Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Οργισμένη απάντηση Γρ. Κωνσταντέλλου στον πρόεδρο του ΤΕΕ: «Λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών»

Λάβρος εναντίον του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργου Στασινού, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μετά τη δήλωση του πρώτου για τις ενέργειες των δημάρχων απέναντι στην εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Ο κ. Κωνσταντέλλος χαρακτήρισε την ανακοίνωση του προέδρου του ΤΕΕ ως απαράδεκτη, η οποία μαζί με τις εξώδικες προσκλήσεις σε Δήμους, «βρίθουν ανακριβειών αλλά και άκρως προσβλητικών χαρακτηρισμών για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων».

Καταγγέλλει δε, τον κ. Στασινό ότι «εγκαταλείποντας πλήρως το θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικός εκπρόσωπος του κλάδου του λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών. Χωρίς να διευκρινίζει από ποια διάταξη νόμου “αντλεί” για τον εαυτό του τις ανύπαρκτες “αρμοδιότητες” που επικαλείται», συνεχίζει, «πετάει “λάσπη” στους Δήμους και τους Δημάρχους. Η υπερεντατική προσπάθεια του τις τελευταίες μέρες να σπιλώσει το κύρος του θεσμού και να υπερασπιστεί σθεναρά τις αντισυνταγματικές διατάξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα πως καταφανώς ο ίδιος είναι ο ιθύνων νους και η ψυχή της μετεξέλιξης του ΝΟΚ σε ότι καταστροφικότερο θα μπορούσε να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Δημιουργούνται παράλληλα εύλογα ερωτηματικά για το γεγονός πως όταν πριν ένα χρόνο ψηφιζόταν ΟΡΘΟΣ στη Βουλή τροπολογία τις τελευταίας στιγμής που καταργούσε τα κίνητρα του ΝΟΚ στις περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης, ο κ. Πρόεδρος έδειξε την ίδια σπουδή να τα υπερασπιστεί».

Σύμφωνα με τον δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, «μέσω της ανακοίνωσης και του εξωδίκου του κ. Προέδρου προκύπτουν τα εξής:

  • Αντί να ενημερώσει τα μέλη του μηχανικούς για την ήδη κριθείσα με δύο (2) αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (293/2024 και 310/2024)αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του Ν.Ο.Κ., (κρίση η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου) και συναφώς να τους προστατεύσει από μη νόμιμες και ακυρώσιμες ενέργειες, υπερασπίζεται με περίσσιο θράσος θέσεις που ούτε η ίδια η συντεχνία των κατασκευαστών τολμά να εκφράσει αν και θίγεται από τη διακοπή της τσιμεντοποίησης του Δήμου μας και της χώρας γενικότερα.
  • Παραβλέπει, ή αγνοεί τις αρμοδιότητες των Δήμων και του Δημάρχου όπως αυτές απορρέουν από τα άρθρα 24 και 102 του Συντάγματος και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Δεν έχει ακούσει φαίνεται για την υποχρέωση των αιρετών και των υπαλλήλων των δήμων να μην εφαρμόζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αντισυνταγματικές διατάξεις.
  • Παραλείπει να συμπεριλάβει στον κατάλογο των αποδεκτών του εξωδίκου του, το σύνολο των δημάρχων της χώρας, αφού το συλλογικό μας όργανο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έλαβε πρόσφατα τη δεύτερη ομόφωνη απόφαση υπέρ των θέσεων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και της λογικής.
  • Προκειμένου να υπηρετήσει αλλότρια οικονομικά συμφέροντα θίγει θεσμούς και πρόσωπα κάνοντας λόγο για δήθεν “αυθαίρετους δημάρχους” και “λάδι” .
  • Περί “λαδώματος” λοιπόν και αυθαιρεσιών, του απαντώ: “Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”.
  • Ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ που διεξάγονται σε περίπου 1 μήνα, προθυμοποιείται να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να κινητοποιήσει τα μέλη του, αποβλέποντας προφανώς σε άγρα ψήφων.
  • Εκτελεί χρέη εντολοδόχου – “μπροστινού” του συνδικάτου των κατασκευαστών και των συμφερόντων τους όπως αυτά εκφράζονται και από λίγα στελέχη του ΥΠΕΝ.

Δηλώνω απερίφραστα πως ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα αυτονόητα, δηλαδή τη διάσωση των πόλεων και η άσκηση των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι την τελική θετική έκβασή του.
Καλούμε λοιπόν τον κ. Πρόεδρο του ΤΕΕ, έστω και τώρα, να σταματήσει τις ύβρεις, τις προσβολές και την παραπληροφόρηση που έχει ξεκινήσει για λογαριασμό άλλων και να περιοριστεί αυστηρά στον θεσμικό του ρόλο. Κρείττον του λαλείν το σιγάν κ. Πρόεδρε!».

Διαβάστε επίσης: Εξώδικο ΤΕΕ προς Δήμους Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Αλίμου για τον ΝΟΚ

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ