Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μανώλης Κεφαλογιάννης στην «Α»: Στην Ευρώπη είμαστε Πρωταγωνιστές

Μανώλης Κεφαλογιάννης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε  μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Reading και London School of Economics με αντικείμενα την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, την Στρατηγική και Ασφάλεια στην Ευρώπη καθώς και την Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Εν ενεργεία ευρωβουλευτής με πολυετή θητεία ως βουλευτής και υπουργός, δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του «σταυρού», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «οι καλύτερες ιδέες προκύπτουν πάντα μέσα από την επαφή με τους πολίτες», υπενθυμίζει ότι «το 80% των νομοθετημάτων της Ελληνικής Βουλής αφορούν κοινοτικές οδηγίες» και σημειώνει ότι η κοινή ευρωπαική επιδίωξη οφείλει πάντα να παραμένει προσηλωμένη στην  ασφάλεια και την ευημερία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΙΒΙΑΝ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ

Παρακολουθούν οι Έλληνες τις εξελίξεις στην ΕΕ; Πως αντιλαμβάνονται την επιρροή των αποφάσεων που λαμβάνονται στα ευρωπαϊκά όργανα στην καθημερινότητά τους;

Σήμερα 43 χρόνια μετά έχει δικαιωθεί πλήρως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ιστορική του στρατηγική επιλογή για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έχει δικαιωθεί και η ρήση του ότι τα πολιτικά οφέλη από την ένταξή μας θα είναι πολύ περισσότερα από τα οικονομικά. Που ασφαλώς δεν είναι καθόλου αμελητέα. Μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν λάβει πάνω από 130 δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια ενώ για τη νέα περίοδο οι εισροές θα είναι πάνω από 19 δις ευρώ που σημαίνει ότι η χώρα μας, οι παραγωγοί μας θα πάρουν το ίδιο ποσό με την προηγούμενη περίοδο. Ενώ την επόμενη περίοδο θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από 60 δισεκατομμύρια από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γίνονται όλα σωστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ασφαλώς και όχι!

Πρόσφατο παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η πιο επιτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία  60 χρόνια. Τι ζητούν οι αγρότες μας; Αξιοπρεπές εισόδημα, μείωση κόστους πετρελαίου και ρεύματος, μείωση κόστους εφοδίων και ζωοτροφών, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Λιγότερη γραφειοκρατία. Ναι, οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δίκιο. Τι προσφέρουν οι αγρότες μας; Επάρκεια τροφίμων στην Ευρώπη και εγγυημένη αγροτική ασφάλεια. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Ένα σοβαρό στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της Γεωργίας. Πρότεινα στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου. Ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών όπως έχουμε κάνει ήδη για την Πράσινη Συμφωνία. Ναι, είμαστε υπέρ της προστασίας του κλίματος. Πάντα όμως με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας λέω όλα αυτά για να καταδείξω το πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται και πόσο επηρεάζουν τη ζωή μας. Αρκεί να σημειώσω ότι περίπου το 80% των νομοθετημάτων της Ελληνικής Βουλής αφορούν κοινοτικές οδηγίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνομοθετεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Γι’ αυτό θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφή με τις κοινωνίες. Να δίνουν λόγο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Γι΄αυτό ήμουν και είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές. Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει σε πολλά κράτη μέλη. Με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές αυτών των χωρών να είναι δυστυχώς αποκομμένοι από την κοινωνία. Να έχουν χάσει την επαφή τους με αυτή. Να έχουν γίνει «δημόσιοι λειτουργοί πολυτελείας» Παρόλα αυτά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ο δημοκρατικότερος θεσμός της Ένωσης. Οι αποφάσεις του επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Και για αυτό η συμμετοχή όλων μας στις ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές. Γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς

 Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική πρωτοβουλία που λάβατε στη διάρκεια της θητείας σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Η Τουρκία και η Λιβύη το Νοέμβριο του 2019 προχώρησαν στην οριοθέτηση των θαλασσίων τους ζωνών με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μία οριοθέτηση που παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα Δίκαιο που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από περισσότερες από 150 χώρες. Κάτι που το καθιστά πλέον εθιμικό δίκαιο. Δηλαδή απολύτως εφαρμοστέο από όλους. Που σημαίνει ότι οι χώρες που για τους δικούς τους λόγους δεν το έχουν υπογράψει ή κυρώσει, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ισραήλ, Τουρκία οφείλουν να το ακολουθούν και να το εφαρμόζουν. Ανοίγω παρένθεση για να σημειώσω ότι πριν αρκετά χρόνια με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας προχώρησαν σε οριοθέτηση των θαλασσίων τους ζωνών, της Αποκλειστικής τους Οικονομικής Ζώνης δηλαδή, οι ΗΠΑ με την Κούβα, ενώ πιο πρόσφατα το Ισραήλ με το Λίβανο. Γειτονικές χώρες που δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Το άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ρητά ορίζει στο Άρθρο 121 ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή, παράδειγμα η Ρόδος, το Καστελόριζο, η Κρήτη, όλα τα Δωδεκάνησα έχουν το ίδιο δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όπως οι ηπειρωτικές περιοχές.

Αυτή θεωρώ μία από τις πλέον σημαντικές πρωτοβουλίες που έλαβα. Η απολύτως παράνομη αυτή ενέργεια καταγγέλθηκε άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άμεσα επίσης κατέθεσα τροπολογία στην Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη μαζί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ένα γνήσιο φιλέλληνα. Μία τροπολογία που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία. Η οποία τόνιζε ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και, επομένως, δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Ενώ παροτρύνει τις λιβυκές αρχές να προβούν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα, και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Μία τροπολογία που σαφώς ορίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και παράνομο και ζητά από τις δύο χώρες να το ακυρώσουν άμεσα.

Η Ελλάδα επιζητά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα με όλες τις γειτονικές χώρες. Ασφαλώς συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Σέβεται απολύτως τις σχέσεις καλής γειτονίας, σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς συζητά, πρέπει να συζητά, επιζητά το διάλογο. Ένα διάλογο, όμως που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Ένα διάλογο που θα στέκεται απέναντι από μεγαλοιδεατισμούς, νεοοθωμανικά μεγαλεία και αναθεωρητικές τάσεις. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία και μόνη διαφορά. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Μία διαφορά που θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

 Προεδρεύετε της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ- Αλβανίας. Πως αξιολογείτε την πορεία υποψηφιότητας της χώρας;

Επιτρέψτε μου μία μικρή ιστορική αναδρομή σχετικά τη σύλληψη και προφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη. Ο Φρέντης Μπελέρης συνελήφθη στις 12 Μαΐου 2023 δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές με τη σαθρή κατηγορία της δήθεν εξαγοράς ψήφων, προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Λίγες ώρες μετά ο λαός της Χειμάρρας δεν πτοήθηκε και τον εξέλεξε πανηγυρικά δήμαρχο Χειμάρρας. Παρέμεινε προφυλακισμένος παρά τις συνεχείς αιτήσεις για επιβολή περιοριστικών μέτρων. Όλο αυτό το διάστημα δεν του επιτράπηκε να ορκιστεί δήμαρχος. Στη Χειμάρρα, παγκόσμια πρωτοτυπία για μία χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, τα καθήκοντα του δημάρχου τα ασκεί ο προηγούμενος δήμαρχος που έχει ηττηθεί στις εκλογές. Πριν λίγες ημέρες το δικαστήριο κατά της διαφθοράς τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλακή για δήθεν χρηματισμό 340 ευρώ. Την ώρα που ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ομολόγησε ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία για να κατηγορήσει ψευδώς τον Φρέντη Μπελέρη. Δεύτερη παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει δέκα μήνες στη φυλακή. Ο στόχος της αλβανικής ηγεσίας είναι σαφής. Δεν θέλει να επιτρέψει στο νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του. Θέλει να οδηγήσει τη Χειμάρρα σε νέες εκλογές. Για να ελέγξει το δήμο. Για να καρπωθούν οι λεγόμενοι επενδυτές το «φιλέτο» της ακτογραμμής της Χειμάρρας.

Επισκέφθηκα τρεις φορές τον Φρέντη Μπελέρη στις φυλακές, την πρώτη φορά μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο και το Νοέμβριο όπου παραβρέθηκα και στο δικαστήριο. Καταθέσαμε στις 12 Ιουλίου 2023 μαζί με τον Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τροπολογία με την οποία εκφράζεται η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για τη σύλληψη του εκλεγέντα Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος». Επίσης, τονίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα «συνδέεται απόλυτα, με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων,  με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές». Μία τροπολογία που έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στάλθηκε έτσι από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το θέμα Μπελέρη πολύ ψηλά στην ατζέντα του και έχει καταστήσει σαφές στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι η Ελλάδα όσο το θέμα Μπελέρη δεν λύνεται, θα μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κυρώσεις κατά της Αλβανίας, μίας υπό ένταξη χώρας, όσο δεν συμμορφώνεται με την τήρηση του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Κυρώσεις όπως κατάργηση της βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Αλβανών πολιτών.

Το ζήτημα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές και έχει να κάνει με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Νέα Δημοκρατία που τον συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο της.

Ελπίζουμε να επικρατήσει το δίκαιο και σύντομα να αφεθεί ελεύθερος.

Ως εισηγητής του ΕΛΚ στη συζήτηση για την «Εδαφική Ατζέντα ΕΕ 2030» προβάλατε τον στόχο μίας δίκαιης και πράσινης Ευρώπης. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Μία δίκαιη και πράσινη Ευρώπη με στόχο την κοινωνική συνοχή σε νησιωτικές περιοχές, ορεινούς όγκους και παράκτιες ζώνες σε Ελλάδα και ΕΕ με την υλοποίηση της εδαφικής ανάπτυξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εφαρμογή της Εδαφικής Ατζέντας της ΕΕ 2030. Είχα την τιμή να είμαι εισηγητής 7 Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Του πρώτου νομοθετήματος για την Πράσινη Συμφωνία. Που αφορά κυρίως τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Ένα νομοθέτημα που στόχο έχει να προχωρήσουμε σε μία περιβαλλοντική Ευρώπη χωρίς να αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω.

Η εφαρμογή της Εδαφικής Ατζέντας 2030 διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την Ελλάδα καθώς σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση των αναπτυξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν περιοχές όπως οι παράκτιες ζώνες, τα νησιά και οι ορεινές περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα επωφελείται από την υποστήριξη επενδύσεων τοπικής εμβέλειας μέσω της χορήγησης δανείων, επιχορηγήσεων και συμβουλευτικής που παρέχεται στα Κράτη Μέλη και στους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων έργων και την ανάπτυξη ανθεκτικών κοινοτήτων.

Η Εδαφική Ατζέντα 2030 προωθεί την ιδέα της ολοκληρωμένης εδαφικής ανάπτυξης ως κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την ενεργοποίηση της ευημερίας σε όλες τις χώρες και τις περιοχές της ΕΕ.

Τα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία τοπικών και περιφερειακών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των εύπορων περιοχών και εκείνων που έχουν πιο περιορισμένες προοπτικές ευημερίας ή συμπεριλαμβάνονται σε περιοχές που υστερούν.

Αν βάζατε ένα τίτλο στην ευρωπαϊκή σας πορεία, ποιος θα ήταν; Ποιο είναι το μήνυμά σας στους Έλληνες πολίτες για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου;

«Η συνεχής και διαρκής προσπάθεια προάσπισης των εθνικών μας δικαίων και των ελληνικών συμφερόντων». Με απτά αποτελέσματα. Με επιτυχία. Σας ανέφερα τις δύο σημαντικότερες πρωτοβουλίες μου παραπάνω που ευοδώθηκαν. Αυτή την πορεία θέλω να συνεχίσω, με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και την επόμενη πενταετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ