Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Σοφία Μπεκατώρου στην «Α»: «Να ψηφίσουμε με την καρδιά και το μυαλό»

Υποψήφια Ευρωβουλευτής • ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

H Σοφία Μπεκατώρου είναι δυο φορές χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα. Έχει συμμετάσχει πέντε φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Σίδνεϋ 2000 – Ρίο 2016), τέσσερις ως αθλήτρια και μια ως προπονήτρια.

Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Της έχει απονεμηθεί δύο φορές το βραβείο της καλύτερης ιστιοπλόου παγκοσμίως, από τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, προπονήτρια ιστιοπλοΐας και life coach. Έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αθλητών της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Έχει συμμετάσχει σε δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης σε σχολεία, πανεπιστήμια, συλλόγους, ΜΚΟ, προωθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, ανέπτυξε ένα διαδραστικό πρόγραμμα ιστιοπλοΐας για σχολεία με βάση τη φυσική, την τεχνολογία και τα μαθηματικά, ώστε να συνδράμει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αθλητών.

Ενεργή υποστηρίκτρια της ισότητας των φύλων και καταλύτης της κίνησης #metoo στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, έχει συμβάλει στη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας για καταγγελίες κακοποίησης MeNowMeToo και είναι μέλος της Ειδικής Ομάδας Δράσης κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΙΒΙΑΝ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ

Αποτέλεσε έκπληξη η απόφασή σας να ασχοληθείτε με την πολιτική!

Η απόφαση μου να ασχοληθώ με την ενεργό πολιτική ήταν κάτι που ήρθε ως φυσική συνέπεια της παρουσίας και της δράσης μου στα κοινωνικά θέματα εδώ και αρκετά χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι έχω εμπλακεί, τελικά κατέληγε στο να ασχοληθώ με το πώς μπορεί ένας χώρος να είναι πιο ισότιμος, να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, να υπάρχει η ελευθερία του λόγου. Η στάση μου λοιπόν ήταν πάντα πολιτική. Γιατί πάντα διεκδικούσα κάτι. Και έτσι βρισκόμουν τελικά σε κάποια θέση εκπροσώπησης.

Και στην Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ήμουν αντιπρόεδρος, εκπρόσωπος των αθλητών. Και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, εκπρόσωπος των αθλητών, όπως και σε πολλές άλλες επιτροπές στην ιστιοπλοΐα.

Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από τη μάχη των Ευρωεκλογών;

Με τις Ευρωεκλογές μπαίνεις κατευθείαν στα βαθιά! Μια προεκλογική εκστρατεία είναι απαιτητική, απαιτεί συγκέντρωση, προσπάθεια, πειθαρχία, διάβασμα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχει όμως ένα κομμάτι μεγάλης ικανοποίησης, αυτό που σου δίνει δύναμη, και δεν είναι άλλο από την επαφή με τον κόσμο. Όταν γίνεσαι δέκτης της αγωνίας, της ελπίδας, αλλά και του θυμού του κόσμου. Εκεί που αισθάνεσαι ότι ο ρόλος που έχεις αναλάβει ως πολιτικός είναι πολύ σοβαρός γιατί επηρεάζει ανθρώπινες ζωές και μπορεί να φέρει ουσιαστικές αλλαγές.

Έχετε δηλώσει «μέσα από τον αθλητισμό εκπαιδεύτηκα να αποφεύγω την παγίδα του χρωματισμού». Έχετε διακρίνει αξιόλογους συνυποψήφιους σε ψηφοδέλτια άλλων πολιτικών χώρων;

Σαφέστατα και υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα που απαρτίζουν και τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια όπως και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Νέες γυναίκες, δυναμικές, με αυτοπεποίθηση, αλλά και γενικότερα άνθρωποι πετυχημένοι στους τομείς τους, που θέλουν να προσφέρουν στα κοινά.

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνονται τα πρόσωπα που μπαίνουν στον πολιτικό στίβο. Η πολιτική και τα κόμματα χρειάζεται να βρουν ξανά την επαφή τους με την κοινωνία. Να ανοιχτούν σε αυτή, να μη φοβηθούν το νέο και να εστιάσουν στη δυνατότητα εξέλιξης.

Καμία νέα ιδέα δεν έμοιαζε ελκυστική και βιώσιμη αρχικά, ο χρόνος όμως απέδειξε το αντίθετο. Κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να εστιάσουμε στους ανθρώπους που θα μας εκπροσωπήσουν και στην πορεία που έχουν διαγράψει πριν μπουν στην πολιτική. Διότι είμαστε αυτά που κάνουμε και όχι απλώς αυτά που λέμε.

Ολυμπιονίκης, ψυχολόγος. Υπάρχει κάποια ιδιότητά σας που να υπερισχύει των άλλων;

Υπάρχει η ιδιότητα της μητέρας που ξεχωρίζω, που πρέπει μέσα σε όλες τις άλλες να σταθεί στα παιδιά της, να τα φροντίσει, να ανταποκριθεί και σε αυτόν τον ρόλο. Γιατί εμείς οι γυναίκες λειτουργούμε μέσα από πολλαπλούς ρόλους που ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Είναι κομμάτι ενός σύνθετου παζλ που διαμορφώνει μια συνολική εικόνα. Έτσι λοιπόν δεν θα ξεχώριζα κάποια ιδιότητα έναντι άλλης. Όλες είναι μέρη ενός συνόλου και απαντούν στις αναζητήσεις της ζωής.

Στη διάρκεια των δράσεών σας κατά της βίας δηλώσατε ότι «τα χειρότερα τα άκουσα από γυναίκες». Πώς το εξηγείτε αυτό; Θα είναι αυτό κεντρικό θέμα στην πολιτική σας παρουσία εάν οι πολίτες σας επιλέξουν να τους εκπροσωπήσετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Το ζήτημα της έμφυλης βίας αποτελεί ένα σοβαρό, ιδιαίτερα επίκαιρο πρόβλημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι’αυτό θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που θα ασχοληθώ στην περίπτωση της εκλογής μου. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις. Υπάρχει χώρος για την ενίσχυση των νομοθετικών πλαισίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη διασφάλιση ομοιόμορφης προστασίας κατά της έμφυλης βίας σε όλα τα κράτη – μέλη.

Υπάρχει σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη τόσο στο επίπεδο εισαγωγής νέων οδηγιών που θα εστιάζουν στην πρόληψη, την προστασία των θυμάτων, και την ποινική δίωξη των δραστών, όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας, ενημέρωσης και προγραμμάτων εκπαίδευσης που στοχεύουν στην αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων και την αντιμετώπιση των ριζών της έμφυλης βίας αλλά και της διατομεακής ανταπόκρισης των φορέων. Με τον όρο αυτόν εννοώ τον τρόπο με τον οποίο οι φορείς δημόσιοι, ΜΚΟ αλλά και η κοινωνία των πολιτών επικοινωνούν και αυτο-οργανώνονται ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο που θα ανακουφίζουν και θα προστατεύουν τους επιζώντες και τα παιδιά τους, εφόσον έχουν.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους της 9ης Ιουνίου;

Να ψηφίσουμε με την καρδιά και το μυαλό.

Να επιλέξουμε το δικαίωμα στην αλήθεια, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη.

Να δώσουμε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σταθεί απέναντι στην αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Και τέλος να επιλέξουμε πρόσωπα ικανά και χρήσιμα που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσωπα που θα αγωνιστούν για τα δικαιώματά μας και θα δυναμώσουν τη φωνή μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ