Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στέλιος Μαμαλάκης στην «Α»: «Η Πικροδάφνη είναι ένα μεγάλο στοίχημα»

Ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου σε μια μεγάλη συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ μιλά με γκρίζα χρώματα για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε και για τις ενέργειές του ώστε ο Δήμος να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα με σταθερότητα

Σε διαχειριστικό έλεγχο, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του προϋπολογισμού του 2024 προχωρεί ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Στέλιος Μαμαλάκης. Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο δήμαρχος της πόλης περιγράφει με τα πιο ζοφερά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο, δηλώνοντας ότι μοναδική του στόχευση είναι να τον θέσει σε μια υγιή βάση και να απαλλαχθεί από βαρίδια των προηγούμενων ετών. Παρά τα προβλήματα, προχωρεί τη δημοπράτηση στο Πάρκο Ασυρμάτου, καθώς και σε έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Μεγάλο στοίχημα για τον δήμαρχο αποτελεί το Ρέμα της Πικροδάφνης – ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά ρέματα του Λεκανοπεδίου, για το οποίο έχει ήδη προτείνει στον πρωθυπουργό τη δημιουργία ενός Φορέα για την αξιοποίησή του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Κύριε Μαμαλάκη, βρίσκεστε στο τιμόνι του Δήμου πάνω από πέντε μήνες. Τι έχετε διαπιστώσει;

Κληθήκαμε να διοικήσουμε έναν Δήμο στον οποίο οι προκάτοχοί μας δεν είχαν ψηφίσει προϋπολογισμό. Συνεπώς είχαμε «δεμένα» τα χέρια μας. Για μένα αυτό είναι απαράδεκτο. Μάλιστα το είπα και στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας. Του είπα ότι δεν μπορώ να διανοηθώ για ποιον λόγο η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει την επομένη των εκλογών, ενώ το νέο Δημοτικό Συμβούλιο δυόμισι μήνες μετά.

Την έχω κι εγώ αυτή την απορία. Τις σας είπε;

Το άκουσε πολύ θετικά. Επίσης, του είπα ότι θεωρώ υποχρέωση οποιασδήποτε διοίκησης, είτε συνεχίζει στον Δήμο είτε απέρχεται, να καταθέτει προϋπολογισμό. Δεν επιτρέπεται να κρατάει σε ομηρία κανέναν. Διότι δεν κρατάει σε ομηρία τη διοίκηση. Κρατάει σε ομηρία την πόλη και τους πολίτες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από εκεί. Αναλαμβάνουμε τη διοίκηση του Δήμου και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν διαγωνισμοί άγονοι, διαγωνισμοί που εκκρεμούν. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή εδώ στον Δήμο δεν έχουμε χαρτικά! Ο διαγωνισμός είναι άγονος και δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε τώρα σε άλλον. Σας λέω κάτι απλό. Φανταστείτε τι γίνεται στα πιο σύνθετα ζητήματα.

Οι προμηθευτές πληρώνονται;

Υπάρχουν προμηθευτές που ήρθαν και είπαν ξαφνικά ότι διακόπτουν ακόμη και ενεργείς συμβάσεις. Ο ένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει φέρει τα προϊόντα και άρα έχει κλείσει τη σύμβαση, ο άλλος επειδή δεν πληρώνεται…

Δεν έχει «κοκκινίσει» όμως ο Δήμος…

Ο Δήμος έχει ένα μεγάλο έλλειμμα. Ακόμη και σε αυτό που η ίδια η προηγούμενη δήμαρχος ψήφισε, δηλαδή ως απολογισμό του δικού της τελευταίου τριμήνου, παρουσιάζεται ένα ανεξόφλητο ποσό τιμολογίων που πρέπει να πληρωθούν, ως χρέη δηλαδή, της τάξεως των 2 εκατομμυρίων. Ένα μέρος αυτών αφορά χρηματοδοτούμενα, περίπου 680.000 ευρώ. Το 1,3 εκατ. ευρώ όμως, είναι χρήματα που θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί. Αυτό είναι επίσημο χρέος. Για να μην πω ότι από 1/1/24 άρχισαν να έρχονται τιμολόγια, καθώς η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου είχε προτρέψει τους προμηθευτές να μην τιμολογήσουν πριν τις 31/12/23 και άρχισαν να τιμολογούν από 1η Ιανουαρίου και μετά.

Με τα δεδομένα αυτά, τα έργα που έχουν ξεκινήσει στην πόλη, μπορούν να προχωρήσουν;

Θα σας δώσω συγκεκριμένο παράδειγμα που δείχνει ότι δεν υπήρχε από την προηγούμενη διοίκηση κανένας σχεδιασμός. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την ένταξη έργου το οποίο έχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» 600.000 ευρώ και συμμετοχή του Δήμου σχεδόν 2.000.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε τι λέω, με τι σχεδιασμό και προχειρότητα η προηγούμενη διοίκηση κατέθετε προτάσεις χωρίς να έχει διασφαλίσει ότι ο Δήμος θα έχει τα χρήματα για να εκτελέσει έργα.

Το Κολυμβητήριο, το Πάρκο Ασυρμάτου και η ανάπλαση της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου, θα προχωρήσουν;

Το Πρόγραμμα Τρίτσης, όταν εγκρίθηκε, έδινε στον Δήμο περίπου 12,5 εκατ. επιχορήγηση. Δημοπράτησαν πέντε μέρες πριν την παράδοση της διοίκησης του Δήμου σε εμάς, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου, το Κολυμβητήριο, που στην αρχή ήταν προϋπολογιζόμενο περίπου στα 7 εκατ., με 10,3 εκατ. Εμείς, προχωράμε τη δημοπράτηση στο Πάρκο Ασυρμάτου. Επειδή έχει αλλάξει το κόστος, ο Ασύρματος αυτή τη στιγμή έρχεται με έναν προϋπολογισμό περίπου στα 8,7 εκατ. Αν αθροίσεις αυτά τα δύο σημαίνει ότι έχουμε μια διαφορά που πρέπει να καλυφθεί με πόρους του Δήμου της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ. Το αντιλαμβάνεστε; Σε έναν Δήμο που αυτή τη στιγμή έχει τεράστιο θέμα, πρέπει να βρούμε 7 εκατ. ευρώ για να εκτελέσουμε τα δύο εμβληματικότερα έργα της πόλης. Τι θα κάνουμε; Θα καταφύγουμε σε πρώτη φάση στο Υπουργείο Εσωτερικών για να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την αρωγή του με αύξηση της χρηματοδότησης. Σε δανεισμό επενδυτικό καταφεύγουμε για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τα άλλα έργα τα οποία «τρέχουν» χωρίς να έχει σχεδιαστεί η πηγή εσόδων. Παίρνουμε ένα δάνειο της τάξεως των 2,6 εκατ. προκειμένου να εκτελέσουμε έργα τα οποία έχουν μπει στο Τεχνικό Πρόγραμμα που είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση χωρίς να έχουμε προσθέσει εμείς κάτι καινούργιο.

Τι έργα είναι;

Οδοστρώσεις… Τέτοιας φύσεως.

Ρωτάω γιατί εξ όσον γνωρίζω, έχετε ανοιχτά έργα, όπως η Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου, αντιπλημμυρικά…

Δεν τα έχω υπολογίσει αυτά στα ποσά που σας είπα. Παραδείγματος χάριν, στην Αγίου Δημητρίου έχει σταματήσει το έργο. Ο εργολάβος έχει αιτηθεί λύση της σύμβασης διότι δεν έχει πληρωθεί. Αυτό παραλάβαμε. Και δεν σας λέω τα σοβαρά τεχνικά θέματα που έχει το έργο… Σας προκαλώ να πάτε να το δείτε για να διαπιστώσετε από κοντά τις αστοχίες και την ταλαιπωρία των πολιτών. Αυτό είναι όμως το λιγότερο, ξέρετε ότι έχουμε χαρτί του αρμόδιου Υπουργείου που λέει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι παράνομο;

Να σας ρωτήσω τι μέλλει γενέσθαι με το Ρέμα της Πικροδάφνης, το οποίο αφορά αρκετούς Δήμους;

Η Πικροδάφνη είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά ρέματα που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο. Το κομμάτι που είναι ήδη ανοιχτό είναι περίπου 8 χλμ. Το σύνολο του Ρέματος είναι πάνω από 12 χλμ. Εμείς κάναμε μια πρόταση για τη δημιουργία ενός Φορέα, που θα απαρτίζεται από τους 4 ενδιαφερόμενους Δήμους, την Περιφέρεια και τους συναρμόδιους φορείς, με σκοπό την αξιοποίηση του Ρέματος και δημιουργώντας εκεί ένα γραμμικό πάρκο, με χώρους αναψυχής, αθλητικούς, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κοκ.

Την πρόταση αυτή πού την καταθέσατε;

Σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και στον πρωθυπουργό, ο οποίος ενθουσιάστηκε. Γνώριζε ήδη πολύ καλά το θέμα της Πικροδάφνης και το ανέφερε στη δημόσια τοποθέτηση που έκανε στην Πλατεία, όταν επισκέφθηκε τον Δήμο μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με περιβαλλοντικά ζητήματα, θέλησε να αναλάβει την πρωτοβουλία ενός διεθνούς διαγωνισμού αξιοποίησης της Πικροδάφνης. Έτσι, ο άμεσος στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε και τους όμορους Δήμους στη δημιουργία αυτού του Φορέα. Υπάρχει μια οριοθέτηση που έχει γίνει από την Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας διότι έχουν προσφύγει ορισμένοι πολίτες. Ελπίζουμε να μην έχουμε πάλι μια απόφαση που θα αναστέλλει την οριοθέτηση, διότι στην ουσία θα γυρίσουμε πίσω πολλά χρόνια. Χωρίς οριοθέτηση δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας σημαντικά προβλήματα της πόλης που πρέπει να επιλυθούν άμεσα;

Πυλώνας για μένα είναι ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη, την αξιοποίηση και την αισθητική βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων και τη συντήρηση των σχολείων. Ο Δήμος έχει σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα η Αγίου Δημητρίου έχει δημιουργήσει μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα απ’ αυτό που είχε. Ένα άλλο ζήτημα, ειδικά σε περιοχές πέριξ των σταθμών του μετρό, είναι η στάθμευση. Θα δώσουμε λύσεις σύντομα αξιοποιώντας και την Τεχνολογία. Κοιτάξτε, θέλοντας και μη, ιεραρχούμε τα ζητήματα. Προτεραιότητά μας είναι η κατάρτιση προϋπολογισμού. Επίσης λόγω και της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, η κατάσταση είναι δυσχερής σε νευραλγικούς τομείς. Οι άνθρωποι που εργάζονται στις Υπηρεσίες του Δήμου, καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος. Φανταστείτε ότι στον Τομέα Καθαριότητας έχουμε το μισό προσωπικό απ’ αυτό που έχει η Νέα Σμύρνη, παρότι πληθυσμιακά είμαστε ίδιοι, αλλά έχουμε πολύ μεγαλύτερη χωρική έκταση. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ψηφιακή ανασυγκρότηση του Δήμου.

Τι έχετε παρατηρήσει στον τομέα αυτόν;

Δεν υπάρχει διασύνδεση ούτε της πληροφορίας, μεταξύ των Υπηρεσιών του Δήμου, ούτε της ηλεκτρονικής αποτύπωσης των δεδομένων. Αυτά πρέπει να λυθούν άμεσα, προκειμένου να βελτιωθεί και η καθημερινότητα του δημότη. Να μπορεί από το σπίτι του να εκδώσει όποιο έγγραφο χρειάζεται και να έχει εικόνα των Υπηρεσιών του Δήμου και γενικότερα της πόλης.

Πρόσφατα διεξήχθη στην πόλη η Ειρηνοδρομία, ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την Αττική και ειδικότερα τον Άγιο Δημήτριο. Πώς πήγε;

Η Ειρηνοδρομία ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από χορηγούς. Επιπλέον οι χορηγοί επικοινωνίας, συνέβαλαν σημαντικά προκειμένου να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων του δρομικού κινήματος. Για πρώτη φορά ανακοινώσαμε ότι τα έσοδα, μετά την εκκαθάριση των εξόδων της διοργάνωσης, θα αποδοθούν στα σχολεία της πόλης. Αυτό ευαισθητοποίησε τους χορηγούς -γι’ αυτό πιστεύω ότι είχαμε τόσους πολλούς χορηγούς- και βεβαίως τον κόσμο που δήλωσε συμμετοχή. Παρότι δεχθήκαμε εμπάργκο και υπήρξαν παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, οι συμμετοχές ήταν περίπου στις 2.000. Καταφέραμε και κάναμε μια αξιόλογη διοργάνωση – κατά πολλούς η καλύτερη των τελευταίων ετών. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα έσοδα τα οποία θα είναι πολλαπλάσια των Ειρηνοδρομιών που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αυτό θα είναι προς όφελος των σχολείων και κατ’ επέκταση των ίδιων των παιδιών της πόλης μας.

Δηλαδή, θεωρείτε ότι αυτές οι μεθοδεύσεις που είπατε ότι δεχθήκατε, ξεκινούν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης;

Εκατό τοις εκατό. Δυστυχώς, είχε πολιτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν θέλω να σταθώ σε αυτό. Τελείωσε. Προχωράμε. Ο κόσμος του Αγίου Δημητρίου με επέλεξε να διοικήσω τον Δήμο και θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Εμείς λέμε τέρμα στη δημιουργική λογιστική και στην εικονική πραγματικότητα. Έχουμε έρθει με στόχο να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο. Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις και το γνωρίζουμε. Μοναδική μου στόχευση είναι να βάλουμε τον Δήμο σε μια υγιή βάση και να απαλλαχθούμε από βαρίδια των προηγούμενων ετών.

Αν η εικόνα είναι τόσο ζοφερή, όπως την περιγράφετε, γιατί δεν προχωράτε σε διαχειριστικό έλεγχο;

Ξέρετε αυτό είναι κάτι που έχω πει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου. Ο διαχειριστικός έλεγχος, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, μπορεί να γίνει από τη στιγμή που ένας Δήμος διαθέτει προϋπολογισμό. Το πρώτο πράγμα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του προϋπολογισμού του 2024, θα είναι ακριβώς αυτό. Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και να φανεί ξεκάθαρα τι έχει συμβεί και έχει φτάσει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου σε αυτή την κατάσταση. Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει πώς οι καταθέσεις του Δήμου στις τράπεζες οι οποίες το 2017 ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν τέλος του 2023 να είναι μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε ότι υπήρξε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών στις 5/12/2023  το οποίο διαπίστωνε «λανθασμένη παραμετροποίηση των λογαριασμών…» και  ζητούσε ο Δήμος να προβεί, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023 σε «ορθή παραμετροποίηση και επανυποβολή των οικονομικών στοιχείων»; Ξέρετε ότι στις 21/11/2023 η προϊσταμένη του Εσωτερικού Ελέγχου ενημέρωνε την τότε δήμαρχο και σύστηνε Διαχειριστικό Έλεγχο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, καθώς διαπίστωνε αποκλίσεις στο αποθεματικό, στις δαπάνες τακτικών εσόδων, στα ενταλθέντα κα στα εισπραχθέντα; Τέτοια εντολή όμως για έλεγχο δεν δόθηκε ποτέ! Γιατί άραγε;

Κύριε Μαμαλάκη, να ολοκληρώσουμε με ένα διαρκές έλλειμμα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς ο Δήμος Αγίου Δημητρίου δεν διαθέτει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων εδώ και χρόνια. Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι είστε στη τελική ευθεία για να βρείτε λύση. Τι νεότερο υπάρχει;

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας με τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και τον συνάδελφο Γιάννη Κωνσταντάτο. Ήδη έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για την αξιοποίηση του ΣΜΑ Ελληνικού – Αργυρούπολης και από τον Άγιο Δημήτριο. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη προσδιορίζονται στο σχετικό κείμενο, το οποίο έχει καταρτιστεί και θα λάβει τις υπογραφές των δημάρχων αφού εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ