειτονιά των Αγγέλων» με ένα κύκνειο «Άσμα Ασμάτων».

4) ΛΕΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 1948 (μικρού μήκους) του ΑΝΤΩΝΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ

Τον Δεκέμβριο του 1948, μια ανεπίσημη Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία μεταξύ του Δημοκρατικού και του Εθνικού Στρατού επιτρέπει στους στρατιώτες και των δύο πλευρών να μοιραστούν μια ανθρώπινη, συγκινητική στιγμή πριν επανέλθουν και πάλι στη βάρβαρη πραγματικότητα των αιώνια διχασμένων Ελλήνων.

5) DIGGER του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ

Το Digger είναι ένα σύγχρονο γουέστερν. Είναι η ιστορία του Νικήτα, που ζει αποτραβηγμένος στην κορυφή ενός ορεινού δάσους. Μια βιομηχανία επεκτείνεται επιθετικά διαταράσσοντας την άγρια φύση και απειλώντας τον πρωταγωνιστή μας. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος επιστρέφει για να διεκδικήσει το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας του. Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση ως τον μόνο παρατηρητή

6) ΜΝΗΜΗ ΜΕ ΟΥΡΑ (μικρού μήκους) του ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΝΔΑΡΕ

Ένας 90χρονος ζωγράφος, μια νευροεπιστήμονας κι ένας βιολόγος θαλάσσιας οικολογίας συναντιούνται στον Αμβρακικό, ένα οικοσύστημα μεγάλου φυσικού πλούτου και ιστορίας. Ανάμεσα στα χέλια, στα υγρά τοπία και στις ακουαρέλες ανακαλείται το παρελθόν στην κλίμακα της μικροϊστορίας και οι όροι επιβίωσης μιας γενιάς που βγήκε από τον πόλεμο επίμονη κι ανθεκτική.

7) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ της ΒΑΛΕΡΥ ΚΟΝΤΑΚΟΥ

Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα πορνοσινεμά της Times Square τη δεκαετία του ’70, Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης αφηγείται την πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή της Τσέλι Γουίλσον. Μια χαρισματική και πρωτοπόρα Ελληνοεβραία από τη Θεσσαλονίκη, η Τσέλι γλίτωσε τελευταία στιγμή από το Ολοκαύτωμα, για να χτίσει τη δική της αυτοκρατορία πάθους, επαναπροσδιορίζοντας τι πάει να πει ελληνική οικογένεια και Αμερικανικό Όνειρο.α

8) ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΩ ΠΟΙΗΜΑΤΑ (μικρού μήκους) του  ΑΛΕΞΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

Ένα road movie για δύο. Από ένα μπαρ της Αθήνας σε μια παράξενη βραδιά ποίησης στη μέση του πουθενά.

Ένας νταλικέρης και ένας ποιητής γνωρίζονται σε ένα μπαρ. Έτσι ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι που τους οδηγεί σε μια παράδοξη και επικίνδυνη βραδιά ποίησης στη μέση του πουθενά. Είναι όμως Χριστούγεννα και γίνονται θαύματα.

INFO

STUDIO new star art cinema

Σταυροπούλου 33 & Σπάρτης

Πλατεία Αμερικής

Τηλ. 210-8640054

Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ