Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Εργατικά Σωματεία: Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και όχι ευχολόγια και συστάσεις

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες, με εκτεταμένους ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή τους, διεκδικούν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά κλάδους.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έως την Παρασκευή θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη, από τις 6 Ιούνη αντιπροσωπείες συνδικάτων σε μια σειρά κλάδους (Οικοδόμοι, Μέταλλο, Επισιτισμός – Τουρισμός, Κατεργασία Ξύλου, ΟΤΑ) έχουν κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, ζητούν απαγόρευση εργασιών όταν η θερμοκρασία καταγράφει από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο, όπως και τις Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο επείγον αυτό αίτημα, τα συνδικάτα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους, θέτοντας στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών τους την προστασία της υγείας και της ασφάλειας σε κάθε εργοστάσιο, εργοτάξιο, αποθήκη και χώρο δουλειάς.

Συστάσεις προς την εργοδοσία χωρίς αντίκρυσμα για τον καύσωνα

Στην έκδοση μιας εγκυκλίου, όπως κάνει τις περισσότερες φορές αρκείται το υπουργείο Εργασίας, για τα υποτιθέμενα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις σε συνθήκες καύσωνα. Μέτρα που είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας αδυνατεί λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης να ελέγξει τους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο, προβλέπεται για Αττική, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Θεσσαλία, «υποχρεωτική παύση εργασιών» κατά το χρονικό διάστημα 12.00-17.00΄, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, αλλά αυτό αφορά μόνο «χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο».

Πιο συγκεκριμένα, σε αντιδιαστολή με τα σωματεία που απαιτούν παύση για θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου, το υπουργείο αναφέρει ενδεικτικά εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), κ.λπ., που θα παύουν όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 400C, εξαιρώντας τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που το όριο είναι οι 38 βαθμοί.

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος αναφέρει επίσης ότι για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που αναφέρθηκαν «δίδεται η δυνατότητα, εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ