Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Δικαίωση Κωνσταντέλλου – Ακυρώθηκε από το ΣτΕ η απόφαση της Αποκεντρωμένης κατά του «διπλού εντέλλεσθε»

Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο δήμαρχος είχε προσφύγει στο ΣτΕ μετά την ακύρωση του «διπλού εντέλλεσθε» προς την ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης), προκειμένου να μην εκδίδει νέες άδειες με χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός). Την απόφαση ακύρωσης της ενέργειας του δημάρχου είχε πάρει ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Κωνσταντέλλου.

Για την απόφαση του ΣτΕ ενημέρωσε νωρίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του, ο δήμαρχος και Α’ αντιπρόεδρος του Οργάνου, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

«Η ιστορική απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ αποτελεί μία πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα που δίνουν οι δήμοι της χώρας μας για το αυτονόητο, να διαφυλάξουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Με όπλο μας τη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην υπερδόμηση των πόλεων στο βωμό του κέρδους μέχρι την τελική οριστική δικαίωση μας. Επιμένουμε στην πάγια θέση μας πως αποκλειστικός αρμόδιος για τα πολεοδομικά θέματα των πόλεων πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, οι δήμοι της χώρας», δήλωσε ο δήμαρχος.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΤΕΕ να ανακόψουν τον αγώνα που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, να προστατέψει την πόλη έναντι στην υπερδόμηση που προκαλούν οι διατάξει του ΝΟΚ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με την απόφαση καταπέλτη, όχι μόνο ανοίγει το δρόμο να συνεχιστεί η μερική αναστολή της έκδοσης αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, αλλά θέτει ξεκάθαρα θέμα αμφισβήτησης της νομιμότητας όσων αδειών εκδίδονται κάνοντας χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Ε’ τμήμα του ΣτΕ, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης αναστολής εκτέλεσης, δεν περιορίζεται στους τυπικούς λόγους αναρμοδιότητας του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκδώσει μία τέτοια απόφαση αλλά και στην ουσία της αναστολής εκτέλεσης και τις ευεργετικές, για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των πόλεων, συνέπειές της.

Συγκεκριμένα, η απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα πως: «… από την άμεση εκτέλεση της, εν προκειμένω, προσβαλλόμενης πράξης προκαλείται ανεπανόρθωτη, ή πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη σε βάρος του αιτούντος Δήμου συνισταμένη α) σε ματαίωση ή ουσιαστική ανατροπή του εν εξελίξει πολεοδομικού σχεδιασμού κατά την εκπόνηση και έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου (σελ. 15 παρ. 5 του δικογράφου της κρινόμενης αίτησης) και β) σε αλλοίωση του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής και των όρων διαβίωσης των κατοίκων από το ύψος μεγάλου αριθμού νέων κατασκευών».Τ

Το ΣτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται, στον εν λόγω Δήμο, κάνοντας χρήση των «κινήτρων», μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του Ε’ Τμήματος. «Όπως προκύπτει από το δικόγραφο της αιτήσεως αναστολής και τα προσκομισθέντα στοιχεία», αναφέρεται, «μετά τη δημοσίευση των προαναφερθεισών αποφάσεων του Ε’ Τμήματος, στην ΥΔΟΜ του αιτούντος Δήμου συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ («κινήτρων»), παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος Δήμου. Πέραν τούτου, όμως, στην περίπτωση αυτή οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα Δήμο και τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τους καλόπιστους τρίτους οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που θα στηρίζονται στην εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων».

Την απόφαση υπογράφει η πρόεδρος της 5ου τμήματος του ΣτΕ, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου.

Διαβάστε επίσης: Άρχισαν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας στη Βάρη

Ειδήσεις από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ