Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος στην «Α»: «To KKE είπε την αλήθεια στον λαό για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση»

O Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ύστερα από μια επιτυχημένη πορεία, καθώς το 2019 διέβη για πρώτη φορά το κατώφλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας το ΚΚΕ.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ απαντάει σε όλες μας τις ερωτήσεις. Για την ακρίβεια που επικρατεί στη χώρα αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Για τους δυο πολέμους, στην Ουκρανία και στη Γάζα, για τα Ελληνοτουρκικά.

Και εν τέλει, παραθέτει τους λόγους για τους οποίους ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει σε αυτές τις εκλογές να στηρίξει το ΚΚΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ

Υποψήφιος εκ νέου ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΚΚΕ σημειώνει άνοδο. Πώς μεταφράζεται αυτό πολιτικά τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Νομίζω ότι ήδη ξέρετε πώς μεταφράζεται η ενίσχυση του ΚΚΕ. Στις περασμένες εθνικές εκλογές το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο και έφτασε κοντά στο 8%.

Οι νέες αυτές δυνάμεις κατατέθηκαν από την επόμενη κιόλας μέρα στην πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για ενίσχυση της δημόσιας υγείας που υποβαθμίζεται κι εμπορευματοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, στους αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στα μπλόκα των αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει.

Άνοδος του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ με περισσότερους ευρωβουλευτές σημαίνει πιο δυνατή διεκδίκηση των εργαζομένων, σημαίνει πιο πολλές μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε.

Θα δώσει μήνυμα ελπίδας, ότι υπάρχει άλλος δρόμος, και στην Ελλάδα και στην ΕΕ, για την Ευρώπη των λαών, των εργατών, των αγροτών, των νέων. Την Ευρώπη της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης. Την Ευρώπη του Σοσιαλισμού.

Το 2019 διαβήκατε για πρώτη φορά στην πολιτική σας πορεία το κατώφλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, Αλήθεια, εξηγήστε μας κάτι, ποιος είναι πραγματικά ο χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα; Τι διαπιστώσατε από την 4χρονη θητεία σας στις Βρυξέλλες.

Οι θεσμοί της ΕΕ έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Εκφράζουν τα συμφέροντα που βρίσκονται στην καρδιά της ΕΕ: των λίγων, των πλουσίων, των λόμπι και των οικονομικών ομίλων. Δείτε για παράδειγμα το ψήφισμα για τα λόμπι, μετά το σκάνδαλο Qatargate. 703 ευρωβουλευτές -εκτός δηλαδή των δύο ευρωβουλευτών του ΚΚΕ- στήριξαν τη δυνατότητα των επιχειρηματικών λόμπι να παρεμβαίνουν στο ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα τη χαρακτήρισαν «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»!

Γι’ αυτό «συγκλίνουν» τα άλλα κόμματα στις απαιτήσεις των ομίλων της ΕΕ για περισσότερα κέρδη, για ενίσχυσή τους στον ανταγωνισμό με τους αντιπάλους τους από ΗΠΑ – Κίνα – Ρωσία.

Δείτε τα ποσοστά ταύτισης μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (και ΝΕΑΡ), ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Εάν στις εθνικές εκλογές μιλούσαμε για «100% ΝΔ», «80% ΝΔ», «70% ΝΔ», στο ευρωκοινοβούλιο η ταύτισή τους ξεπερνά το 90% σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Στις επιλογές στρατηγικής σημασίας δε, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η μετατροπή της οικονομίας της ΕΕ σε πολεμική οικονομία, η στήριξη του Καθεστώτος Ζελένσκι με πάνω από 70 δισ., το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας που δίνει σχεδόν 800 δισ. από τον ιδρώτα των λαών στους ομίλους, η Πράσινη Ανάπτυξη που εκτοξεύει τις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, εκεί η ταύτιση φτάνει το 100%!

Η ακρίβεια στη χώρα πρωταγωνιστεί. Σε τρόφιμα, ενοίκια κ.ά. Τη βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Εάν συνυπολογιστεί πως η χώρα έχει και από τους πιο χαμηλούς μισθούς στην ΕΕ, η ακρίβεια καθίσταται 100% απαγορευτική για την επιβίωση όλων μας. Τι έχει να προτείνει το ΚΚΕ για την ακρίβεια;

Η αβάσταχτη ακρίβεια έχει συγκεκριμένες αιτίες. Οφείλεται στη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων με φθηνό δανεισμό και τεράστια πακέτα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Στο πανάκριβο ρεύμα, που έχει ως αιτία τη δήθεν «πράσινη» μετάβαση της ΕΕ, το χρηματιστήριο ενέργειας, τη μονοκαλλιέργεια ΑΠΕ, τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη στροφή στο πιο ακριβό αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Και ως γνωστόν, η τιμή του ρεύματος, περνά σε όλα.

Άλλη αιτία είναι η «εξωστρέφεια» της οικονομίας, δηλαδή η έμφαση στις εξαγωγές και των τουρισμό, που σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, στοχεύοντας στα πολύ υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό επιδρά και στα ενοίκια, αφού η μεγάλη μάζα ακινήτων προορίζεται κυρίως για βραχυχρόνια μίσθωση, είναι στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά και η ΚΑΠ της ΕΕ που ευθύνεται για το υπέρογκο κόστος παραγωγής και την τεράστια απόκλιση τιμών από το χωράφι στο ράφι.

Στο ευρωκοινοβούλιο, οι παραπάνω επιλογές καταψηφίστηκαν από το ΚΚΕ, αλλά υπερψηφίστηκαν από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ (και τη ΝΕΑΡ), το ΠΑΣΟΚ, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς βλέπουμε συνολικά το τρίπτυχο τιμές, μισθοί, φόροι. Μάλιστα οι φόροι αποτελούν το 25% της τιμής των προϊόντων και την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός, με τους μνημονιακούς νόμους όλων, βρίσκεται στο επίπεδο του 2009. Η λύση είναι προφανής: συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αναγνώριση των τριετιών, επιστροφή των δώρων κι επιδομάτων, γιατί έτσι θα ανέβουν οι μισθοί άμεσα. Αύξηση των συντάξεων. Και ταυτόχρονα, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ενέργεια, μείωση και πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Έτσι θα μπορέσει να ανασάνει άμεσα ο λαός μας.

Χωρίς τέλος το ανθρωπιστικό δράμα στη Γάζα… Ο πόλεμος εκεί έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Θεωρείτε ότι η Ευρώπη έχει παρέμβει καταλυτικά ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα;

Η ΕΕ στήριξε την έναρξη και τη συνέχεια της γενοκτονίας. Σπονσοράρει το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ως στρατηγικό σύμμαχο κι εταίρο. Χρηματοδότησε με 1,5 δισ. ευρώ στρατιωτικές βιομηχανίες και ισραηλινό στρατό για να αναπτύξουν όπλα, τα οποία αφού δοκιμαστούν στα κορμιά των περισσότερων από 35.000 Παλαιστινίων -κυρίως παιδιών και αμάχων- έπειτα θα μπουν στην αγορά για ευρωενωσιακές κι άλλες βιομηχανίες όπλων.

Το πρόσχημα που έδωσε το «πράσινο φως» για τη γενοκτονία, το δήθεν «δικαίωμα της αυτοάμυνας» του κράτους – κατακτητή, το στήριξαν με την ψήφο τους στο ευρωκοινοβούλιο, όλα τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα εκτός του ΚΚΕ. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαχρονικά ευθύνη για την πλήρη στήριξη στο κράτος του Ισραήλ, σε βάρος των Παλαιστινίων. Για το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση -ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ- δεν έθεσε σε εφαρμογή το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Η ψήφος στις 9 Ιουνίου, να είναι ψήφος καταδίκης του Ισραήλ και έκφραση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Για να πιάσει τόπο, να ενισχυθεί το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή οργανώνει την πάλη για να εκφραστεί η αλληλεγγύη, ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Ελληνοτουρκικά: Πρόσφατα είχαμε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Οι δυο αρχηγοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά ζητήματα. Ποια είναι η άποψη του ΚΚΕ, απέναντι στα Ελληνοτουρκικά;

Η κυβέρνηση καλλιεργεί έναν παραπλανητικό εφησυχασμό, όταν σημειώνει ότι «διαφωνούμε σε βασικά» και ότι δεν θα συζητήσουμε τα «δύσκολα» ζητήματα. Ποια είναι αυτά; Εκείνα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αυτά που συνεχίζει να αμφισβητεί η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, και να προκαλεί. Αυτά είναι τα «ήρεμα νερά»; Ο στόχος είναι να προχωρήσει η δήθεν «θετική ατζέντα», δηλαδή οι μπίζνες ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών στην ενέργεια, τον τουρισμό κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα γραφούν τα επόμενα κεφάλαια του πολιτικού διαλόγου: με τις μπίζνες των ομίλων, τον «οδικό χάρτη» του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας, που οδηγεί τον ελληνικό λαό σε θυσίες. Για να πληρώνουμε κάθε χρόνο 8 δισ. για εξοπλισμούς και 500.000 ευρώ τη μέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα. Αλήθεια, πόσες κενές θέσεις δασκάλων, γιατρών, νοσηλευτών, μπορούσαμε να καλύψουμε με το κόστος της φρεγάτας για ένα μήνα;

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε τελικά σε ένα σημείο όπου οι απαράδεκτες διευθετήσεις και η «συνεκμετάλλευση» θα παρουσιαστούν στο λαό ως φυσικές και «αυτονόητες». Και τέτοιες «συμφωνίες» έχουν μέσα τους το σπέρμα της νέας όξυνσης, όπως αποδεικνύει περίτρανα και η ΝΑΤΟϊκή Συμφωνία των Πρεσπών. Διότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «παράγοντα σταθερότητας» και πυροσβέστη, αλλά εμπρηστή.

Στην Ουκρανία διανύουμε τον δεύτερο χρόνο των πολεμικών συγκρούσεων. Πώς κρίνετε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα;

Η ΕΕ σταθερά ρίχνει λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, μεταξύ καπιταλιστικής Ρωσίας κι ευρωατλαντισμού. Ενός πολέμου που πληρώνουν ο ουκρανικός κι ο ρωσικός λαός με το αίμα τους, και οι υπόλοιποι λαοί τις ΕΕ με την ένταση της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, του πληθωρισμού.

Πρόκειται για πόλεμο με βάση τις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων, για τους δρόμους της ενέργειας, το φυσικό αέριο, τις αγορές, για γεωπολιτικά στηρίγματα, κι όχι για τα λαϊκά συμφέροντα.

Βρισκόμαστε σε μια ανησυχητική φάση κλιμάκωσης, με τα νέα για εμπλοκή στρατιωτών της ΕΕ στις μάχες, αλλά και με απειλές της Ρωσίας για πλήγματα εναντίον της Βρετανίας, άλλων νατοϊκών υποδομών και χωρών, για ασκήσεις με πυρηνικά όπλα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων, έχει μπλέξει τη χώρα μας και το λαό μας σε επικίνδυνα μονοπάτια, αναλαμβάνοντας ρόλο πρωτοπαλίκαρου του ΝΑΤΟ στη γειτονιά.

Ο ελληνικός λαός, σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους, εκφράζει την αντίθεση και τη διαφωνία του με αυτές τις εξελίξεις, που τον βάζουν στο στόχαστρο. Έχει επιλογή στις ευρωεκλογές να καταδικάσει την πολεμοκάπηλη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, ψηφίζοντας ΚΚΕ.

Οι ραγδαίες αυξανόμενες γυναικοκτονίες στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη προβληματίζουν δικαίως. Τι πρέπει να αλλάξει; Υπάρχει λύση; Τι προτείνει το ΚΚΕ;

Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλάι των θυμάτων, ζητήσαμε την αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες αυτών των αποκρουστικών εγκλημάτων. Ζητήσαμε να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση φύλου και να κρίνονται αυστηρότερα τέτοιες περιπτώσεις.

Το γεγονός ότι αυτά τα εγκλήματα έχουν πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας τα τελευταία χρόνια, φέρνει στο φως την κρατική αδιαφορία, την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας και στήριξης των γυναικών. Γιατί, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ως «κόστος» και αποκλειστικά ατομική ευθύνη την ανάγκη των γυναικών να ξεφύγουν από μια βίαιη και παθογόνα σχέση. Όσο παραμένει ο «Γολγοθάς» των χρονοβόρων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, τόσο θα μετράμε αποτρόπαια εγκλήματα. Και σήμερα, εάν δεν λυθούν τα παραπάνω, όσο αναγκαία κι αν είναι τα panic button και η αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών, από μόνα τους δεν αρκούν.

Ποιοι είναι οι στόχοι του ΚΚΕ αλλά και οι δικοί σας σε αυτές τις Ευρωεκλογές; Γιατί ο κόσμος θα πρέπει να στηρίξει το κόμμα;

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για όλα. Για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποίησαν ως κυβερνήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για τη στάση και τις ευθύνες των άλλων κομμάτων που πάντα έβαλαν πλάτη στη ΝΔ και την έβγαλαν λάδι στις δύσκολες στιγμές. Κοινός παρονομαστής των παραπάνω είναι η πολιτική της ΕΕ.

Στις 10 Ιούνη θα είναι εδώ ο «βραχνάς» της ακρίβειας, οι μισθοί που τελειώνουν στις 15 του μήνα, η προσπάθεια επιβολής 6ήμερης εργασίας, οι άδικοι φόροι, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, οι δεσμεύσεις της ΕΕ, οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, με τη χώρα μας να βρίσκεται πολύ βαθιά μπλεγμένη.

Γι’ αυτό, χρειάζεται πιο δυνατό ΚΚΕ. Γιατί είπε την αλήθεια στο λαό για το τι είναι η ΕΕ – μια αντιλαϊκή διακρατική ένωση των λίγων, των πλουσίων, των μεγάλων συμφερόντων. Γιατί στάθηκε στο πλάι του εργαζόμενου λαού με πάνω από 500 παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο. Γιατί είναι η μόνη γνήσια εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση σε όλα αυτά που θα είναι εδώ την επόμενη μέρα. Και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο ευρωκοινοβούλιο, στο ελληνικό κοινοβούλιο, κι εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Γιατί το 41% της ΝΔ δεν «κονταίνει» ψηφίζοντας τους «συνεταίρους στο έγκλημα», ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΝΕΑΡ, Πλεύση και τα φασιστικά μορφώματα. Γιατί όποτε το χρειάστηκε η κυβέρνηση «έβαλαν πλάτη» και την «έβγαλαν λάδι»! Κονταίνει όσο ψηλώνει η εργατική – λαϊκή πάλη και η διεκδίκηση για αυτά που ο λαός κι νεολαία μας έχουν σήμερα ανάγκη! Κονταίνει όσο ψηλώνει το ΚΚΕ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ