Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Με 120 Δήμους ξεκινά στις 29/5 το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων

Με 120 Δήμους ξεκινά στις 29 Μαΐου το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων.

Η Γενική Συνέλευση του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα εγκαινιαστεί το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12μ. και η Γενική Συνέλευση στη 1μμ, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης (Μπουμπουλίνας 3, 150μ. από το μετρό Αργυρούπολης).

Στα εγκαίνια έχουν προκληθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων δημόσιων φορέων.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την πρώτη Γενική Συνέλευση είναι:

  • Η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελ.Δ.Α.Π..
  • Η παρουσίαση του πρώτου σχεδίου δράσης του Ελ.Δ.Α.Π..

Κάθε Δήμος να διαθέτει δικό του Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών

Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, πρόεδρος του ΣΠΑΥ και της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Ελ.Δ.Α.Π., Γιάννης Κωνσταντάτος, τονίζει στην επιστολή που έστειλε στα μέλη του Ελ.Δ.Α.Π., ότι πρώτο μέλημα είναι κάθε Δήμος να διαθέτει το δικό του Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών, σύμφωνα με τις δικές του ιδιαιτερότητες ώστε να μην καλύπτεται μόνο από το ενιαίο μοντέλο που συχνά τον αφήνει έκθετο.

«Είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε μια καλή καταγραφή και επεξεργασία των τοπικών δεδομένων, να αποτυπώσουμε σωστά τα προβλήματα, να τεκμηριώσουμε τις ανάγκες και να θέσουμε τις προτεραιότητες. Από την ανάλυση και οργάνωση αυτών των πληροφοριών, προκύπτουν οι πρώτες δράσεις του Δικτύου. Έτσι θα καταφέρουμε να συντάξουμε τεκμηριωμένα αιτήματα και να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις», σημειώνει ο κ. Κωνσταντάτος.

Επίσης, στη Γενική Συνέλευση θα γίνει η παρουσίαση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Όπως σημειώνει στην επιστολή, «το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς και το βασικό της εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Το ΣΕΔΕ θέτει ανώτατο όριο στις ποσότητες CO2 που μπορούν να εκπέμπουν η βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνολικός όγκος των επιτρεπόμενων εκπομπών διανέμεται σε εταιρίες με τη μορφή δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών CO2, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και αντικείμενο συναλλαγής».

Σημειώνεται ότι το Ελ.Δ.Α.Π. θα αιτηθεί ειδική ρύθμιση διεκδικώντας μερίδιο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τους δήμους – μέλη του.

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Κωνσταντάτος στην «Α»: «Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο δυνατοί»

Ειδήσεις από τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ