Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Το «Εθνικό σχέδιο κατά του bullying» παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, παρόντος του πρωθυπουργού

Την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, αλλά και την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν, παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τρίτη 9 Απριλίου.

Όπως ειπώθηκε από τον υπουργό, μεταξύ των παρεμβάσεων στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση είναι η διαχείριση σε δύο επίπεδα.

Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Αυστηρότερες συνέπειες

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, οι επιπτώσεις από τον εκφοβισμό και την βία στο σχολείο γίνονται αυστηρότερες. Συγκεκριμένα:
– Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
– Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
– Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
– Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.
– Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
– Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο, τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Νέοι σχολικοί κανονισμοί

Αναφερόμενος στους νέους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας, ο υπουργός τόνισε ότι θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μάλιστα θα πρέπει να υπογραφεί από τους γονείς των μαθητών, προβλέποντας τα εξής:
– Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών: Βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί πολύ. Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση η πορεία του μαθητή, οι απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στο myschool
– Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο
– Οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Έως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση
– Θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής της 5ημερης αποβολής. Θα μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
– Αν κάποιος κάνει φθορά, ηθελημένο βανδαλισμό. Το κόστος της θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.

Κινητά τηλέφωνα

Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ο K. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «η χρήση του πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying» και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό ορίζονται συνέπειες όπως ότι ο σύλλογος εκπαιδευτικών μπορεί να επιβάλει 5ημερη αποβολή για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Κ. Μητσοτάκης: «Η βία δεν είναι μαγκιά»
Κατά την παρέμβασή του για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή, αναφέροντας χαρακτηριστικά «η βία δεν είναι μαγκιά».
«Τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε υπήρχαν και στη δική μας εποχή. Τότε ήταν περίπου αποδεκτά και δεν μας προβλημάτιζε το τραύμα που μπορεί να αφήσει σε ένα παιδί» τόνισε.

Η ποιοτική διαφορά σήμερα έγκειται στο γεγονός πως «το φαινόμενο είναι σε έξαρση και παρατηρείται η έντασή τους» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Μιλώντας για την νέα πλατφόρμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η επιτυχία της προσπάθειας θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα διαχείρισης των συμβάντων που θα καταγγελθούν».

Θέλησε να προτρέψει τόσο τους μαθητές, όσο και τους γονείς του όταν βλέπουν ένα περιστατικό «να μπαίνουν σε αυτή την πλατφόρμα και άλλα παιδιά, για να νιώθει ο θύτης ότι δεν είναι αποδεκτή η συμπεριφορά του».

Αναφερόμενος στην χρήση κινητών, για την οποία υπάρχει ειδική μέριμνα στα νέα μέτρα, σημείωσε πως «εμείς δεν είχαμε κινητά. Είναι δύσκολο σήμερα να το φανταστείτε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την εξάρτηση από το κινητό. Και λειτουργεί ως μέσο αναπαραγωγής εικόνων που συνιστούν ακραία εκδήλωση bullying».

Ξεκαθάρισε, δε, πως «δεν υπάρχει η λογική πώς θα τιμωρήσουμε τα παιδιά. Είναι μια λογική που σκοπό έχει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχουν κανόνες. Αν δεν υπάρχουν κανόνες στο τέλος υπερισχύει ο ισχυρός και είναι αυτό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ