Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Τα σινεμά της Αθήνας (1896-2013): Ιστορίες του αστικού τοπίου

Eπιμέλεια: Άγγελος Πολύδωρος 

Δύο τόμοι, χίλιες σελίδες, μία πολυετής έρευνα. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας, τοποθετεί με αλφαβητική σειρά τα σινεμά της Αθήνας από το 1896 που η μεγάλη οθόνη μάγεψε τους Αθηναίους ως και το 2013. Η έρευνα απλώνεται λοιπόν σε τρεις αιώνες, αλλά δεν είναι μια απλή καταγραφή αιθουσών και ταινιών − που και αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά δύσκολο σαν έργο. Αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο μια περιήγηση στο χωροχρόνο, με ηθογραφικές λεπτομέρειες, συμβάντα, ατάκες, χωροταξικά στοιχεία, ρεκλάμες από προβολές και πληθώρα ταινιών. Το έργο αυτό είναι το σημείο που, όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας «τέμνεται η λόξα μου για την πόλη με τη λόξα για τον κινηματογράφο».

Και συνεχίζει:

«Έχω τρεις ελπίδες:

  • πρώτη, ότι μ’ αυτό θα κερδίσω, στο μέλλον, μια κάποια θέση στη χορεία των σημαντικών αθηναιογράφων
  • δεύτερη, ότι οι άνθρωποι θα το θυμούνται όταν η λογοτεχνία μου και τ’ άλλα μου βιβλία θα ’χουν ξεχαστεί (δεν έχω καμιά αυταπάτη)
  • τρίτη, ότι θα είναι πηγή, σημείο αναφοράς και σχολή προς μίμηση για νεότερους/ες αθηναιοδίφες.

Τώρα ο λόγος σε σας, αγαπητοί/ές αναγνώστες/ώστριες – Αθήνα, 29 του Νοέμβρη 2019»

===

Σε λίγες μέρες κυκλοφορούν οι δύο τόμοι, ενώ η παρουσίαση του βιβλίου, με τον Δημήτρη Φύσσα απόντα, αλλά παρόντα μέσα από το έργο του, θα αποτελέσει μία τιμητική εκδήλωση προς τον κινηματογράφο και την Αθήνα, όπως θα ήθελε και ο ίδιος.

Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ, Κοδριγκτώνος 21 και ώρα 7.30 μ.μ.

Αλλιώς σκεφτόμασταν αυτήν την έκδοση. Λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, ο συγγραφέας Δημήτρης Φύσσας έφυγε ξαφνικά από κοντά μας.

Η συμβολή του Λέανδρου Σλάβη, η στήριξη του Σωτήρη Λαμπρόπουλου από την σχολή κινηματογράφου Σταυράκου και η απλόχερη βοήθεια της Οικογένειας του Δημήτρη, μας επιτρέπει να παραδώσουμε αυτό το έργο στο κοινό.

«Τα σινεμά της Αθήνας είναι το σημαντικότερο βιβλίο που έχω γράψει. Σημαντικότερο από άποψη τρόπου γραφής (εξαντλητική έρευνα πεδίου και πολύ λιγότερο δουλειά αρχείου), περιεχομένου, πλήθους αναγνωστών, επίδρασης στις συνειδήσεις».(Δ. Φύσσας)

 

===

 

Ο Δημήτρης Φύσσας (1956-2024) ήταν συγγραφέας. Είχε σπουδάσει Νεοελληνική Φιλολογία και Πολιτικές Επιστήμες. Εργάστηκε ως επαγγελματίας κειμενογράφος και καθηγητής, αρθρογραφούσε στην Athens Voice και την Athens Review of Βooks και έκανε εκπομπές στον Αθήνα 9,84. Είχε τρία παιδιά και δύο εγγόνια. Είχε γράψει το μυθιστόρημα εναλλακτικής ιστορίας Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος και το μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας Στρατιώτης του Χριστού. Επίσης, είχε δημοσιεύσει διηγήματα στο περιοδικό 9 και αλλού, ήταν μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας, συμμετείχε στα Λογοτεχνικά της Εργαστήρια, έγραφε στο περιοδικό Φανταστικά Χρονικά και ήταν επιμελητής της ανθολογίας διηγημάτων ΕΦΦάνταστες ιστορίες.

Είχε γράψει δεκάδες βιβλία μεταξύ των οποίων «Η γενιά του Πολυτεχνείου. Ένα βιογραφικό λεξικό», «Αυστηρώς ακατάλληλον. Προγράμματα αθηναϊκών κινηματογράφων σεξ. Συμβολή στην Κοινωνιολαογραφία», «Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος» κλπ. Τελευταίο του βιβλίο ήταν «Ο Μέσκουλας αποσύρεται για να πεθάνει», του οποίου την παρουσίαση τον Μάρτιο 2024, δεν πρόλαβε.

INFO

Εκδόσεις Λογότυπο

Θήρας 19 | Αθήνα | 112 57 | Τ: 216 93 90 230

e: ekdoseislogotypo@gmail.com | www.logo-typo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ