Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

“Αναζητώντας τον Ροδάκη” στο “Πολύδροσο” από 16/5 – Δείτε ολα τα trailer

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 16/5/2024 στους κινηματογράφους.

============================================

Πολύδροσο – Polydroso

Μια ρομαντική, γλυκιά και συγκινητική ματιά του Αλέξανδρου Βούλγαρη, πάνω στη σχέση μητέρας – κόρης, στην ανάγκη της συμφιλίωσης με το παρελθόν και στην αποδοχή του αναπόφευκτου τέλους -και όπως λέει ο ίδιος: «Μια ταινία για ανθρώπους τρυφερούς σε έναν όχι τρυφερό κόσμο».

Η Σοφία επιστρέφει στο Πολύδροσο για να φροντίσει τη μητέρα της, Σοφία επίσης. Σε ένα προάστιο που κάποτε στάθηκε η αφορμή για να φύγει. Οι δυο τους, περνάνε τις μέρες τους προσπαθώντας να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που τις οδήγησαν στην απομάκρυνση. Απροσδόκητα καλή η Βίκυ Καγιά, μετά μάλιστα από 13 χρόνια κινηματογραφικής απουσίας και σταθερή αξία η Σοφία Κόκκαλη (5 φορές υποψήφια για βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ένα βραβείο για A’ Γυναικείο Ρόλο στο «Νήμα»)

INFO

Είδος: Δράμα, 84΄

Χώρα: Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy)

Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Βίκυ Καγιά, Έλσα Ζάρρη, Μαίρη Γιαννούλα, Κάρλα Φουρ, Μάγια και Ανδριάνα Γκαρίλα, Ειρήνη Βιανέλλη

Διανομή: Cinobo

===

Αναζητώντας τον Ροδάκη

Αξιόλογο και συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τη φιλία μεταξύ μιας Ελληνικής και μιας Τουρκικής οικογένειας με αφορμή μια έρευνα. Το 1887, η Χρυσούλα Ροδάκη, που πέθανε στα 17 της, έχει θαφτεί στο πάτωμα του σπιτιού της σε ένα μικρό χωριό 100 χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Το 1923 η οικογένεια της Χρυσούλας, λόγω ανταλλαγής πληθυσμών, την άφησε θαμμένη στο πάτωμα του σπιτιού και έφυγε για τη Βόρεια Ελλάδα. Το 2016, η οικογένεια του σκηνοθέτη Κερέμ Σογιουλμάζ που ζει πλέον σ’ αυτό το σπίτι, ανακαλύπτει τον τάφο της Χρυσούλας κατά τη διάρκεια επισκευής του πατώματος. Το ντοκιμαντέρ διηγείται τη ερευνητική διαδρομή του σκηνοθέτη κατά την αναζήτησή της οικογένειας της Χρυσούλας, η οποία ολοκληρώθηκε το 2022 στη Θεσσαλονίκη.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, 56΄

Χώρες: Τουρκία, Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Κερέμ Σογιουλμάζ

Διανομή: New Star

===

Οι βασιλιάδες του κόσμου – Los reyes del mundo

Ιδανικά όπως η φιλία και η αξιοπρέπεια, αλλά και ανυπακοή και αντίσταση κατά πάντων, αναμειγνύονται σε ένα περιπετειώδες road trip. Πέντε παιδιά που δεν έχουν καμία επαφή με τις οικογένειές τους και  αποτελούν ένα είδος αδελφικής φυλής ζώντας σε έναν παράλληλο κόσμο χωρίς νόμους, εγκαταλείπουν την πόλη στην οποία ζουν περιθωριακά και εισχωρούν στα βάθη της κολομβιανής ενδοχώρας ελπίζοντας να βρουν ένα κομμάτι γης που κληρονόμησε το ένα από αυτά από την γιαγιά του.

Η επίσημη πρόταση της Κολομβίας στα φετινά Όσκαρ και μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

INFO

Είδος: Δράμα, Περιπέτεια, 103΄

Χώρα: Κολομβία, 2023

Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα Ορτέγκα

Παίζουν: Κάρλος Αντρές Καστανιέντα, Νταβισόν Φλόρεζ, Μπραχιάν Ασεβέντο, Κριστιάν Καμπάνια, Κριστιάν Νταβίντ Ντουκέ

Διανομή: Weirdwave

===

Η πόλη της ασφάλτου – Asphalt city

Γρήγορη και σκοτεινή περιπέτεια, με επίκεντρο δύο διασώστες ασθενοφόρου η οποία μελετά με διεισδυτικό βλέμμα, τη βία μέσα σε θεσμούς και κλειστά κυκλώματα της Νέας Υόρκης, καθώς και τις σύνθετες (και εξουθενωτικές) ζωές των ίδιων και των ανθρώπων που προσπαθούν να βοηθήσουν.

Ο νεοσύλλεκτος διασώστης Όλι Κρος (Τάι Σέρινταν) ζει νύχτες γεμάτες αδρεναλίνη σε ένα ασθενοφόρο στο Μπρούκλιν, ενώ τις μέρες μελετάει για να μπει στην ιατρική σε μία τρώγλη της Τσαϊνατάουν. Ακολουθώντας τον έμπειρο συνάδελφο του Τζιν Ρουτόφσκι (Σον Πεν), ο Κρος ανακαλύπτει από πρώτο χέρι την ένταση της δουλειάς του και την άβυσσο των συναισθημάτων των ανθρώπων που καλείται να σώζει.

INFO

Είδος: Δράμα, Περιπέτεια, 124΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Ζαν Στεφάν Σοβέρ

Παίζουν: Σον Πεν, Τάι Σέρινταν, Μάικλ Πιτ, Μάικ Τάισον, Κάθριν Γουότερστον

Διανομή: Tanweer

===

Η άκρη του νήματος – Damaged

Θυμίζοντάς μου το Seven, αυτή η ταινία (του σκηνοθέτη των Breaking Bad και Better Call Saul) αν και διαθέτει ένα πολύ καλό cast δεν αποδίδει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Παραμένει όμως ατμοσφαιρική, χάρη στη φωτογραφία και τη μουσική της.

Ο Νταν Λόσον (Σάμιουελ Τζάκσον), ντετέκτιβ από το Σικάγο, ταξιδεύει στη Σκωτία για να συνεργαστεί με ένα Σκωτσέζικο ντετέκτιβ στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης ενός κατά συρροή δολοφόνου (ή αντιγραφέα-δολοφόνου;) του οποίου τα εγκλήματα μοιάζουν με μια παρόμοια ανεξιχνίαστη υπόθεση, που φαίνεται να τον στοιχειώνει και την οποία εξέταζε πριν πέντε χρόνια στο Σικάγο.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Δράσης, 97΄

Χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ, 2024

Σκηνοθεσία: Τέρι ΜακΝτάνα

Παίζουν: Σάμιουελ Τζάκσον, Βενσάν Κασέλ, Τζιάνι Καπάλντι

Διανομή: Spentzos Film

===

Boy kills world

Δυστοπική ταινία για γερά νεύρα. Ένα οργιαστικά βίαιο video game, στο οποίο  συνυπάρχουν και στοιχεία τύπου «Αγώνων Πείνας».

Ο κωφάλαλος Boy (Μπιλ Σκάρσγκαρντ), μεγαλώνει αναζητώντας εκδίκηση από μια Χίλντα Βαν Ντελ Κόι (Φάμκε Γιάνσεν), αδίστακτη και σαδιστική μητριάρχισσα μιας μετα-αποκαλυπτικής οικογενειακής δυναστείας, που δολοφόνησε τους γονείς του. Ύστερα από εντατική εκπαίδευση (τύπου Kill Bill) από έναν ιδιόρρυθμο σαμάνο (Γιαγιάν Ροχιάν) και με οδηγό το ένστικτο επιβίωσης, το αγόρι μετατρέπεται σε φονική μηχανή που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Σφαγής Αντιφρονούντων (εμπνευσμένος τίτλος γιορτής!)

INFO

Είδος: Δράσης, Θρίλερ, 115’

Χώρα: Γερμανία, Ν. Αφρική, ΗΠΑ, 2021

Σκηνοθεσία: Μόριτζ Μορ

Παίζουν: Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Τζέσικα Ροθ, Μισέλ Ντόκερι, Άντριου Κότζι, Γιαγιάν Ροχιάν, Φάμκε Γιάνσεν

Διανομή: The Film Group

===

Κλείδωσες; Οι άγνωστοι – The strangers: Chapter I

Αφού χαλάσει το αυτοκίνητό τους σε μια απόκοσμη μικρή πόλη, ένα νεαρό ζευγάρι (Μαντλέιν Πετς και Φρόι Γκουτιέρεζ) αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα σε μια καλύβα στη μέση του Πουθενά. Κλασικό επακόλουθο: ο πανικός τους καθώς τρομοκρατούνται από τρεις άγνωστους μασκοφόρους χωρίς έλεος και (φαινομενικά) χωρίς κίνητρο. Ακολουθεί και δεύτερο κεφάλαιο…

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 91΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Ρένι Χάρλιν

Παίζουν: Μαντλέιν Πετς, Φρόι Γκουτιέρεζ, Γκάμπριελ Μπάσο, Ρέιτσελ Σέντον

Διανομή: Spentzos Film

===

Blessing in disguise

Ένα μελαγχολικό δράμα, «που εξερευνά το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου και τη συνεχή απώλεια που φέρνει, καθώς εμβαθύνουμε στην αγωνιώδη αναζήτηση της ελευθερίας, της απόσπασης και της ανανέωσης από τα ασφυκτικά δεσμά που πνίγουν την ατομικότητα, την ελευθερία της βούλησης και τις απλές χαρές της ζωής», όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου.

«Καθώς η Μελίνα ξεκινά το ταξίδι της για την ανακάλυψη του εαυτού της, έλκεται από την ακατέργαστη, αφιλτράριστη ομορφιά του φυσικού κόσμου, όπου το γυμνό σώμα γίνεται μεταφορά της αυθεντικότητας και της απελευθέρωσης και η ελευθερία της σεξουαλικής αναζήτησης συνυφαίνεται με την αναζήτηση της προσωπικής απελευθέρωσης», που σημαίνει αρκετό «καλλιτεχνικό γυμνό» και «φιλοσοφικοί διάλογοι», ενώ «δώρο εξ ουρανού» (blessing in disguise) θεωρείται για την ταινία η Θέμις Μπαζάκα (ως αφηγήτρια).

INFO

Είδος: Δράμα, Αισθηματική, 90΄

Χώρα: Ελλάδα, 2024

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαζάνης

Παίζουν: Σοφία Κούρου, Μυρτό Ναούμ, Φάνης Μιλλεούνης, Γιάννης Τυροβόλας, Κατερίνα Χρηστάκη

Διανομή: New Star

===

Λώξη

Η Λωξάνδρα πρώτη Ελληνίδα επαγγελματίας ηθοποιός με σύνδρομο Down  καλείται να συμμετάσχει στη νέα παραγωγή στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η μητέρα της αποφασίζει να δεχτεί την πρόσκληση, θεωρώντας ότι είναι για το καλό της κόρης της, η απομάκρυνσή της από την οικογενειακή εστία. Η αξιοθαύμαστη Λώξη, θα παλέψει σκληρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας. Θα τα καταφέρει;

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, 87΄

Χώρα: Ελλάδα, 2024

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζάχος, Θανάσης Καφετζής

Διανομή: Cutaway

===

Στην παγίδα του νόμου – Down by law (Επαν.)

Πραγματικός σουρεαλισμός από τον Τζιμ Τζάρμους στη γνωστότερη ταινία της πρώτης δεκαετίας του, που τελικά ήταν προορισμένη να χαρακηριστεί cult-movie.

Ο Τζακ και ο Ζακ είναι δυο ταλαίπωροι που καταλήγουν άδικα στο ίδιο βρώμικο κελί σε φυλακή στη Νέα Ορλεάνη. Εκεί παρουσιάζεται ο Ρομπέρτο, Ιταλός μετανάστης που δεν μιλά καλά αγγλικά κι επαναλαμβάνει όποια φράση πιάσει το αυτί του. Σε αντίθεση με τους δυο, ο Ρομπέρτο είναι αληθινός κακοποιός, αφού σκότωσε κάποιον με μια μπάλα του μπιλιάρδου. Ο Ρομπέρτο φλυαρεί ασταμάτητα, μέχρι που μια μέρα τους λέει ότι έχει δει ένα έργο στον κινηματογράφο και ξέρει πώς δραπετεύουν από τη φυλακή.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Κωμωδία, 107΄

Χώρες: ΗΠΑ, Γερμανία, 1986

Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους

Παίζουν: Τομ Γουέιτς, Τζον Λούρι, Ρομπέρτο Μπενίνι, Νικολέτα Μπράσκι, Έλεν Μπάρκιν

Διανομή: Cinobo

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ