Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025

Δημήτρης Τσιόδρας στην «Α»: «Να δώσουμε στην Ελλάδα εθνικά αξιόπιστη εκπροσώπηση»

Yποψήφιος Ευρωβουλευτής- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

O πρώην διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ εξηγεί γιατί η ψήφος στο κυβερνών κόμμα εγγυάται τη σταθερή πορεία της χώρας στο ευρωπαϊκό της μέλλον.

Η Νέα Δημοκρατία, στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου εγγυάται τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, επισημαίνει στη συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι δεν πρέπει να δοθεί με χαλαρότητα ή ως ψήφος διαμαρτυρίας, χώρος για αντιπολιτευτική εργαλειοποίηση. Για τους κυρίους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη αναφέρει ότι δεν έχουν δυναμική, διότι δεν έχουν ρεαλιστική πρόταση για το μέλλον της χώρας και περιορίζονται σε μάχη πολιτικής επιβίωσης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας, αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες και υπογραμμίζει  ότι η κυβέρνηση δίνει συστηματικά τη μάχη για την καταπολέμησή της. Είναι σημαντικό, προσθέτει, ότι με την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα είναι αυτές που θα μείνουν στην τσέπη των καταναλωτών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΙΒΙΑΝ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ

Τι κρίνεται στις κάλπες της Κυριακής και τι θέλει να πετύχει η ΝΔ; Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους σκέπτονται την αποχή;

Η κάλπη της Κυριακής δεν είναι ούτε δημοσκόπηση ούτε μια κάλπη δευτερεύουσας σημασίας. Πρέπει να ψηφίσουμε λογαριάζοντας όλα τα μεγάλα πράγματα που έκανε η κυβέρνησή μας, όπως οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα, το ψηφιακό κράτος, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα. Ακόμη, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Στόχος είναι να συνεχιστεί αυτή η πορεία και να μη μπούμε ξανά σε νέες περιπέτειες, να μην κινδυνέψουν όσα πετύχαμε όλοι μαζί. Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία εγγυάται τη σταθερότητα στη χώρα, τη συνέχιση του δρόμου που πήραμε από το καλοκαίρι του 2019 με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι Ευρωεκλογές είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή και δεν πρέπει να υπάρξει χαλαρότητα ή να γίνει έκφραση διαμαρτυρίας που θα εργαλειοποιηθεί από την αντιπολίτευση για να κλιμακώσει την επίθεσή της. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση καραδοκεί και έχει άλλα σχέδια. Αν κάποιοι ψηφοφόροι νομίζουν ότι μπορούν να εκφράσουν στην κάλπη μια επιμέρους μικρή διαφωνία ή δυσαρέσκεια, χωρίς κόστος και κανένα ρίσκο. Παράλληλα πρέπει να δώσουμε στη χώρα την εθνικά αξιόπιστη εκπροσώπηση που έχει ανάγκη στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Να στείλουμε νικητές στην Ευρωβουλή εκείνους που έβαλαν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που, στις δύσκολες ώρες του 2015, κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ, που έφεραν στη χώρα δεκάδες δισ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης, που στάθηκαν μαχητικά όρθιοι απέναντι σε άθλια ψηφίσματα τα οποία διασύρουν την πατρίδα στο εξωτερικό και ζητούν τη διακοπή της ευρωπαϊκής της χρηματοδότησης. Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε την ψήφο των πολιτών. Θέλουμε μια νίκη εμπιστοσύνης, για να προχωρήσει η χώρα με σιγουριά στο ευρωπαϊκό της μέλλον.

Όπως ακριβώς ανέφερα νωρίτερα, εάν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής είναι τέτοιο που θα ενισχύσει την αντιπολίτευση και θα αποδυναμώσει την κυβέρνηση. Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε ν’ αποτρέψουμε και να δώσουμε στη ΝΔ νίκη εμπιστοσύνης, μήνυμα σταθερότητας. Η αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς έχουν μόνο στόχο τη φθορά της κυβέρνησης και τον κ. Μητσοτάκη και όχι την πρόοδο της χώρας. Βλέπουμε ότι ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχουν αναπτύξει καμία δυναμική, επειδή δεν έχουν πολιτική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Δίνουν απλώς μια μάχη πολιτικής επιβίωσης στις ηγεσίες των κομμάτων τους, χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο και μέσον και αδιαφορώντας για το καλό του τόπου και των πολιτών.

Την Κυριακή ψηφίζουμε τελικά για την Ελλάδα ή για την Ευρώπη;

Είναι προφανές ότι ψηφίζουμε για μια Ευρώπη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με έναν κόσμο που δεν μοιάζει καθόλου με εκείνον της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας. Τα νέα δεδομένα έχουν αλλάξει καθοριστικά τη γεωστρατηγική εικόνα του διεθνούς περιβάλλοντος: πόλεμοι εξελίσσονται στη γειτονιά μας, ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων στρέφεται προς τον Ειρηνικό, στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο διευρύνεται η επιρροή των BRICS και οι αντιδυτικές τάσεις, στην Ανατολή έχουν αναδυθεί δύο οικονομικές υπερδυνάμεις, η Κίνα και η Ινδία, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο άτυπος σινορωσικός ευρασιατικός πόλος. Οι πόλεμοι, οι ανισότητες και η κλιματική κρίση γεννούν νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που αναζητούν στην Ευρώπη εγκατάσταση και εργασία. Παράλληλα, η συνεχής γήρανση του πληθυσμού και η ανησυχητική δημογραφική αποδυνάμωση της ηπείρου μας δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες.

Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι που θα πρέπει ν’ αποφασίσει ποια θέση θα διεκδικήσει για τον εαυτό της στον σύγχρονο, ασταθή και πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο. Ποιον ρόλο μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει. Ποιες απαντήσεις θα δώσει στις νέες, μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας και πώς θα διασφαλίσει την ικανότητα να προασπίζει τα σύνορα, τα συμφέροντα και τους πολίτες της.

Σας προβληματίζει η άνοδος των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων; Μπορεί να ανασχεθεί αυτή η τάση;

Πραγματικά, τα τελευταία χρόνια, σε πολλές χώρες της Ένωσης, αναπτύσσονται ρεύματα αντιευρωπαϊκά και αντισυστημικά. Λαϊκιστικές δυνάμεις της Ακροδεξιάς κυρίως, αλλά και της Αριστεράς κερδοσκοπούν πολιτικά, αξιοποιώντας τα μεγάλα προβλήματα της εποχής. Ποντάρουν τα ρέστα τους στην πληθωριστική κρίση, στην πίεση από τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, στο εύλογο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια. Όμως, προωθούν θέσεις βαθιά αντιευρωπαϊκές και ο κίνδυνος να αυξήσουν σημαντικά την επιρροή τους είναι υπαρκτός. Αλλά η απάντηση στο φαινόμενο είναι μία: Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη!

Το ζήτημα της ακρίβειας αναδεικνύεται το νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Ποιά πρόσθετα μέτρα  θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση;

Είναι γεγονός ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα που βιώνουν όλοι οι πολίτες. Και είναι πρόβλημα πολυπαραγοντικό και διεθνές – απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Γι’ αυτό το πρόβλημα, δεν μπορεί να υπάρξει ένα μέτρο που το νομοθετείς και ξεμπερδεύεις – αν υπήρχε, κάποια κυβέρνηση, κάπου, θα το είχε υιοθετήσει και θα είχε εξαφανίσει την ακρίβεια. Αλλά αυτά δεν συμβαίνουν στην πραγματική ζωή – μόνον στα λαϊκιστικά συνθήματα της αντιπολίτευσης τα συναντάς. Η κυβέρνηση ασχολείται συστηματικά με την ακρίβεια, παίρνει μέτρα και έχει ήδη κάποια αποτελέσματα. Έλεγχοι γίνονται, μεγάλα πρόστιμα επιβάλλονται, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους μπήκε, για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών ο πρωθυπουργός ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή στάση με την επιστολή του. Δίνουμε τη μάχη, με όλα τα μέσα. Και, πάνω απ’ όλα, με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – αυτές θα μείνουν στην τσέπη του καταναλωτή, όταν το πληθωριστικό κύμα θα έχει υποχωρήσει.

Τι πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα από την Ευρώπη για ν’ αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών προς το καλύτερο;

Όπως γνωρίζετε, ασχολούμαι συστηματικά με τα ευρωπαϊκά θέματα και έχω ήδη καταθέσει τις απόψεις μου για τα μεγάλα ζητήματα στα δύο βιβλία που έχω γράψει, με θέμα την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τις περιπέτειές της. Θεωρώ συνεπώς πως πρώτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε επειγόντως στην εμβάθυνση και ολοκλήρωση της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, διότι έτσι θα κατακτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία. Παράλληλα, οι προτάσεις του πρωθυπουργού μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, να εκδοθεί ευρωομόλογο για την άμυνα και να προχωρήσουμε στη δημιουργία κοινής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής ασπίδας, δείχνουν με σαφήνεια την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε.

Είναι εξαιρετικά σημαντική η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά και την Ευρώπη και τη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ