Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ανδρέας Λοβέρδος στην «Α»: «Με πάθος για την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια»

Με μακρά κοινοβουλευτική πορεία ως βουλευτής και υπουργός, ο Ανδρέας Λοβέρδος ίδρυσε τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, το κόμμα με το οποίο ως επικεφαλής θα κατέλθει για πρώτη φορά στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, δίνει το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος, περιγράφει ξεκάθαρα την άποψή του για το σημερινό πολιτικό σκηνικό, σχολιάζει την πρόταση μομφής για τα Τέμπη με έντονο προβληματισμό, ενώ παρουσιάζει ανοιχτά τους κεντρικούς άξονες και τις διεκδικήσεις των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευτούν με την ψήφο τους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΙΒΙΑΝ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ

Στην ιδρυτική σας ανακοίνωση αναφέρατε την ύπαρξη ικανού κενού στον χώρο του κέντρου, «τον οποίο μονοπωλεί η Νέα Δημοκρατία». Γιατί δεν συμμετείχατε στις εθνικές εκλογές; Γιατί τώρα;

Και βέβαια οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ είναι ένα κόμμα μεταρρυθμιστικό, κεντρώο, που συνδυάζει τον πατριωτισμό με τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές και τη λαϊκότητα. Στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό έχουμε το μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία της να έχουμε ένα μεγάλο κόμμα κυβερνητικό και επτά μικρά μη κυβερνητικά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έως τώρα, έχουν περιοριστεί σε έναν ρόλο παθητικό, πολιτικής μεγαλοστομίας, λαϊκισμού και αδυναμίας να εκφράσουν και να παρουσιάσουν προτάσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον πολίτη, έχουν παραδώσει την πολιτική ηγεμονία. Όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, ο πολίτης σε αυτές τις εκλογές έχει την ανάγκη να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, να δηλώσει ότι δεν είναι ευχαριστημένος. Εμείς λοιπόν λέμε ότι ψηφίζοντας ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ψηφίζεις αντιπολίτευση, τέτοια που να μην αφήνει, να μην επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεφεύγει. Τα κόμματα τα αντιπολίτευσης λένε όχι σε όλα και να ζητούν με τρόπο μαξιμαλιστικό ανεφάρμοστες και μη ρεαλιστικές λύσεις. Το «όχι σε όλα» δημιουργεί συνθήκες φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται ο κ. Μητσοτάκης, όταν μιλά για την κερκόπορτα και την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

Η δημιουργία ενός κόμματος, ενός πολιτικού φορέα απαιτεί σοβαρότητα, συγκρότηση, συναίσθηση της ευθύνης και αλήθεια. Ανακοινώσαμε τη δημιουργία του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ μετά από όλη αυτή τη διαδικασία και αφού, αυτό που έφτανε σε μας από τους πολίτες, ήταν η ανάγκη ενός κόμματος που εκτός των άλλων, να εκφράζει την κοινή λογική, την υπεράσπιση της πατρίδας, την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, την προστασία των συνόρων που αποτελούν σύνορα της Ευρώπης.

Στην τοποθέτησή σας για την πρόταση μομφής για την τραγωδία των Τεμπών, είχατε δηλώσει ότι θα την υπερψηφίζατε. Ποιο είναι το σκεπτικό αυτής της πρόθεσης;

Όταν αξιοποιείται η δυνατότητα της υποβολής πρότασης δυσπιστίας, έχει σημασία η προετοιμασία, τα στοιχεία που θα συζητηθούν στη Βουλή. Γιατί αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ακριβώς αυτό το σημείο της διαδικασίας. Όμως δεν συνέβη κάτι σχετικό, να προσκομισθούν στοιχεία που να συμβάλλουν. Περιμέναμε να δούμε εάν η αντιπολίτευση, και τα τέσσερα κόμματα, είχαν κάποια στοιχεία που θα τα έφερναν στη διάρκεια της συζήτησης. Δεν τα είχαν τελικά. Δεν έπεσε φως στα τραγικά Τέμπη. Προσβολή όπως προείπα σε εκείνους που περίμεναν. Κοκορομαχίες, ανοίκειες εκφράσεις, αντεγκλήσεις ήταν το αποτέλεσμα.

Πρόσφατα επίσης, δηλώσατε «Με πάθος για τη μετριοπάθεια». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ;

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω με εντιμότητα ότι αυτό που φέρνει η παράταξή μας είναι η κοινή λογική και η μετριοπάθεια. Αυτό έχει ανάγκη σήμερα ο πολίτης και όχι διλήμματα και ανασφάλεια. Εμείς αυτά τα δύο υπηρετούμε με πάθος. Είμαστε μια πολιτική δύναμη που θα λέει ναι σε οτιδήποτε είναι προς το συμφέρον της πατρίδας και των συμπολιτών μας και θα αντιμάχεται οτιδήποτε βλάπτει αυτά τα συμφέροντα. Εμείς κοιτάμε τι λέγεται και όχι ποιος το λέει. Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ είναι η πιο ασφαλής επιλογή και απευθύνονται τόσο στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ όσο και στους αντίστοιχους του ΠΑΣΟΚ. Για όλα αυτά πιστεύω ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και θα μας προτιμήσουν στις ευρωεκλογές.

Κάποιοι θεωρούν τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ εν δυνάμει πολιτικό «δεκανίκι». Τι απαντάτε;

Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα αποτελούν ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Πιστεύω ότι ήρθαμε να εκφράσουμε το πολιτικό κενό που υπήρχε, το κενό πολιτικής αλλά και την πολιτική με κριτήριο την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια που τείνει να εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα η συνύπαρξη του πατριωτισμού με τα μεταρρυθμιστικά προτάγματα θεωρήθηκε μη συμβατή, εκχωρώντας έτσι την έννοια του πατριωτισμού στους ακραίους. Σε μένα αυτή η συναίρεση γίνεται αυτόματα. Δεν ψαρεύουμε στα θολά νερά, ούτε στη λάσπη του λαϊκισμού. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι Δημοκράτες θα βρουν ανταπόκριση και θα καταφέρουν να εκφράσουν σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών. Από πού και ως πού είναι κάποιος δεκανίκι οποιουδήποτε όταν εκφράζει τα πιστεύω του; Η πολιτική μου διαδρομή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους χαρακτηρισμό. Στάθηκα πάντοτε με έργα και λόγια στο ύψος των περιστάσεων, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας.

Μόλις ανακοινώσατε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ. Με ποια κριτήρια επελέγησαν;

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, έχει μπροστά της πολλές και διαφορετικές προκλήσεις, πολιτικές, κοινωνικές, κλιματολογικές, σε ένα περιβάλλον οικονομικής αστάθειας και σ’ ένα διεθνές πολιτικό περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα. Οι επικείμενες εκλογές θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν ποιοι είναι αυτοί που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτές τις συνθήκες, ποιοι θα υπερασπιστούν τα εθνικά θέματα, ποιοι είναι αυτοί που θα κρατήσουν την Ελλάδα παρούσα στις πολιτικές που θα επιλεγούν, ποιοι θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση των νέων πολιτικών. Το ψηφοδέλτιο των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ λάμπει. Λάμπει γιατί στελεχώνεται από ανθρώπους της κοινωνίας που έχουν έντονη πολιτικότητα και έρχονται σχεδόν όλοι, με ελάχιστες αλλά πραγματικά φωτεινές εξαιρέσεις, για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο για να προσφέρουν στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι ίσως οι κρισιμότερες εκλογές στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης και επιδίωξή μας είναι όλα αυτά τα θέματα να βρεθούν στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου στην προεκλογική περίοδο.

Πώς θα αξιοποιήσετε την εντολή για την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων στην Ευρωβουλή εάν τη λάβετε;

Ζητώ την προτίμηση στο κόμμα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ αλλά και τον σταυρό των συμπολιτών μου στο όνομά μου γιατί πιστεύω ότι με την εμπειρία, τις ικανότητες και τις γνώσεις μου μπορώ να εκπροσωπήσω με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, των Ελληνίδων, των Ελλήνων στην Ευρώπη. Ως Ευρωβουλευτής ποτέ δεν θα χτυπήσω την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Να το κάνω αυτό μέσα στη χώρα μου, να ασκήσω κριτική, να δώσω μάχη ναι, αλλά εντός της Ελλάδας. Επιλέγοντας τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπείται στην τρίτη σε δύναμη ομάδα των ευρωπαϊκών κομμάτων, στο Renew Europe, που ίδρυσε ο πρόεδρος Μακρόν. Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ είναι ξεκάθαρα πατριωτικό κόμμα. Δήλωσα ότι θα επικεντρωθώ σε τρία θέματα που αφορούν την Ελλάδα στην Ευρώπη επειδή έχω και τις δυνατότητες αλλά και την εμπειρία. Το casus belli και τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Όσο η Τουρκία θα επικαλείται casus belli για την Ελλάδα, την οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή της προοπτική οφείλουμε να την αρνούμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για μένα αυτό το θέμα είναι ζήτημα ταυτοτικό. Όπως κάνουν όλοι lobbying για την πατρίδα τους, εγώ όταν θα εκπροσωπήσω την πατρίδα μας στις Βρυξέλλες θα επικεντρωθώ στο casus belli. Σε ό,τι αφορά την Αγιά Σοφιά η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αρκείται σε μια διαμαρτυρία και να λησμονεί έκτοτε τις δικές της ευθύνες έναντι της ιστορίας της. Οφείλει να αναδεικνύει διαρκώς τη στάση του τουρκικού κράτους. Ο κ. Ερντογάν προσβάλλει έμπρακτα τα μνημεία που είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ό,τι έκανε με την Αγιά Σοφιά τώρα επιχειρεί να το επαναλάβει με τη Μονή της Χώρας. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει ένα τέλος! Και ασφαλώς το Κυπριακό που αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ένταξη της Κύπρου σε έναν συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μηχανισμό ευρω-ατλαντικής προστασίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βαδίζει εμπρός αφήνοντας την Κύπρο πίσω. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον Ελληνισμό να πηγαίνουμε χέρι χέρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και διευκρινίζω: λανθασμένη, ή ασταθής, ή άδικη λύση του Κυπριακού, θα αποτελέσει μοιραία εξέλιξη για τον απανταχού Ελληνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ