Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Δ. Καιρίδης: Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στην πραγματικότητα

Σε πολιτικές για τη νόμιμη μετανάστευση ανάμεσα σε άλλα επικεντρώνεται η πρώτη ημερίδα της χρονιάς στο πλαίσιο της προεδρίας του Διεθνούς Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD)που έχει αναλάβει η Ελλάδα. O τίτλος της ημερίδας είναι: «Εξωτερική διάσταση διαχείρισης μετανάστευσης – Εργαλεία για τακτικές διαδρομές».

«Έχουμε μια πολύ σημαντική πρόκληση μπροστά μας καθώς οδηγούμαστε στις ευρωεκλογές. Στην Ελλάδα, πλέον έχουμε καταφέρει το μεταναστευτικό να μην αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας κι αυτό είναι μια επιτυχία» τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ενώ προσέθεσε ότι το σύστημα ασύλου παγκοσμίως βρίσκεται σε κρίση. «Είχαμε 350.000 παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο και περισσότερες από 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, 350.000 είναι ο αριθμός που περνά τα αμερικανικά σύνορα από το Μεξικό μέσα σε ένα μήνα» είπε ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αριθμοί των επιστροφών των ατόμων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται είναι χαμηλοί.

«Στην Ελλάδα, η μεταναστευτική στρατηγική της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή της μέσης οδού. Είναι μια πραγματικότητα ότι χρειαζόμαστε περισσότερες επιστροφές, ταχύτερα, και χρειαζόμαστε περισσότερες νόμιμες οδούς μετανάστευσης» επεσήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ροών από την Αίγυπτο στη νότια Κρήτη το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός είπε ότι σύντομα θα μεταβεί στην Αίγυπτο ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και να ενισχυθεί η νόμιμη ροή μεταναστών από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.

«Δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι η γειτονιά μας φλέγεται. Από την Ουκρανία που η άμυνά της διαρκώς υποχωρεί, στη Μέση Ανατολή όπου οκτώ χώρες ρίχνουν ρουκέτες μεταξύ τους και φυσικά μην ξεχνάμε τις χώρες του Σαχέλ, αλλά και στη Δυτική Αφρική. Ήμουν στα Κανάρια πρόσφατα για τη σύνοδο των MED5, και δέχονται κι εκεί ροές. Η Κύπρος είναι η τελευταία μας ανησυχία. Θα επισκεφθώ και την Κύπρο στα μέσα Μαΐου, ώστε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε με την κατάσταση εκεί» ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας παράλληλα και για τη μείωση των ροών στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς λόγους να αισθανόμαστε καλύτερα. Έχουμε δει τεράστια μείωση στις ροές από τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι θα πουν ότι είναι λόγω εποχής. Δεν συμφωνώ μαζί τους, αφενός γιατί δεν είχαμε βαρύ χειμώνα φέτος, και αφετέρου γιατί έχει αλλάξει η τακτική των διακινητών οι οποίοι εκμεταλλεύονται πλέον τον κακό καιρό για να ξεφεύγουν από τις Αρχές. Έχουμε σημαντική μείωση και στους διαμένοντες αιτούντες άσυλο και προχωράμε και στην αποσυμφόρηση των δομών των νησιών».

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε ακόμα στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας Ασύλου και εξήρε το σύστημα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, το οποίο, όπως είπε, έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις παράνομες ροές, παρέχοντας ανθρώπινες συνθήκες στους αιτούντες άσυλο.

Η βελτίωση της κατάστασης έχει να κάνει με την επιμονή μας στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, προσέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και έθεσε τρεις βασικούς άξονες: «Πρώτα η προστασία των συνόρων. Δεν πιστεύουμε σε πολιτική ανοιχτών συνόρων. Τα προστατεύουμε αυστηρά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε υπερήφανοι για την ισορροπημένη και αποτελεσματική προσέγγιση που έχουμε στο μεταναστευτικό, η οποία δουλεύει. Το πιο σημαντικό είναι να προβάλουμε λύσεις που φέρνουν αποτέλεσμα. Θέλουμε ισχυρή Frontex. Η Frontex δεν είναι ΜΚΟ, δεν είναι οργανισμός ακτιβιστών, είναι σώμα ασφαλείας ενάντια στα δίκτυα των διακινητών. Θέλουμε επιστροφές, όπου δεν γίνονται πολλές και υπάρχει αρκετός χώρος για βελτίωση».

Η σημαντικότερη αλλαγή στη διαχείριση του μεταναστευτικού ήταν η συνεργασία με την Τουρκία, είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι αν και είναι «ένας πολύ δύσκολος γείτονας και συνεργάτης, τα καταφέραμε. Επανεκκινήσαμε τη συνεργασία στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023 και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Πρώτα στα χερσαία σύνορά μας όπου οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές και τώρα, στα θαλάσσια σύνορά μας, κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο να συμβεί. Πρόσφατα επισκέφθηκα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Λέσβο και το ταξίδι μας εκεί είχε μια παράδοξη εξέλιξη. Υποδεχθήκαμε δύο πλοία με Τούρκους επισκέπτες, όλα αυτά χάρη σε μία πρωτοβουλία που πήραμε, για μια Visa Express σε Τούρκους πολίτες για δέκα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αυτό δίνει ένα νέο στίγμα στις σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αδειάζουν τα κέντρα υποδοχής και γεμίζουν τα ξενοδοχεία. Αυτή η συνθήκη είναι πολύ ισχυρή και πολύ βοηθητική για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Περιμένουμε να υποδεχθούμε και τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας στη χώρα μας».

Ο υπουργός μίλησε εκ νέου για τη νόμιμη μετανάστευση που αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της κυβερνητικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό αναφέροντας ότι το υπουργείο έχει μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα για τη νόμιμη μετανάστευση. «Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην παράνομη μετανάστευση και δεν λέγονται πολλά για τη νόμιμη. Πιστεύουμε στη νόμιμη μετανάστευση, η ελληνική οικονομία τη χρειάζεται, και προσπαθούμε να την κάνουμε πιο εύκολη, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, ψηφιοποιώντας και απλοποιώντας διαδικασίες» επεσήμανε ο υπουργός.

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) για το 2024. Σκοπός του ICMPD είναι η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και η έρευνα στον τομέα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα συνεργάζεται με το ICMPD σε περιφερειακά προγράμματα και δραστηριότητες με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι μεταναστευτικές ροές και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη εθνικών στόχων στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ