Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Ο κλεμμένος πλανήτης μου» απέσπασε τον “Χρυσό Αλέξανδρο”

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ, κατέκτησε η Φαραχνάζ Σαριφί, που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Ο κλεμμένος πλανήτης μου» μάλιστα, μετά από αυτή τη διάκριση, μπαίνει αυτομάτως στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ολοκληρώθηκε η απονομή των βραβείων της 26ης διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου στην κατάμεστη Αποθήκη Γ’ του λιμανιού.

«Ο κλεμμένος πλανήτης μου», είναι μια ιστορία τρυφερής εσωτερικής αναχώρησης και μαζί απόπειρα ενός (αυτοβιογραφικού) ύμνου στην ελευθερία, ένα ντοκιμαντέρ – «εργόχειρο», που έχει κεντημένες σε εύθραυστο φιλμ τις αναμνήσεις της Φαράχ.

Μια γυναίκα που αποτυπώνει την ομορφιά της καθημερινότητάς της στο Ιράν κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης, συλλέγει θραύσματα super8 από άγνωστούς της ανθρώπους, ενώ μαθαίνει τι σημαίνει να αγαπάς από απόσταση και να ονειρεύεσαι ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους.

Η σύνδεση που αναπτύσσει με τη Λεϊλά, μια καθηγήτρια που έφυγε από τη χώρα εκείνη την ταραγμένη περίοδο, αλλά και η μάχη της μητέρας της με τη νόσο Αλτσχάιμερ, θα φωτίσει δια παντός τα σκοτεινά σημεία της μνήμης της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ παραγωγής Γερμανίας/Ιράν, είναι για μια καλοφτιαγμένη και συγκινητική πραγματεία σε πρώτο πρόσωπο, η οποία επιβεβαιώνει ότι κάθε πολιτική πραγματικότητα έχει μια υπο-πραγματικότητα από πίσω, καθώς και ότι η αντίσταση μπορεί να πάρει πολλές μορφές, ιδίως στην ιδιωτική σφαίρα.

 

Ο Αργυρός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Δάσος» της Λίντια Ντούντα.

Τέλος, ειδική μνεία στην κατηγορία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος όπου συμμετείχαν συνολικά δώδεκα ταινίες άνω των 70 λεπτών, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά» της Ελίνας Ψύκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ