Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

«Ίριδα, τι παίζει με το αύριο;»: Την Παρασκευή14/6 η εκδήλωση στο κινηματοθέατρο Ίρις

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί (με ελεύθερη είσοδο) (Ακαδημίας 55) εκδήλωση με θέμα «Ίριδα, τι παίζει με το αύριο;» και θέμα το μέλλον της ιστορικής αίθουσας και της παρουσίας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) σε αυτή.

Στην εκδήλωση, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του πολιτισμού θα συζητήσουν με βάση την ιστορία της Ίριδας και των φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται πάνω από 60 χρόνια σε αυτή, γύρω από τη σημασία του πολιτισμού στο δημόσιο πανεπιστήμιο, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την προσφορά του Π.Ο.Φ.Π.Α. στη φοιτητική κοινότητα και την πολιτιστική ζωή της πόλης.

Ομιλητές θα είναι οι:

  • Εύα Στεφανή – σκηνοθέτις / καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Μενέλαος Καραμαγγιώλης – σκηνοθέτης
  • Πλάτων Μαυρομούστακος – θεατρολόγος / καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Χρήστος Πολίτης – δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας «Ο Χρήστος δε μένει πια εδώ» και
  • Βαρβάρα Κοντονή – κινηματογραφική συντάκτης στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ.

Το πάνελ θα συντονίσει ο κινηματογραφικός συντάκτης Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, ενώ μετά το τέλος της συζήτησης θα ακολουθήσει d.j. set από τους Αλέξανδρο Παπαγεωργίου και Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο.

 

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) υπερασπίζεται ως θέση αρχής οτιδήποτε αφορά τον πολιτισμό, την τέχνη του κινηματογράφου, άρα και τις αίθουσες. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας του κοινού και θεωρεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια είναι χώροι στους οποίους αναπτύσσεται ελεύθερα η γνώση, η παιδεία, ο πολιτισμός, η καλλιτεχνική δημιουργία των νέων ανθρώπων.

Υπερασπιστήκαμε πριν κάποιο διάστημα, μαζί με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία, τη διάσωση των ιστορικών αιθουσών του κέντρου της Αθήνας («Ιντεάλ» και «Άστορ»). Υποστηρίξαμε τη διατήρηση της χρήσης τους ως χώρου αμιγώς κινηματογραφικού, τη μη μετατροπή τους σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ιστορικό κινηματοθέατρο «Ίριδα» της οδού Ακαδημίας, όμως, το οποίο διοικείται από τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια ακόμα πολύ σημαντική περίπτωση. Έχει άλλη βαρύτητα και επείγει να στηριχθεί, γιατί δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη αίθουσα αλλά συνδράμει επί δεκαετίες, στον κινηματογράφο, στις τέχνες, στον πολιτισμό της πόλης.

Σε αυτήν την όαση δημιουργικού συγχρωτισμού χιλιάδες άνθρωποι πήραν ουσιαστική καλλιτεχνική παιδεία μέσα στα χρόνια, αγκαλιάστηκε και εξακολουθεί να αγκαλιάζεται από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες (όπως κινηματογραφιστές ή φωτογράφους) και ακαδημαϊκούς, ενώ εξέχουσες προσωπικότητες και ιδρυτικά μέλη της Π.Ε.Κ.Κ. δίδαξαν στους χώρους της όπως ο Βασίλης Ραφαηλίδης, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο Θανάσης Ρεντζής. Η «Ίριδα» είναι μη εμπορικός, δημόσιος, πανεπιστημιακός χώρος που προσφέρει εντελώς δωρεάν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική εκπαίδευση στους φοιτητές και σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους αυτής της πόλης.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέχιση της λειτουργίας της Ίριδας, ως αποκλειστικού χώρου υπό την εποπτεία της, για να συνεχίσει με τους καλύτερους όρους την τεράστια 40χρονη συνεισφορά της στον χώρο της τέχνης και καλεί όλα τα πολιτιστικά σωματεία να πράξουν το ίδιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ