Την στήριξή τους στις διοικήσεις των Δήμων που αντιδρούν στην εκμετάλλευση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), εκφράζουν με επιστολή τους 16 πανεπιστημιακοί.
Οι καθηγητές, προσεγγίζοντας το θέμα τόσο επιστημονικά όσο και ηθικά, με την επιστολή τους που φέρει τίτλο «Μπετοσυμμορία», τάσσονται υπέρ της προσπάθειας που κάνουν πολλοί Δήμοι για να προστατεύσουν τις πόλεις από την καταχρηστική δόμηση και τα υπερβολικά ψηλά κτήρια, που προκύπτουν μέσα από την εκμετάλλευση των διατάξεων του ΝΟΚ.
Οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, καθηγητές της Αρχιτεκτονικής οι περισσότεροι, μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι:
«Το βιοτικό επίπεδο και η προστασία του περιβάλλοντος είναι νομικό κεκτημένο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα και Συνταγματική επιταγή. Οι Δήμαρχοι και οι τοπικές αρχές είναι οι κατεξοχήν γνώστες των αναγκών των πολιτών τους για ποιότητα ζωής…».
Σημειώνουν ότι στηρίζουν «… τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες των Δημάρχων για πόλεις με δόμηση που υπακούει σε όρια και κανόνες», και εκφράζουν την αντίθεσή τους «… στη λογική της κάθε “μπετοσυμμορίας”, που αδίστακτα υποβαθμίζει πόλεις και ζωές στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους. Γιατί η ποιότητα ζωής και το μέλλον των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων μας».
Οπως επισημαίνουν, «τα δήθεν περιβαλλοντικά μπόνους είναι η πρόφαση της νέας “μπετοσυμμορίας”, προκειμένου να τσιμεντώσει κάθε σπιθαμή των γειτονιών μας. Ας τεθεί σήμερα ένας νομοθετικός φραγμός στην ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση. Και ας το κάνουμε τώρα, και όχι μετά από την επόμενη πλημμύρα, φωτιά, ή σεισμό, που θα πλήξει τις πόλεις-τέρατα της “μπετοσυμμορίας”».
Με αφορμή την επιστολή που δικαιώνει τις προσπάθειες του ίδιου και των συναδέλφων του, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, αναφέρει ότι έχουν ήδη εκδοθεί τρεις αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων, με τις οποίες ορισμένοι εργολάβοι-κατασκευαστές δομούν ανεξέλεγκτα και καταστρέφουν το, φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, ενώ εκκρεμεί πλέον να αποφανθεί και η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Μάλιστα, ο ανάρτησε και μία φωτογραφία που έβγαλε, μέσα από το 1ο Λύκειο, που αποτυπώνει πώς κακοποιείται το ανάγλυφο της πόλης από μία οικοδομή που ανεγείρεται με τη χρήση “bonus” του ΝΟΚ, καθώς αυτή ξεχωρίζει απαίσια και παράταιρα από όλον τον οικιστικό ιστό.
Όπως σημειώνει: «Για πρώτη φορά, ο ορίζοντας και η θάλασσα “κρύβονται” από ένα πανύψηλο κτήριο, που “σακατεύει” την πόλη και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Και όλα αυτά, στο όνομα των “περιβαλλοντικών” (υποτίθεται) “κινήτρων”».
ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ:
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ελένη Μαΐστρου, ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Τάσης Παπαϊωάννου, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Σταύρος Γυφτόπουλος, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Βαλεντίνη Καρβουντζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Πέννυ Κουτρολίκου, καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Γιώργος Αγγελής, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Λεωνίδας Κουτσουμπός, επίκουρος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Ματθαίος Παπαβασιλείου, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Σωτήρης Σόρογκας, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Βάσω Κυριάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Παρασκευάς Χατζηδιάκος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Μαρία Μαντουβάλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ
Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ
Γιάννης Πολύζος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
Διαβάστε επίσης: Τη διαχείριση της παραλίας του ζητεί από την ΕΤΑΔ ο Δήμος
Ειδήσεις από τον Αλιμο στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter