Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Για το επίδομα μητρότητας και τις αναγγελίες του πρωθυπουργού

Γράφει η Σεμίνα Καστρίτη, γενική γραμματέας του ΔΣ ΣΕΕΠΕΑ Αττικής & μέλος ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Ως αναπληρώτρια σχολική νοσηλεύτρια και μωρομάνα -και σίγουρα όχι μόνο εγώ-, διαβάζοντας τις αναγγελίες του Πρωθυπουργού για το επίδομα μητρότητας νιώθω οργή, καθώς για ακόμη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα των ελάχιστων δικαιωμάτων των αναπληρωτών και της διαφοροποίησής τους με τους μόνιμους συναδέλφους σχετικά με τις άδειες.

Οι αναπληρώτριες νέες μητέρες αντιμετωπίζονται σαν εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας, καθώς για να θεωρούνται επιλέξιμες για το επίδομα μητρότητας (κύησης και λοχείας) πρέπει να έχουν τουλάχιστον 200 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια που προηγούνται της πιθανής ημερομηνίας τοκετού. Επιπλέον, η άδεια ανατροφής τέκνου για εμάς τις αναπληρώτριες είναι μόνο 3,5 μήνες, γιατί τα δικά μας παιδιά είναι ενός κατώτερου θεού παιδιά.

Είναι πολλές οι αναπληρώτριες που αναγκάζονται να μην πάρουν αγκαλιά όσο θα ήθελαν το μωρό τους τους πρώτες μήνες της ζωής του, που το έχει πραγματικά ανάγκη. Είναι πολλές αυτές οι αναπληρώτριες νέες μαμάδες που αναγκάζονται είτε να θηλάζουν τα μωρά τους στα κενά τους είτε αναγκάζονται να κόψουν το θηλασμό, γιατί πρέπει να γυρίσουν στη δουλειά τους. Είναι εξίσου πολλές οι αναπληρώτριες μωρομάνες που αναγκάζονται να παίρνουν την 4μηνη γονική άδεια με τους δύο μήνες χωρίς καθόλου αποδοχές, για να είναι μαζί με τα μωρά τους. Μάλιστα, το επίδομα των δύο μηνών με αποδοχές, όχι μόνο δεν είναι στο ύψος των αναγκών που έχει μια νέα οικογένεια σήμερα, αλλά ούτε καν πληρώνεται μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες. Αυτό το επίδομα φτάνει ίσα ίσα για τις πάνες, τη διατροφή και την υγειονομική περίθαλψη του παιδιού. Όμως, δεν αποδίδεται καν στην ώρα του!!! Επίσης, με αυτή τη συνθήκη, η αναπληρώτρια όχι μόνο δεν πληρώνεται αλλά ούτε παίρνει και μόρια για την πολυπόθητη προϋπηρεσία και το διορισμό.

Τα προβλήματα όμως των αναπληρωτριών δεν τελειώνουν εδώ!!! Οι αναπληρώτριες που πήραν την άδεια άνευ αποδοχών κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα από το ταμείο ανεργίας στο οποίο υποβάλλονται όλοι οι αναπληρωτές κάθε καλοκαίρι. Προϋπόθεση είναι να έχει εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 125 ημερών εντός των 14 μηνών που προηγούνται από τη διακοπή της εργασίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τελευταίοι 2 μήνες ή για διάστημα τουλάχιστον 200 ημερών εντός των τελευταίων 2 ετών πριν από τη διακοπή της εργασίας χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες. Έτσι μας κάνουν να γινόμαστε μετρητές ενσήμων για να δούμε αν τελικά δικαιούμαστε το πενιχρό επίδομα ανεργίας, αντί να ασχολούμαστε με τη φροντίδα του μωρού.

Ακόμη ένα δικαίωμα που στερούνται οι αναπληρώτριες που βρίσκονται σε επαπειλούμενη κύηση είναι η αναρρωτική άδεια! Γενικά, οι αναπληρωτές έχουν 15 μέρες αναρρωτική άδεια, με τις 3 πρώτες να πληρώνονται μόνο από τον εργοδότη το ½ (μισό) ημερομίσθιο και από την 4η ως τη 15η μέρα πληρώνεται από τον εργοδότη και από τον ΕΦΚΑ . Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που διαφωνεί με αυτό. Η ζωή του εμβρύου και της μητέρας μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά πρέπει να πάει για δουλειά με οποιοδήποτε κόστος!

Το κράτος, η εκάστοτε κυβέρνηση ως σήμερα μας αντιμετωπίζει σαν εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες  και χωρίς δικαιώματα. Ταυτόχρονα, δεν ντρέπεται η σημερινή κυβέρνηση να λέει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με υπογεννητικότητα και να πανηγυρίζει ότι παίρνει μέτρα για να μειωθεί. Πως σήμερα ένα νέο ζευγάρι μπορεί να κάνει το βήμα να φτιάξει τη δική του οικογένεια όταν η ακρίβεια θερίζει και ο μισθός δε φτάνει ούτε για τα μισά του μήνα; Πρέπει να πληρώσει ενοίκια, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, σουπέρ μάρκετ, καύσιμα, μετακίνηση ; Και αυτά είναι μόνο τα βασικά!

Αλήθεια, πρέπει οι αναπληρώτριες να υπολογίζουν τις ημερομηνίες που θα βολεύει περισσότερο για να κυοφορούν ή να παρθούν τώρα μέτρα για εξίσωση των αδειών μόνιμων και αναπληρωτών;

Οργανωμένα, μαζικά και συλλογικά οι αναπληρώτριες να απαιτήσουμε:
• Εξίσωση αδειών μόνιμων και αναπληρωτών
• Άμεσα άδειες με εξασφαλισμένα όλα τα δικαιώματα στις αναπληρώτριες με επαπειλούμενη κύηση
• 9μηνη άδεια ανατροφής και για τις αναπληρώτριες
• Επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες και στις αναπληρώτριες για όσο διάστημα δεν εργάζονται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ