Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Λ. Κυρίζογλου: Δεν θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ την άδεια για το πώς θα διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή

Θέση στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει μεταξύ κυβέρνησης, ηγεσίας ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και δημάρχων, σε σχέση με την εφαρμογή διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), παίρνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Αφορμή για την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ στάθηκε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη, από το ΤΕΕ, μετά τη συζήτηση που έγινε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αλλά και το «διπλό εντέλλεσθε» του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, προς τους αρμοδίους της Υπηρεσίας Δόμησης για παύση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» έως ότου βγει η απόφαση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου έχει προσφύγει ο Δήμος Αλίμου.

Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητες» και «προσβλητικές» τις αναφορές του προέδρου του ΤΕΕ κ. Στασινού, «με αφορμή το περιεχόμενο του όχι και τόσο νέου Οικοδομικού Κανονισμού». Καταγγέλλει επίσης την «…πρωτοφανή και απρόκλητη επίθεση σε βάρος Δημάρχων, οι οποίοι υπερασπίζονται το συνταγματικό τους δικαίωμα να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους».

«Στις αστικές δημοκρατίες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό»

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο κ. Κυρίζογλου επισημαίνει ότι οι Δήμαρχοι δεν θα διαπραγματευθούν «…με καμία συνδικαλιστική ηγεσία ή επαγγελματική συντεχνία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να έχει ρόλο και λόγο για το πώς θα αναπτύσσονται οι πόλεις μας, για το πώς θα τις θωρακίσουμε από τις απειλές της κλιματικής κρίσης, με ποιον τρόπο θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας».

«Στις αστικές δημοκρατίες», συνεχίζει, «οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό και το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος του Κράτους. Καμία επιστημοσύνη, καμία τεχνοκρατική προσέγγιση, κανένα συντεχνιακό συμφέρον, δεν μπορεί να είναι πάνω από το Σύνταγμα και την λαϊκή βούληση. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα ζητήσουμε από τον αγαπητό κατά τα άλλα Πρόεδρο του ΤΕΕ την άδεια για το πώς Δήμαρχοι, δικαστές ή πολίτες θα διεκδικήσουμε την προστασία του δικαιώματος μας για μια καλύτερη ζωή».

«Ο πλανήτης δεν θα σωθεί χτίζοντας “πράσινους ουρανοξύστες”»

«Δεύτερο», συνεχίζει, «θεωρούμε άστοχο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, να μιλά για εποχές “που έκανες τη δουλειά σου με την Πολεοδομία με έναν τενεκέ λάδι”. Αναρωτήθηκε ποτέ ποιος ήταν αυτός που έδινε τον τενεκέ με το λάδι και ποιος τον έπαιρνε; Αφού παραδέχεται ότι οι Δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για τις Πολεοδομίες, μήπως υπεύθυνοι για τη διαφθορά που καταγγέλλει στις συγκεκριμένες υπηρεσίες ήταν τελικά συνάδελφοί του; Κι αν πράγματι ισχύει αυτό, μήπως οφείλει να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία συγγνώμη για λογαριασμό τους, αντί να κουνά επιδεικτικά το δάκτυλο στους δημάρχους;

Τρίτον, κατηγορεί επίσης τους Δημάρχους ότι δήθεν δεν νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά αντίθετα, εκπροσωπούν ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα. Τον προκαλούμε να τα κατονομάσει, με ονοματεπώνυμα κι αποδείξεις. Κι αν πράγματι κάποιος δήμαρχος εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, σαν αυτά που υπονοεί, εμείς πρώτοι θα τον καταγγείλουμε.

Τέταρτον, θεωρούμε άστοχο να αμφισβητείται, στο όνομα της όποιας επιστημοσύνης κι αυθεντίας, ακόμη και το συνταγματικό δικαίωμα της Δικαιοσύνης και του ΣτΕ να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Αναρωτιόμαστε, πιστεύει κανένας σε αυτή τη χώρα, πως ο πλανήτης θα σωθεί από την κλιματική κρίση, χτίζοντας “πράσινους ουρανοξύστες” στη θέση οικοπέδων που σήμερα βρίσκονται μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες; Γιατί αυτό ακριβώς προωθείται με το ΝΟΚ κι αυτή η νέα κατάσταση αλλοιώνει την αισθητική και την εικόνα των πόλεων μας.

Πέμπτον, θεωρούμε αυτονόητο, πως αν θέλουμε ως χώρα και κοινωνία να προστατευτούμε από την κλιματική κρίση, ότι θα πρέπει να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και πολιτικές για να πετύχουμε το στόχο αυτό. Δεν είναι όμως δυνατόν το μέλλον των παιδιών μας να εξαρτάται από το αν θα δοθούν σε κάποιους κίνητρα για να χτίσουν “πράσινα σπίτια”. Από πότε η ζωή των παιδιών μας εξαρτάται από την ευχέρεια των μηχανικών και κατασκευαστών να χτίζουν ουρανοξύστες, με αντάλλαγμα να τους χτίζουν “πράσινους”; Αυτό είναι “πράσινη συνείδηση” ή “πράσινη εκμετάλλευση”; Με αυτού του είδους την επιστημοσύνη θα σώσουμε τη χώρα και τον πλανήτη;».

Η ΚΕΔΕ δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει η ανακοίνωση, «οι Δήμοι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με κανέναν επιστημονικό φορέα. Αυτό που επιθυμούμε είναι η συνεργασία και συνεννόηση, με στόχο να κάνουμε τη χώρα μας πιο δυνατή και τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπερασπιστούμε το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο λέει αυτολεξεί πως “η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός”.

Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί θεσμό του Κράτους και οι αιρετοί εκπρόσωποί της πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Οι Δήμαρχοι της Πατρίδας μας δεν διακρίνονται από αλαζονεία κι αυταρχισμό και δεν διέπονται από την νοοτροπία της “ενός ανδρός αρχής” ούτε του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, όπως άστοχα και προσβλητικά αναφέρει ο αγαπητός Πρόεδρος του ΤΕΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Είμαστε απλά υπηρέτες των συμφερόντων πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών. Εκλεγόμαστε με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες, όπως οι Βουλευτές. Η ύπαρξη και λειτουργία των Δήμων προβλέπεται στο άρθρο 102 του Ελληνικού Συντάγματος και στους νόμους, που ο κοινός νομοθέτης ψήφισε σε εκτέλεση των συνταγματικών επιταγών. Δεχθήκαμε απρόκλητη και πρωτοφανή επίθεση και υποχρεωθήκαμε να απαντήσουμε».

Διαβάστε επίσης: Εξώδικο ΤΕΕ προς Δήμους Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Αλίμου για τον ΝΟΚ

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ