Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Η Χριστιανική Δημοκρατία για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους

Με αφορμή την αναγγελία της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Νορβηγία η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ΧΔ χαιρετίζει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από τις Κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Έστω και καθυστερημένα, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των 140 κρατών-μελών του ΟΗΕ που έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος στα προ του 1967 σύνορα, στις περιοχές της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου, υπουργού του και τριών στελεχών της Χαμάς προχτές Δευτέρα, είναι το δεύτερο απανωτό πλήγμα που δέχεται η γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των Πρωθυπουργών των κρατών που προχώρησαν σε αναγνώριση της Παλαιστίνης, η απόφασή τους επισπεύστηκε προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ειρήνευσης της περιοχής, με άσκηση πίεσης στον Νετανιάχου, στον οποίο καταλογίζεται ότι δεν έχει σχέδιο για ειρήνευση.

Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων. Το οποίο για να έχει αποτελέσματα, πρέπει να συνοδευτεί με κυρώσεις κατά της πολιτικής κατοχής και εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και των οικονομικών δραστηριοτήτων των εποίκων.

Όπως ζητάμε τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής την αποχώρηση των εποίκων από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ίδιο ζητάμε για τα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ. Τον άμεσο και οριστικό τερματισμό των επιδρομών στη Γάζα, και ολοκληρωμένη φροντίδα χωρίς εμπόδια για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του άμαχου πληθυσμού. Τον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και την αποχώρηση των εποίκων.

Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η Μέση Ανατολή να ειρηνεύσει και όλοι οι λαοί εξίσου να απολαύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των νέων σε όλο τον κόσμο για να σταματήσουν οι επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα.

Καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει κι εκείνη σε άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ