Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Αποτυχία: Ο δρόμος προς τη νίκη – Αφιερωμένο στα παιδιά που έχουν να δώσουν τη μάχη των εξετάσεων

Γράφει η Χρύσα ΚιούσηAccredited Life Coach & Mentor, Accredited NLP Coach, Parent Coach Mindfulness & Compassion Practitioner.

www.chryssakioussi.gr

info@chryssakioussi.gr

«Είναι σκληρό να αποτυχαίνεις, αλλά είναι χειρότερο να μην έχεις προσπαθήσει ποτέ να επιτύχεις»

Θεόδωρος Ρούζβελτ 26ος πρόεδρος Η.Π.Α.

Στο λεξικό, αποτυχία ορίζεται η μη επίτευξη ενός στόχου. Στη ζωή όμως ποια είναι η πραγματική σημασία της;

Τα συναισθήματα που ακολουθούν την αποτυχία είναι συνήθως απογοήτευση, θλίψη, άγχος, αγανάκτηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας «είμαι πολύ λίγος για αυτό που θέλω να καταφέρω», «είμαι ανίκανος», «δεν αξίζω».

Πολλοί μένουν παγιδευμένοι σ’ αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Άλλοι, ξεκινούν από το μηδέν μια νέα προσπάθεια. Και μερικοί, βλέπουν την αποτυχία ως αφορμή για μια δεύτερη ευκαιρία.

Η αποτυχία λοιπόν, στην πραγματικότητα, στην ζωή, είναι η ματιά με την οποία θα δει κάποιος το αποτέλεσμα και ποιές αποφάσεις θα πάρει σε σχέση με αυτό.

Τόσα παραδείγματα αποτυχίας στο πέρασμα των χρόνων έφεραν την πρόοδο, την εξέλιξη, την ανάπτυξη, γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν απογοητεύτηκαν, και προσπάθησαν ξανά και ξανά.

Ο Thomas Edison λέγεται πώς είχε ρεκόρ αποτυχιών, αλλά είχε τόσο μεγάλη αγάπη και πίστη σε αυτό που ήθελε να καταφέρει, ώστε όχι μόνο δεν εγκατέλειψε ποτέ αλλά έβλεπε τις αποτυχίες του ως μαθήματα. Ο ίδιος έλεγε:

«Δεν απέτυχα. Απλά εντόπισα 10.000 διαφορετικούς τρόπους που δεν δουλεύουν».

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πώς όλα είναι θέμα οπτικής και θέλησης. Η ερώτηση είναι πώς θα καταφέρουμε να δούμε την αποτυχία ως το μέσο για τη βελτίωσή μας.
1. Αρχικά, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας προκαλεί η αποτυχία. Εντοπίζοντας και αναλύοντας τα συναισθήματά μας, ερχόμαστε σε συνειδητή επαφή με το εδώ και τώρα και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά και «θεραπευτικά».
Φράσεις όπως «κάθε εμπόδιο για καλό», «έτσι ήταν γραφτό» κλπ είναι απλά το «κουκούλωμα» των συναισθημάτων μας.
2. Θέστε τον στόχο σας από τη αρχή. Κάντε μικρά βήματα μελετώντας τα κάθε φορά πριν προχωρήσετε. Σκεφτείτε «αυτό το βήμα σε τι θα με βοηθήσει;». Βάλτε χρονοδιάγραμμα στους στόχους σας.
3. Μάθετε από το παρελθόν σας. Πηγαίνετε πίσω στα βήματα, στις κινήσεις, στις αποφάσεις που πήρατε στο παρελθόν και δείτε τί δεν λειτούργησε καλά. Το παρελθόν υπάρχει για να μας διδάσκει και όχι για να μας κρατά στάσιμους. Τα λάθη του παρελθόντος είναι τα μαθήματα για ένα δημιουργικό παρόν κι ένα ευτυχισμένο μέλλον. Δείτε τα ξανά λοιπόν και αποφασίστε μήπως πρέπει να αλλάξετε διαδρομή, νοοτροπία, σχέσεις και ότι άλλο χρειαστεί.
4. Θυμηθείτε όλες εκείνες τις φορές που πετύχατε κάποιον στόχο σας. Δεν έχει σημασία αν τον πετύχατε με την πρώτη ή την πέμπτη φορά. Επιτυχία είναι και στις δύο περιπτώσεις. Δυστυχώς, στις μέρες μας επιτυχία θεωρείται όταν φτάσεις στον στόχο σου με την πρώτη προσπάθεια. Και ξεχνάμε να επιβραβεύσουμε τους κόπους μας, τις αγωνίες μας και τις νίκες μας όταν αυτές έρθουν μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες. Για κάποιους θα θεωρείστε αποτυχημένοι (στην ουσία, είναι αυτό που πιστεύουν για τον εαυτό τους).
5. Οραματιστείτε τη νίκη σας. Ζήστε την ημέρα της επιτυχίας σας. Νοιώστε όλα τα συναισθήματα που θα σας κυριεύσουν και απολαύστε τα σαν να είναι τώρα.

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εξετάσεις των σχολείων. Προαγωγικές, εξετάσεις για τις ξένες γλώσσες, Πανελλήνιες. Ανάμεικτα συναισθήματα για παιδιά και γονείς. Τα παιδιά μας καλούνται να παλέψουν για το μέλλον τους. Το μέλλον αυτό θα έχει και επιτυχίες και αποτυχίες. Διαχειριστείτε και τα δύο με σύνεση. Αγαπήστε τις επιτυχίες σας, λατρέψτε τις αποτυχίες σας. Πάνε μαζί, χέρι χέρι, γιατί αυτός είναι ο νόμος της φύσης. Είστε νικητές ότι και να γίνει, από τη στιγμή που παλεύετε. Είστε νικητές από τη στιγμή που μαθαίνετε από τα λάθη σας, και προσπαθείτε ξανά και ξανά. Πολλές φορές ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε έναν άλλον δρόμο από αυτόν που είχατε αρχικά σκεφτεί για να φτάσετε στους στόχους σας.

Ο Walt Disney στα 20 χρόνια του απολύθηκε από εφημερίδα γιατί δεν ήταν «αρκετά δημιουργικός». Στη συνέχεια, το πρώτο animation studio που ίδρυσε, υπό την ονομασία Laugh-O-Gram Studio, χρεοκόπησε μέσα σε δύο χρόνια. Έτσι ο Disney αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του στο Hollywood. Τη συνέχεια την ξέρετε. Όπως θα πει αργότερα «όλες οι αντιξοότητες που είχα στη ζωή μου, όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια, με ενίσχυσαν. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς όταν συμβαίνει, αλλά ένα χτύπημα στα δόντια μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο για σένα».

Επιτυχία είναι να αποδέχεσαι τον εαυτό σου με τις ευστοχίες και τις αστοχίες του. Να τον αγαπάς και να τον εκτιμάς για όσα είσαι και όσα έχεις κάνει μέχρι τώρα.

Επιτυχία είναι να πέφτεις, να σηκώνεσαι και να συνεχίζεις με περισσότερο πείσμα.

Αποτυχία είναι να πέφτεις και να μένεις για πάντα εκεί μοιρολατρικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ