Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

ΙΗΑ: Επιτέλους! Διαδικτυακή εκπαίδευση στα μικρά ακριτικά νησιά

Γράφει ο Capt.  Ευάγγελος Ρήγος, πρόεδρος ΙΗΑ, πλοίαρχος Α’ Τάξεως Ε.Ν.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, 2024 το Υπουργείο Παιδείας  ανακοίνωσε: «3 Τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές (από Σεπτέμβριο 2024)».

Για πρώτη φορά καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης σχολείου (π.χ. Γαύδος). Η δημιουργία τάξεων για απομακρυσμένες περιοχές περιλαμβάνει τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί) και παράλληλα ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων εντός σχολικού ωραρίου που δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες στην περιοχή ειδικότητες. Η εποπτεία και καθοδήγηση θα ασκείται από σχολείο της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης. 

Ως μια ομογενειακή οργάνωση, με έδρα το Delaware των ΗΠΑ, με την ονομασία INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION (ΙΗΑ) ασχοληθήκαμε και ασχολούμεθα με τα μικρά ακριτικά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου από το 2016. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα μας έχουμε τα Διαπόντια νησιά του Ιονίου (Οθωνοί, Μαθράκι, Ερρείκουσα) και στο Αιγαίο την Γαύδο, Αρκιοί, Ψέριμο, Τέλενδο και Θύμαινα. 

Για επτά χρόνια επισκεφτήκαμε αυτά τα νησιά, κάναμε φίλους τους κατοίκους των και τελικά μάθαμε τα προβλήματα τους. Όλα αυτά τα νησιά, μια εποχή είχαν δεκάδες παιδιά στο σχολείο και η έλλειψη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανάγκασαν τους γονείς να μετοικίσουν σε μεγαλύτερα νησιά η στο εξωτερικό. Τα σχολεία ερήμωσαν και οι αυλές τους χορτάριασαν. 

Στο ΙΗΑ  «we did not take NO as an answer». Σηκώσαμε τα μανίκια μας και  είπαμε θα σώσουμε αυτά τα νησιά. Μαζί με άλλους ανοίξαμε δύο σχολεία (στην Ερρείκουσα και στο Μαθράκι). Μαζί με άλλους δώσαμε επιδόματα σε 4 οικογένειες  να μετοικίσουν σε αυτά τα νησιά και τέλος μαζί με άλλους ανακαινίσαμε το σχολείο της Ψερίμου για ένα μαθητή – τον Πανορμίτη. Με το άνοιγμα του σχολείου το Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε και ο Ταξιάρχης και με την άνοιξη η Λευτερία με την αδελφή της που θα έλθει στο σχολείο τον Σεπτέμβριο. Και όχι μόνο αυτό αλλά μας ήλθαν και  δυο νεογνά. Ο Εφραίμ και μια αδελφούλα του Πανορμίτη που θα την έχουμε τον Αύγουστο. 

Από ένα παιδί ο Θεός μας έστειλε μέσα σε 12  μήνες 6 παιδιά. Άρα υπάρχει ελπίδα να αναβιώσει το πρώτο νησί, στο οποίο το ΙΗΑ  αφοσιώθηκε  για 2 χρόνια. 

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σήμερα το επίσημο κράτος λύνει το κυριότερο πρόβλημα της μετανάστευσης του νησιωτικού πληθυσμού και των άλλων απομονωμένων περιοχών. 

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το επίσημο κράτος ειδικά τον κ. Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας. 

Αλλά το πρόβλημα να προσελκύσουμε επιστροφή οικογενειών στον τόπο των παππούδων των δεν λύνεται μόνο με την διαδικτυακή εκπαίδευση. Για να έρθουν κάτοικοι χρειάζονται σπίτια να εγκατασταθούν και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα είναι το κράτος. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, δώστε κατοικίες στα νησιά και για τα υπόλοιπα είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε και εμείς. 

Ευχαριστούμε και πάλι για τις πρωτοβουλίες. 

Μετά τιμής 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ