Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Μανώλης Κεφαλογιάννης στην «Α»: «Η κυβέρνηση Τσίπρα χάρισε τα πάντα στους Σκοπιανούς»

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής • Νέα Δημοκρατία

Mανώλης Κεφαλογιάννης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Reading και London School of Economics, με αντικείμενα την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, τη Στρατηγική και Ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Εν ενεργεία ευρωβουλευτής με πολυετή θητεία ως βουλευτής και υπουργός, σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ αναφέρεται στην πολιτική αλλαγή στα Σκόπια, στηλιτεύει τη δυσμενή για την Ελλάδα Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την επισήμανση ότι μετά τη διαμόρφωση νέου πολιτικού σκηνικού και την εμμονική πολιτική της γειτονικής χώρας, τα Σκόπια θα βρουν κλειστή την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως προς τις προσεχείς Ευρωεκλογές σημειώνει ότι η κοινή ευρωπαϊκή επιδίωξη οφείλει πάντα να παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλεια και την ευημερία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΙΒΙΑΝ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ

Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις με την πολιτική αλλαγή που σημειώθηκε στα Σκόπια;

Μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν στα Σκόπια, η νεοεκλεγείσα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έχει προχωρήσει σε ένα κρεσέντο δηλώσεων περί «μακεδονισμού» και «μακεδονικότητας».

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας επιμένει να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος με ένα μεγαλύτερο και ζητά μετ’ επιτάσεως την ψήφιση εδώ και τώρα των 3 μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια λάθος συμφωνία. Μια κακή συμφωνία.

Μας έλεγαν τότε ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σέρνεται επί 25 χρόνια και εξαιτίας του η χώρα αναλώνει διπλωματικό κεφάλαιο. Πλειάδα χωρών έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κρατίδιο με το όνομα «Μακεδονία». Και γι’ αυτό απαιτείται λύση εδώ και τώρα. Και ήρθαμε ως χώρα από την πλευρά του επισπεύδοντος μάλιστα να τους χαρίσουμε ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα.

Τους λέγαμε τότε ότι αν μια διεθνής συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση κυρωθεί από τη Βουλή τότε υπερτερεί του Εθνικού Δικαίου, ακόμη και του Εθνικού Συντάγματος. Και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση που την υπέγραψε αλλά την ίδια τη χώρα. Εσαεί.

Η τότε κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν μας άκουσε. Προχώρησε και σε αυτό το λάθος, διαλύοντας μάλιστα και κομματικούς σχηματισμούς στην τότε Βουλή μεταξύ των οποίων και του κυβερνητικού τους εταίρου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα χάρισε τα πάντα στους Σκοπιανούς και πήρε «ένα πουκάμισο αδειανό». Οι Σκοπιανοί, και αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε διεθνώς σε όλους τους τόνους, θα βρουν, όσο συνεχίζουν αυτό το κρεσέντο, κλειστή την πόρτα της ΕΕ.

Οι Ευρωεκλογές είναι μια ανάσα μακριά. Τελικά η μάχη των Ευρωεκλογών είναι μάχη ουσίας ή επικοινωνίας και πώς βλέπετε το αποτέλεσμα;

Η Δημοκρατία ως πολίτευμα χρειάζεται σοβαρή και ισχυρή κυβέρνηση αλλά και σοβαρή αντιπολίτευση. Και σήμερα δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε μόνο σοβαρή, αξιόπιστη και ισχυρή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη κυβέρνηση. Και αυτό, είμαι σίγουρος, θα το επιβραβεύσει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές ο Έλληνας ψηφοφόρος. Η χώρα και η Δημοκρατία, όμως χρειάζονται και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Κάτι δυστυχώς που απουσιάζει επιδεικτικά.

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν παράγει πολιτική. Που κινείται μεταξύ γραφικότητας και τοξικότητας. Στα όρια της μεταπολιτικής. Με όρους lifestyle. Μια επικοινωνιακή φούσκα αυτοπροβολής, πλήρους πολιτικής ημιμάθειας. Πολιτικής άγνοιας. Δεν διαθέτει πολιτικό λόγο. Δεν αντιπαρατίθεται πολιτικά αλλά μόνο, ας μου επιτραπεί ο όρος, ινσταγκραμικά. Είναι αυτό το μέλλον της Πολιτικής; Ελπίζω, όχι.

Ασφαλώς βέβαια στη Δημοκρατία τις επιλογές τις κάνει μόνο ο λαός. Αλλά αυτός έχει και την ιστορική ευθύνη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που, χάριν της εμβληματικής στρατηγικής επιλογής του ιδρυτή μας, έβαλε τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και όλοι θυμόμαστε τις κραυγές των λαϊκιστών της εποχής και τα συνθήματά τους «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια είναι η παράταξη που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές. Γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Και είμαι βέβαιος ότι οι ψευδαισθήσεις που τρέφουν κάποιοι, οι φρούδες ελπίδες όλων αυτών που εθελοτυφλούν ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα μειωθούν σημαντικά σε σχέση με τις εθνικές κάλπες του περασμένου χρόνου, όχι απλά θα διαψευστούν αλλά θα εκπλαγούν πολύ δυσάρεστα.

Στη διάρκεια της θητείας σας στο Ευρωκοινοβούλιο λάβατε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα θέλαμε να μας τις αξιολογήσετε.

Στην Ευρώπη δεν πήγαμε ούτε ως περιπατητές, ούτε ως διαχειριστές. Στην Ευρώπη πήγαμε ως πρωταγωνιστές. Μου δίνετε την ευκαιρία να σταθώ σε κάποιες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου που ανέλαβα στο Κοινοβούλιο. Οι αναγνώστες σας θα κρίνουν αν τις θεωρούν σημαντικές και προς όφελος της προάσπισης των εθνικών μας θέσεων και των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών.

Η Τουρκία και η Λιβύη τον Νοέμβριο του 2019 προχώρησαν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μια οριοθέτηση που παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα Δίκαιο που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από περισσότερες από 150 χώρες. Κάτι που το καθιστά πλέον Εθιμικό Δίκαιο. Δηλαδή απολύτως εφαρμοστέο από όλους. Που σημαίνει ότι οι χώρες που για τους δικούς τους λόγους δεν το έχουν υπογράψει ή κυρώσει, χώρες όπως Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ισραήλ, Τουρκία οφείλουν να το ακολουθούν και να το εφαρμόζουν.

Το άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ρητά ορίζει στο άρθρο 121 ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή, παράδειγμα η Ρόδος, το Καστελλόριζο, η Κρήτη, όλα τα Δωδεκάνησα, έχουν το ίδιο δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όπως οι ηπειρωτικές περιοχές.

Η απολύτως παράνομη αυτή ενέργεια αμέσως καταγγέλθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο καταθέσαμε τροπολογία στην Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη μαζί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ένα γνήσιο φιλέλληνα. Μια τροπολογία που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία, η οποία τόνιζε ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και, επομένως, δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Μια τροπολογία που σαφώς ορίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και παράνομο και ζητά από τις δύο χώρες να το ακυρώσουν άμεσα.

Η Ελλάδα επιζητά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα με όλες τις γειτονικές χώρες. Ασφαλώς συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Σέβεται απολύτως τις σχέσεις καλής γειτονίας, σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς συζητά, πρέπει να συζητά, επιζητά τον διάλογο. Ένα διάλογο, όμως που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Ένα διάλογο που θα στέκεται απέναντι από μεγαλοϊδεατισμούς, νεοοθωμανικά μεγαλεία και αναθεωρητικές τάσεις. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια και μόνη διαφορά. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Μια διαφορά που θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, με τροπολογίες που καταθέσαμε μαζί με τον Μάνφρεντ Βέμπερ και έγιναν δεκτές από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταστήσαμε ευρωπαϊκό κεκτημένο τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη του Μοντρέ, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος τις αμφισβητούσε ανοικτά.

Θα ήθελα να σταθώ, επίσης στην τροπολογία για την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, τον οποίο έχω επισκεφθεί τέσσερις φορές στις φυλακές που κρατείται, αλλά και για την προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της. Μια τροπολογία που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αλβανική πλευρά. Ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνάει μέσα από την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.

Δεν μπορώ, επίσης, να μην αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αποτρέψαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ και οι Πράσινοι είχαν καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητούσαν την εξωτερική σύγκλιση. Δηλαδή οι άμεσες επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών να πέσουν από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα ανά στρέμμα στα 30 και οι επιδοτήσεις των ανατολικών χωρών, όπως η Πολωνία και η Εσθονία να ανέβουν από τα 11 ευρώ στα 25. Κάτι που θα σήμαινε μείωση των επιδοτήσεων των αγροτών μας κατά 50% μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατέθεσα τροπολογία που απέτρεψε αυτήν την αρνητική εξέλιξη για τους αγρότες μας. Είναι όμως ένα θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας και απαιτείται η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου της χώρας μας για να το αποκρούσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ