Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Tα «Κακά παιδιά» έρχονται ως «Παρατηρητές» από 6/6 στη “μεγάλη οθόνη”

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 6/6//2024 στους κινηματογράφους:

Οι επαναλήψεις έχουν την τιμητική τους αυτή την εβδομάδα με την ταινία «Crocodile» του Κιμ Κι-Ντουκ, το «Ghost Dog» του Τζιμ Τζάρμους και την κωμωδία «Θεέ μου τί σου κάναμε;» Από τις καινούργιες ταινίες, έχουμε τα «Κακά παιδιά» στην 4η περιπέτειά τους από το 1995, τους «Παρατηρητές» μια μεταφυσική περιπέτεια της Ισάνα Νάιτ Σάιμαλαν, κόρης του δημιουργού της «Έκτης αίσθησης» και ένα γιαπωνέζικο anime. Προβάλλεται επίσης και το «Νταααααλί!» που άλλαξε ημερομηνία α΄ προβολής (συμβαίνουν κι αυτά!) στο οποίο είχαμε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

===

Bad boys: Ride or die

Σαματατζίδικη περιπέτεια, με τόσο κοφτό μοντάζ και τέτοιου είδους μάχες (με όπλα και σώμα με σώμα) που είναι να θαυμάζεις τη δουλειά των μοντέρ Ασάφ Άιζενμπεργκ και Νταν Λίμπενταλ, ενώ πρόλαβα και μέτρησα 85 άτομα στα ειδικά και στα οπτικά εφέ και σταμάτησα στο 100 μετρώντας τα ονόματα των stunts (Κασκαντέρ, όπως ο Ράιαν Γκόσλινγκ στην πρόσφατη ταινία του The Fall Guy). Για κάτι τέτοια όμως, αξίζει να εκτιμάται στο σύνολό της μια ταινία.

Η υπόθεσή της (που είναι η τέταρτη των Γουίλ Σμιθ και Μάρτιν Λόρενς ως Κακών Παιδιών), θέλει τον αρχηγό τους Χορντ (Τζο Παντολιάνο) να κατηγορείται για συνεργασία με καρτέλ ναρκωτικών για πολλά χρόνια. Πρόκειται για στημένη δουλειά (frame up, που λέμε και στο Μαρούσι), υπάρχει κάποια συνωμοσία εις βάρος του και τα Κακά Παιδιά ορκίζονται να αποκαταστήσουν το όνομά του. Το κακό είναι, ότι όσο πλησιάζουν την αλήθεια, παγιδεύονται και οι ίδιοι και καταλήγουν φυγάδες και επικηρυγμένοι, με την αστυνομία να τους καταδιώκει, τα καρτέλ και οι συμμορίες του Μαϊάμι να τους έχουν βάλει στο μάτι και αυτοί να τρέχουν (ride or die, που λέει και ο τίτλος).

Κάπου την έχετε ξαναδεί τη συνταγή. Κι εγώ. Οπότε, τι να πούμε; Ταινία καλοκαιρινή, υπερβολική με εξυπνακίστικες ατάκες, που βλέπεται ως video-game με κατανάλωση αναψυκτικού και ποπκόρν.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια, 110΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Αντίλ Ελ Αρμπί & Μπιλάλ Φαλάχ

Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Μάρτιν Λόρενς, Βανέσα Χάτζενς, Αλεξάντερ Λούντβιχ

Διανομή: Feelgood

===

Detective Conan: Το άστρο του ενός εκατομμυρίου – Detective Conan: The million-dollar pentagram

Μια από τις πιο πετυχημένες anime ταινίες της σειράς Detective Conan ακολουθεί τις περιπέτειες του ομώνυμου ντετέκτιβ που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σώμα ενός έφηβου αγοριού.

Ο  κλέφτης-τζέντλεμαν Κάιτο Κιντ έχει βάλει στόχο κάποια κατάνα (σ.σ. γιαπωνέζικος τύπος σπαθιού, που θεωρείται η ψυχή του σαμουράι) που χρονολογείται από την περίοδο  Μπακουμάτσου. Ο ντετέκτιβ της Δύσης, ο Χατόρι Χέιτζι βρίσκεται εκεί για ένα τουρνουά κέντο (σ.σ. ιαπωνική ξιφασκία) και ο Κόναν μαζί με τη Μόρι και την Καζούχα τον συνοδεύουν για να τον εμψυχώσουν. Παράλληλα, ένας μυστηριώδης άντρας με ιαπωνική καταγωγή αναζητάει έναν θησαυρό που φημολογείται πως βρίσκεται στην περιοχή Χακοντάτε.

INFO

Είδος: Anime, Μυστηρίου, Ρομαντική, 90’

Χώρα: Ιαπωνία, 2024

Σκηνοθεσία: Τσίκα Ναγκαόκα

Διανομή: The Film Group

===

Οι παρατηρητές – The watchers

Η ταινία ακολουθεί τη Μίνα, μία 28χρονη καλλιτέχνιδα, που βρίσκεται χαμένη σε ένα αχανές, αχαρτογράφητο δάσος στη δυτική Ιρλανδία. Όταν η Μίνα βρίσκει καταφύγιο, καταλήγει  αιχμάλωτη μαζί με τρεις άγνωστους, τους οποίους κάθε νύχτα παρακολουθούν μυστηριώδη πλάσματα. Μπορεί να μην τα βλέπουν, αλλά εκείνα βλέπουν τα πάντα.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Φαντασίας, Τρόμου, 102΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Ισάνα Νάιτ Σιάμαλαν

Παίζουν: Ντακότα Φάνινγκ, Τζορτζίνα Κάμπελ, Όλιβερ Φίνεγκαν, Όλγουεν Φουέρε

Διανομή: Tanweer

===

Crocodile (Επαν.)

Μια ωμή νεορεαλιστική, αλλά και με έντονη συναισθηματική φόρτιση, σκληρή µατιά στην ανθρώπινη εξαθλίωση και την αλληλεξάρτηση, την άλλη πλευρά του Κορεατικού οικονοµικού θαύµατος και ήρωες τους αγαπηµένους παρίες του µεγάλου Ασιάτη δηµιουργού.

Η ταινία ακολουθεί έναν άντρα με το παρατσούκλι Κροκόδειλος, έναν γκρινιάρη παρία που επιβιώνει κάτω από μια γέφυρα με ένα αγόρι και τον παππού του. Καθένας από αυτούς αποκτά χρήματα και φαγητό με τον δικό του τρόπο: Ο Κροκόδειλος είναι μεγάλος δύτης, που μαζεύει τα πορτοφόλια των ανθρώπων που αυτοκτονούν πηδώντας από τη γέφυρα. Το αγόρι πουλάει τσίχλες και ο παππούς έχει φυσικό ταλέντο στη μηχανική. Η ζωή τους θα αλλάξει την ημέρα που ο Κροκόδειλος σώζει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που αποπειράται να αυτοκτονήσει. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, αναπτύσσεται μια παράδοξη σχέση μεταξύ των δύο χαρακτήρων, εξερευνώντας θέματα όπως η βία, η επιβίωση και η λύτρωση.

INFO

Είδος: Δράμα, 90΄

Χώρα: Νότια Κορέα, 1996

Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ

Παίζουν: Ζαέ-Ιεόν Ζομ, Ζαέ-Χονγκ Αν

Διανομή: New Star

===

Ghost Dog: Ο τρόπος των Σαμουράι – Ghost Dog: The way of the Samurai (Επαν.)

Μια ταινία για την αποξένωση, τη μοναξιά και την απανθρωπιά που μπορεί να προκύψει από τα δυο προηγούμενα στοιχεία, στη συγκεκριμένη ταινία!

Ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ακολουθεί κατά γράμμα τον αυστηρό κώδικα ενός αρχαίου κειμένου των Σαμουράι: κάποτε ο μαφιόζος Λούι (Τζον Τορμέι) του έσωσε τη ζωή και από τότε τον υπηρετεί σκοτώνοντας για χάρη του, χωρίς να νοιάζεται για τις αιτίες και τις αφορμές. Όταν όμως ο προσωπικός κώδικας τιμής του προδίδεται από τη συμμορία του εκείνος αντιδρά όπως μόνον οι Σαμουράι ξέρουν.

Στο ρόλο του Σκύλου-Φάντασμα, έχουμε τον Φόρεστ Γουίτακερ, με το μόνιμα θλιμμένο βλέμμα του, ο οποίος ζει στον κόσμο του, κυριολεκτικά και διανοητικά, σε μια ταράτσα παρέα με περιστέρια, που είναι και το μέσο επικοινωνίας του με τον «έξω κόσμο» (ασύλληπτος από τους σημερινούς αλγόριθμους). Όπου τον κόσμο «εκεί έξω» αποτελούν από τη μια, ο μαφιόζος που του στέλνει εντολές για φόνους και από την άλλη τα θύματα, οι στόχοι του. Στοιχεία που αγγίζουν τα όρια της μαύρης κωμωδίας, (ένας αφρο-αμερικανός, ακολουθεί έναν κώδικα σαμουράι και εκτελεί συμβόλαια θανάτου για ιταλούς μαφιόζους)

Εν τούτοις έχει γοητεία, αφού πρώτον, είναι δημιούργημα του Τζιμ Τζάρμους και δεύτερον έχει την ερμηνεία του Γουίτακερ, που είναι αρκετά συμπαθητική. Όταν πρωτοείδα την ταινία (το 2000 περίπου), έψαχνα να βρω αντιστοιχίες με άλλους σκηνοθέτες και άλλες κουλτούρες, ή βαθιά υπονοούμενα. Ξαναβλέποντάς το αργότερα (το έχω και dvd) χαμογελούσα συνεχώς, σκεπτόμενος ότι ο Τζιμ Τζάρμους «παίζει» με το κοινό που τον λατρεύει, χαρίζοντάς του, πρώτα μια ποικιλία χαρακτήρων, διαφορετικών φυλών, κουλτούρας και ψυχολογικών ή psycho διαθέσεων και ύστερα, μια ποικιλία κινηματογραφικών ειδών σε ένα ευχάριστο (παρά τη μουντή και σκοτεινή φωτογραφία) δίωρο.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Δράμα, 116΄

Χώρα: ΗΠΑ, 1999

Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους

Παίζουν: Φόρεστ Γουίτακερ, Χένρι Σίλβα, Κλιφ Γκόρμαν

Διανομή:

===

Θεέ μου τι σου κάναμε; – Qu’ es -ce qu’ on a fait au Bon Dieu? (Επαν.)

Μια ξεκαρδιστική σάτιρα του «πολιτικά ορθού», είτε αυτό εκφράζεται με πράξεις είτε με λόγια.

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! H Mαρί και ο Κλοντ Βερνέιγ είναι ένα παραδοσιακό ζευγάρι της μεσοαστικής Γαλλικής κοινωνίας, που έχουν τέσσερις υπέροχες κόρες. Οι τρεις από αυτές, η Ιζαμπέλ, η Οντίλ και η Σεγκολέν, έχουν παντρευτεί ξένους γαμπρούς. Όταν η τέταρτη, η Λορ, τους ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί τον Σάρλ, οι γονείς της είναι τρισευτυχισμένοι! Επιτέλους ένας γαλλικός παραδοσιακός γάμος! Η Λορ όμως έχει παραλείψει να τους ανακοινώσει μία σημαντική λεπτομέρεια, ότι ο Σάρλ είναι από την Αφρική. Ο συντηρητικός πατέρας δεν μπορούσε ποτέ να φαντασθεί ότι έχοντας παντρέψει ήδη τις τρεις κόρες του με Εβραίο, Κινέζο, Μουσουλμάνο και ενώ περιμένει τη λύτρωση από την τέταρτη, να διαπιστώνει ότι του φέρνει στο σπίτι έναν Αφρικανό, τον οποίο ετοιμάζεται να παντρευτεί παρόντων, μάλιστα, και 400 περίπου συγγενών του.

Απλό στη σύλληψη και πανέξυπνο σενάριο, κωμικές καταστάσεις μέσα από τη ζωή καθημερινών ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας, σπιρτόζικοι διάλογοι, δεμένη σκηνοθεσία και ερμηνείες βγαλμένες με αυθορμητισμό και κέφι.

INFO

Είδος: Κωμωδία, 97΄

Χώρα: Γαλλία, 2014

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Ντε Σοβερόν

Παίζουν: Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί, Άρι Αμπιτάν, Μέντι Σαντούν, Ελοντί Φοντάν

Διανομή:

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ