Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιάννης Βούρος στην «Α»: «Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ είναι ασφαλής πολιτική επιλογή»

Σε μια νέα εκλογική μάχη ρίχνεται ο πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος, ο οποίος βρίσκεται στα ονόματα που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο του νεοσύστατου κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου, για τις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ο δημοφιλής ηθοποιός, σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, εξηγεί τους λόγους, που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση, πώς βλέπει το πολιτικό σκηνικό, τη δυναμική και τον στόχο των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, στις ευρωεκλογές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Είναι η δεύτερη προεκλογική εκστρατεία για εσάς μέσα σε εννέα μήνες. Πόσο εύκολη ήταν μια τέτοια απόφαση;

Είναι ακριβώς όπως το λέτε. Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου οι συνεργάτες μου και εγώ, διεκδικήσαμε μια δεύτερη θητεία στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, υπερασπιζόμενοι το έργο που κάναμε στην αγαπημένη μας πόλη από το 2019 έως το 2023.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και άκρως απαιτητική, με την πανδημία να «σκεπάζει» τη χώρα μας για δύο περίπου χρόνια, με εγκλεισμούς, με περιοριστικά μέτρα, ακολούθως με την ενεργειακή, την πληθωριστική κρίση κ.ο.κ. Καταγράφοντας ένα αποτέλεσμα απολύτως οριακό. Με τους συνδημότες μας να μας αναδεικνύουν πρώτη δύναμη στο Α’ γύρο των δημοτικών εκλογών τόσο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όσο και στη Νέα Χαλκηδόνα με σημαντική μάλιστα διαφορά, ενώ στην αναμέτρηση της Β’ Κυριακής φτάσαμε τελικά στο 49,6%.

Πλέον έχοντας τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο, όπως έχουμε δεσμευθεί προς τους συμπολίτες μας και τις συμπολίτισσές μας, ασκούμε ως δημοτική ομάδα αλλά και ως συνδυασμός, με πλήρη συνέπεια τα καθήκοντά μας. Επικροτώντας τα όποια θετικά της νέας διοίκησης, στηλιτεύοντας παράλληλα τα αρνητικά όπως π.χ. τις υπέρογκες αυξήσεις του 77% στα δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις αλλά και στα τέλη του κοιμητηρίου.

Ως προς την συμμετοχή μου στο ευρω-ψηφοδέλτιο του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, οφείλω να ευχαριστήσω πρωτίστως τον πρόεδρο του κόμματος Ανδρέα Λοβέρδο για την άκρως τιμητική πρόταση.

Πρόταση την οποία αποδέχθηκα μετά από αρκετές και πολύωρες συζητήσεις που κάναμε μετά τον Ιανουάριο, όπου διαπιστώσαμε πως έχουμε κοινούς προβληματισμούς, σκέψεις και απόψεις για πολλά από αυτά που απασχολούν την κοινωνία μας, αλλά και απόλυτη ιδεολογικοπολιτική ταύτιση. Τοποθετώντας τους εαυτούς μας στον χώρου του Κέντρου.

Ποιος είναι ο στόχος του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου;

Ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τον πήχη του 3% και να εκλέξουμε έναν τουλάχιστον ευρωβουλευτή. Στόχος καθόλου εύκολος, αν αναλογιστούμε πως οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ιδρύθηκαν από τον Ανδρέα Λοβέρδο μόλις πριν από δύο μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε διαβάζοντας και αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις πως δεν είμαστε μακριά από αυτόν τον στόχο. Κάθε άλλο, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, καταγράφονται από 2,5 έως και 3,6%. Επομένως είναι εύκολα αντιληπτό πως μπορούμε με τη στήριξη των πολιτών να τα καταφέρουμε.

Άρα αν οι συμπολίτες μας και οι συμπολίτισσές μας επιθυμούν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση της Ν.Δ., εάν θεωρούν ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν τους εκφράζει ή είναι ακόμη αναποφάσιστοι, απογοητευμένοι από το σημερινό πολιτικό σκηνικό, να στηρίξουν τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.

Να στηρίξουν ένα κόμμα κεντρώο και μετριοπαθές, ένα κόμμα που προτάσσει την κοινή λογική, ένα κόμμα πατριωτικό και συνάμα μεταρρυθμιστικό, που δεν θα επενδύσει στη στείρα άρνηση και το «όχι σε όλα», αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις θα αποτελέσει μια ασφαλή πολιτική επιλογή.

Κατανοητό αυτό που λέτε, αλλά από την άλλη αν το κόμμα της Ν.Δ. πέσει κάτω από το 40 ή και το 35% δεν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις;

Σε καμία περίπτωση. Και σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί είναι ένα θέμα που πρέπει να αναδειχθεί και να το θέσουμε στη σωστή του διάσταση. Για κυβέρνηση ψηφίσαμε τον Ιούνιο του 2023 και θα ξαναψηφίσουμε, όπως έχει δημοσίως αναφέρει και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2027. Σήμερα εντός του Εθνικού Κοινοβουλίου υπάρχει μια ασφαλέστατη και ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία 158 βουλευτών. Υπάρχει κάποιος/α εντός της κυβέρνησης που λέει πως αν το ποσοστό τους είναι π.χ. κάτω από 35 ή και 30% θα παραιτηθεί; Προφανώς και πολύ λογικά, κανένας και καμία! Επομένως η συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική έχει ως μόνο στόχο ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό για τη ΝΔ και τίποτα άλλο.

Στις 9 Ιουνίου όμως έχουμε όμως ευρωεκλογές και ψηφίζουμε για τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για μένα λοιπόν είναι πιο σημαντικό να υπάρχουν Έλληνες ευρωβουλευτές σε όλες τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

Να υπάρχει εκπροσώπηση και στην 3η σε δύναμη, στην κεντρώα ευρωομάδα που ίδρυσε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Μακρόν.

Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ εκεί θα συμμετάσχουμε αν καταφέρουμε να εκλέξουμε έναν ή περισσότερους Ευρωβουλευτές και αυτό όπως προανέφερα έχει κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη σημασία από το αν η Νέα Δημοκρατία που συμμετέχει στο ΕΛΚ εκλέξει 7 ή 8 ευρωβουλευτές, ή το ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει στους Ευρω-σοσιαλιστές 3 ή 4, ή ο ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς 3 ή 4, κοκ.

Εν τέλει τι είναι ο Γιάννης Βούρος; Πολιτικός; Αυτοδιοικητικός; Ηθοποιός; Σκηνοθέτης;

Είναι ένας ενεργός πολίτης, με ανησυχίες, με έντονη πολιτικότητα, που έχει όμως ένσημα, που έχει επάγγελμα, μέσα από το οποίο ζει την οικογένειά του, και προσπαθεί μέσα από αυτό να εξελίσσεται ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος. Με λίγα λόγια να το τιμά και να το υπηρετεί με θέρμη εδώ και πέντε περίπου δεκαετίες.

Μια τελευταία ερώτηση: Τι σημαίνει η Νέα Φιλαδέλφεια για εσάς;

Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα είναι η ζωή μου. Εκεί μεγάλωσα, εκεί πρωτοέπαιξα με τους συμμαθητές μου και τους φίλους μας, εκεί βγήκα το πρώτο μου ραντεβού. Και το 2019 εκεί με τίμησαν οι συμπολίτες μου και με εξέλεξαν Δήμαρχο. Άρα…;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ