Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ζεύγμα: Η αρχαία ελληνική πόλη με τα εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτά

Επιμέλεια Λία Βαλάτα – Τσιάμα, Ιστορικός – Ερευνήτρια

Βρίσκεται στην πόλη Γκαζιαντέπ (Gaziantep) (“Αντιόχεια του Ταύρου”) και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση μουσείο ψηφιδωτών στον κόσμο! Προέρχονται από τη βυθισμένη το 1996 σε ποσοστό 80% (λόγω της κατασκευής φράγματος στον Ευφράτη) πόλη Σελεύκεια (από το όνομα του ιδρυτή της Σέλευκου Α΄ στρατηγού του Μεγ. Αλεξάνδρου) και μετέπειτα Ζεύγμα λόγω της εκεί γέφυρας που ένωνε τα δύο τμήματα της πόλης.

Στην είσοδο του Μουσείου

Στο μουσείο εκτίθενται καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά δάπεδα (ελληνιστικά και ρωμαϊκά σε επιφάνεια 1700 τ.μ.), εξαιρετικής τέχνης, εμπνευσμένα όλα από την ελληνική μυθολογία και σε ελληνική (περι)γραφή (διασημότερα είναι αυτά που απεικονίζουν – κατά σειράν εδώ – τον Ωκεανό με την Τηθύ, το οποίο βρέθηκε στον πυθμένα μιας πισίνας, τον Ευφράτη, τις Μούσες Κλειώ και Ευτέρπη, την Πασιφάη και τον Δαίδαλο, τον Αχιλλέα στην αυλή του Λυκομήδη, τον Σ(C)άτυρο και την Αντιόπη, τη γέννηση της Αφροδίτης, την Τελετή (του Διονύσου), την αρπαγή της Ευρώπης, μια Μαινάδα και καθιστούς τον Έρωτα με την Ψυχή, κ.ά. 

Το περίφημο κατάλοιπο από ψηφιδωτό που είναι γνωστό ως «Γυφτοπούλα» (η «Μόνα Λίζα της Ανατολής») και αποτελεί το έμβλημα του Μουσείου.

Επίσης πολλά δάπεδα με διακοσμητικά γεωμετρικά σχήματα, καθώς και ορισμένες τοιχογραφίες που έχουν μεταφερθεί αυτούσιες σε τοίχους από κατάλοιπα οικιών.

Μεταφορά αυτούσιου ενός δωματίου με πισίνα

Η έξοδος από το μουσείο με φόντο την πόλη του Γκαζιαντέπ και αναπαράσταση εικόνας από τον Δρόμο του Μεταξιού.

(κείμενο – φωτο ν.μ. από την πρόσφατη επίσκεψη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ