Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στις διαχρονικές προκλήσεις»

Με οικοδεσπότη τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, παρουσία του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη και του πρύτανη του ΕΚΠΑ Γ. Σιάσιου, διεξήχθη με χρήσιμα συμπεράσματα το διήμερο συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις του επαγγελματία ιατρού», στο πλαίσιο των 100 χρόνων του Συλλόγου

Σημαντικές ομιλίες και παρεμβάσεις διακεκριμένων μελών της επιστημονικής κοινότητας, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις του επαγγελματία ιατρού», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 24 και 25 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων από την Ελλάδα, εξειδικευμένοι επιστήμονες στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και έγκριτοι νομικοί ήσαν ομιλητές στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια λειτουργίας του ΙΣΑ.

Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υβριδικά, παρακολούθησαν εκατοντάδες γιατροί και πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για καίρια θέματα, από έγκριτους επιστήμονες και εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, από όλη τη χώρα.

 

«Περίθαλψη υψηλού επιπέδου για όλους»

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ότι «κάθε πολίτης στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, δικαιούται ισότιμη υγειονομική περίθαλψη και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα». Και πρόσθεσε: «Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής για την υγεία πρέπει να είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας, η συγκρότηση ενός βιώσιμου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η υγειονομική κάλυψη όλης της χώρας, με βάση τον υγειονομικό χάρτη και η στήριξη του ιατρικού δυναμικού».

Σύμφωνα, τέλος, με τον Γ. Πατούλη, «είναι προς τη θετική κατεύθυνση η έναρξη του διαλόγου, για τις συλλογικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους».

Χαιρετισμοί επισήμων

Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξήρε τον «διαχρονικό ρόλο του ΙΣΑ στην προάσπιση της δημόσιας υγείας», ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο clawback και ανακοίνωσε ότι η ΗΔΙΚΑ θα κλειδώνει αυτόματα στο πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» όλες τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, οι οποίες θα εξαιρούνται από το clawback.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσιος μίλησε για την «ανεκτίμητη προσφορά του ΙΣΑ, ο οποίος έχει συμβάλει διαχρονικά σε καινοτόμες πρωτοβουλίες και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

 

«Κίνητρα για στελέχωση δομών υγείας»

Κοινό αίτημα των ιατρών κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν η παροχή κινήτρων για να στελεχώσουν τις δομές υγείας, ειδικά των μικρότερων αστικών κέντρων και των νησιωτικών περιοχών. Όπως επισήμαναν, η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει σημαντικά τη λειτουργία των νοσοκομείων της Περιφέρειας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στην έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στη δυσκολία του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ειδικά του εργαστηριακού, να επιβιώσει οικονομικά.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να υποστηριχθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν νομική κάλυψη. Αναδείχθηκε η ανάγκη για καλύτερη εκπροσώπηση των μικρότερων Ιατρικών Συλλόγων και ισχυροποίηση της φωνής τους.

Καλοκαιρινές παθήσεις, κλίμα και Α.Ι.

Ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο του ιατρικού δυναμικού της χώρας μας. «Είμαστε περήφανοι γιατί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και κρίσιμες συγκυρίες, όπως η πανδημία, η οικογένεια των ιατρών της Αθήνας, ανταποκρίθηκε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στις προκλήσεις που αντιμετώπισε διαχρονικά, τόσο ο ιατρικός κόσμος, όσο και η κοινωνία των πολιτών», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από έγκριτους επιστήμονες, για μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Η πρώτη ενότητα είχε θέμα τις παθήσεις των θερινών μηνών, τις πρώτες βοήθειες στη θάλασσα, σε περίπτωση ανακοπής και πνιγμού και τις τροποποιήσεις της φαρμακευτικής αγωγής, στην καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση το καλοκαίρι.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία και ειδικότερα στο αναπνευστικό σύστημα, στο δέρμα, στα μάτια και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τονίστηκε ότι η κλιματολογική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορα συστήματα του οργανισμού.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ενότητα, για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην ιατρική και τις αλλαγές και τις προκλήσεις που θα επιφέρει σε διάφορους τομείς, όπως της καρδιολογίας, ακτινολογίας, νευρολογίας και ογκολογίας.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την ενότητα, αναφορικά με τα νεότερα δεδομένα, στις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού καθώς και τις εξελίξεις, στον εμβολιασμό των ενηλίκων και των παιδιών.

Συντελεστές – παριστάμενοι

Οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ήταν οι κ.κ. Γ. Πατούλης – πρόεδρος ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος – Α’ αντιπρόεδρος ΙΣΑ, Δ. Τούσουλης – ομ. καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, επίσκοπος Θεσπιών Παύλος Κίτσος, ο ευρωβουλευτής και ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η γ.γ. Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, ο γ.γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού δρ. Άρης Αγγελής, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης κ.ά.

Το συνέδριο οργάνωσε η εταιρεία Multi Marketing Group, μέλος του Ομίλου ΑΜΑΡΥΣΙΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ