Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Δήμων για τα «μπόνους» σε ύψος και τετραγωνικά δόμησης των κτιρίων, σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), μετά και την τροπολογία που κατέθεσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Βουλή, και ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Οι δήμαρχοι αναφέρουν ότι η προωθούμενη ρύθμιση «ψαλιδίζει» μεν τα «κίνητρα» για έξτρα δόμηση που δίνει ο ισχύον ΝΟΚ, αλλά όχι όσο θα έπρεπε ώστε να προστατευτούν οι ήδη επιβαρυμένες από το τσιμέντο πόλεις.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση προτείνει να μην εφαρμόζονται τα «μπόνους» δόμησης που δίνει ο ΝΟΚ με το άρθρο 10 (για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές), αλλά μόνο σε περιοχές με συντελεστή δόμησης κάτω από 0,8. Τα κίνητρα του άρθρου 15 (παράγραφος 8) για το ύψος των κτιρίων επηρεάζονται μόνο με τη συνδυαστική του χρήση με το άρθρο 10 (παράγραφος 1).
Όσο για τα «μπόνους» ύψους του άρθρου 19, παράγραφος 2 που δίνει κίνητρα με την προϋπόθεση φυτεμένου δώματος, φυτεμένων υπαίθριων χώρων κλπ. διατηρούνται ως έχουν. Χωρίς αλλαγές παραμένουν και τα κίνητρα του άρθρου 25 που δίνει «δώρο» έξτρα συντελεστή δόμησης 5% με 10% σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου 2024 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025, όποτε αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας.
Οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν την 1η Μαΐου 2024 με χρήση κινήτρων θα εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και θα αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους διατάξεων, «για λόγους προστασίας της εμπιστοσύνης των διοικουμένων και για να αποφευχθούν ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις», όπως επισημαίνεται.
Μολονότι ο ΝΟΚ ήταν σε ισχύ από το 2012, εντούτοις η έκρηξη οικοδόμησης άργησε να γίνει, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο αρχιτέκτονας Νίκος Βρατσάνος σε εκδήλωση της ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περριβάλλοντος και Πολιτισμού) για την εφαρμογή του ΝΟΚ στην Κηφισιά. «Οι συνεχείς αναθεωρήσεις από το 2020 και μετά», σημείωσε, «έφεραν νέους ορισμούς και τροποποιήσεις άρθρων _ παραθυράκια που οδηγούν στην υπερεκμετάλλευση των οικοπέδων».
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες αντιδράσεις κατά των «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ ξεκίνησαν από τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ μαζί με κατοίκους της περιοχής για την ακύρωση οικοδομικών αδειών και τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Ακολούθησαν οι Δήμοι Αθηναίων, Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού και Μοσχάτου – Ταύρου.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: Προωθεί ρύθμιση για κλιμακωτό όριο στο μπόνους ύψους κτιρίων
Ειδήσεις από την Επικαιρότητα στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter