Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Τιμητική διάκριση στον Βελισσάριο Κοσσυβάκη

Eπιμέλεια: Άγγελος Πολύδωρος 

Στις 22 Μαΐου 2024, σε μια λιτή εκδήλωση στην Πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα, ο πρέσβης Aramis Fuente Hernández, μετά από έκδοση σχετικού διατάγματος του Προέδρου  την Δημοκρατίας της Κούβας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, τίμησε με το Μετάλλιο Φιλίας τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, τον άνθρωπο που έχει αφιερώσει, στην κυριολεξία, τον βίο και την πολιτεία του για να αναδείξει -αφιλοκερδώς- την πολιτιστική κληρονομιά της Κούβας και την ηθική-πολιτική παρακαταθήκη των Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα, με μεγάλες  προς τιμήν τους εκδηλώσεις.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην πρεσβεία της Κούβας σε στενό κύκλο φίλων και εκπροσώπων από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί, τις «Εκδόσεις Διεθνές Βήμα», το Δίκτυο Bloggers «La Red Solidaria Griega ‒ Αλληλεγγύη στην CUBA». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ).

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στην δράση του Βελισσάριου Κοσσυβάκη, επισημαίνοντας και «τις δυσκολίες που περνάει η Κούβα με το bloqueo, τον ασφυκτικό και θανατηφόρο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό της από τις ΗΠΑ και από τους ΗΠΑκουους, ΗΠΑνθρωπους της ΕΕ των δήθεν ανθρωπίνων αξιών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορυφαία στιγμή, όπως επεσήμανε και ο πρέσβης, της συνεισφοράς του Βελισσάριου Κοσσυβάκη υπήρξε η Ελληνική Πρωτοβουλία, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του, στις 28/3/2020, με σκοπό την συλλογή υπογραφών για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve. Η Τιμητική Επιτροπή με 700 προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και με Επίτιμο Πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη έφτασε να αριθμεί 21.500 μέλη και κατάφερα να συγκεντρώσει 250.000 υπογραφές που απεστάλησαν στην Νορβηγική Ακαδημία στις 28/8/2020.

«Κανείς βέβαια δεν πίστευε» επεσήμανε ο πρέσβης «πως το αίτημα θα είχε τύχη, αλλά η  όμορφη αυτή ιδέα αποτέλεσε παράδειγμα για δημιουργία αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έγινε μια μεγάλη μαγιά για να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η Αλληλεγγύη με την Κούβα».

Στη συνέχει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης παίρνοντας τον λόγο και αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, αναφέρθηκε σε δυο μικρές αλλά συγκινητικές χαρακτηριστικές ιστορίες. Μια, για την πρώτη του «επαφή» με τη μεγάλη μορφή του Τσε, όταν 5χρονος μαζί με τον πατέρα του Ηρακλή επισκέφτηκε στο νοσοκομείο τον «αμετανόητο κομμουνιστή» και μετά τον θάνατό του, ρώτησε τον συντετριμμένο πατέρα του τι τον είχαν τον Τσε και πήρε την απάντηση «Αυτός ο άνθρωπος είναι συγγενής μας». Η δεύτερη ιστορία εκτυλίχθηκε όταν σε ηλικία 11 ετών ξαναθυμήθηκε αυτή του τη… συγγένεια, όταν λίγο μετά το Πολυτεχνείο, στην κηδεία του νονού του -που ήταν ένας από τους «παράπλευρους» νεκρούς του μεγάλου ξεσηκωμού- είδε κάποιους νέους να κρατάνε αφίσες με τη γνωστή φωτογραφία του Τσε και τους πλησίασε και τους ρώτησε αν είναι και αυτοί συγγενείς του! Η ερώτηση αυτή του μικρού Βελισσάριου Κοσσυβάκη στάθηκε αφορμή να έρθει σε επαφή με νέους κομμουνιστές και δυο χρόνια αργότερα το 1975, στα 13 του, να γίνει μέλος της ΚΝΕ, αργότερα δε και Γραμματέας στην οργάνωση της Νέας Χαλκηδόνας. Αργότερα δε, στις 20/5/1980, έγινε μέλος του ΚΚΕ και την ίδια μέρα, αυτός ο «συγγενής του Τσε», έγινε και μέλος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.

Ποιος είναι ο Βελισσάριος

Για την αδιάκοπη δράση του Κοσσυβάκη, δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, αφού κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας -με τον κινηματογράφο ιδίως- και όχι μόνο στην Αθήνα, γνωρίζει τη μεγάλη συνεισφορά του. Οι δυο ιστορικοί κινηματογραφικοί ναοί, το STUDIO από το 2014 μέχρι σήμερα και η Αλκυονίς (2014-2018) καθώς και η εταιρεία διανομής ταινιών με την επωνυμία New Star έχουν την ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη σφραγίδα του. Την ποιοτική σφραγίδα του ανθρώπου που, αν και δεν σκηνοθετεί, μπορεί άφοβα να χαρακτηριστεί ποιητής της εικόνας, κάτι που το εισπράττουν καθημερινά οι φίλοι του στο Facebook, όταν τους μιλάνε οι γεμάτες ευαισθησία φωτογραφίες που επιλέγει και οι στίχοι σημαντικών ποιητών να τις συνοδεύουν.

Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης παρεμβαίνει ουσιαστικά τόσο στον χώρο της 7ης  Τέχνης με αφιερώματα σε ταινίες και σκηνοθέτες του παγκόσμιου και του ελληνικού σινεμά. Ταινίες που δεν θα βλέπαμε ή δεν θα ξαναβλέπαμε ποτέ, όσο και με τον τιτάνιο αγώνα του, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνει την προβολή της πολιτιστικής και επαναστατικής δουλειάς στην Κούβα, το Νησί της Επανάστασης.

Και θα ήταν άδικο να μη γίνει μια μικρή αναφορά στην πολυεπίπεδη δραστηριότητα της New Star, η οποία καλύπτει τις περισσότερες των Καλών Τεχνών (θέατρο, μουσική, χορό, ποίηση), με μεγάλη έμφαση στο βιβλίο, όπως αποδεικνύεται από τις δεκάδες κατά καιρούς παρουσιάσεις βιβλίων, πολλά εκ των οποίων είναι και σχετικά με την Κούβα. Απόδειξη άλλωστε είναι και το μικρό, αλλά σημαντικό βιβλιοπωλείο που λειτουργεί στο STUDIO.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ