Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Εγκρίθηκαν οι όροι του Δανείου Ισοσκέλισης και του Επενδυτικού Δανείου

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, την περασμένη εβδομάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου αποδέχθηκε τους όρους δανείου ύψους 3.039.686,97 ευρώ με σκοπό την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού έτους 2024, καθώς και τους όρους του επενδυτικού δανείου ύψους 2.586.673,84 ευρώ. Ο δανεισμός θα γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ευνοϊκό σταθερό επιτόκιο 4,75% για τα 10 πρώτα χρονιά και κυμαινόμενο για τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η λήψη των δανείων κρίθηκε αναγκαία, όπως είχε επισημάνει και αναδείξει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, Στέλιος Μαμαλάκης, παρουσιάζοντας και τη σχετική τεκμηρίωση.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος είχε πει:

  • Για να καλυφθεί το διαχρονικό έλλειμα το οποίο δημιουργήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία παρέλαβε πριν 13 χρόνια ένα πλεονασματικό δήμο και τον παρέδωσε σε άθλια οικονομική κατάσταση.
  • Για να συνεχιστούν έργα υποδομών τα οποία είναι σε εξέλιξη και δεν υπήρξε ειδική μέριμνα από την προηγούμενη διοίκηση για τη χρηματοδότησή τους, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να σταματήσουν την εκτέλεσή τους.

Όπως τονίστηκε από τον κ. Μαμαλάκη, η επιλογή του δανεισμού αποτελεί μονόδρομο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να υπάρξουν περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και σε αναγκαίες κοινωνικές παροχές.

Επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι «η δεινή οικονομική θέση που είχε περιέλθει ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε και τη βασική αιτία που η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε προχωρήσει, ως όφειλε, μέχρι τέλος του 2023 στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος μόνο από το 2023 έχει οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές, τα οποία μεταφέρθηκαν για αποπληρωμή το 2024! Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», σημειώθηκε, «αποτελεί η ένταξη έργου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος 600.000 ευρώ και συμμετοχή του Δήμου σχεδόν στα 2.000.000 ευρώ».

Επίσης έγινε αναφορά στην «τεράστια μείωση του αποθεματικού καθώς οι καταθέσεις του Δήμου στις τράπεζες το 2017 ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ και στις 31/12/2023 ήταν μόλις 2,3 εκατομμύρια!».

Τέλος υπογραμμίστηκε ότι «όσο και να προσπαθεί η αντιπολίτευση να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι το δάνειο λαμβάνεται για οφειλές που έγιναν τους πρώτους μήνες του 2024 αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό καθώς η δημιουργία αυτού του χρέους θα ήταν αδύνατο να γίνει σε 5 μήνες και μάλιστα χωρίς προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στόχος είναι να μπει τέρμα στη δημιουργική λογιστική και στην εικονική πραγματικότητα. «Ήρθαμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο. Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις και το γνωρίζουμε. Απέναντι στις υπεκφυγές, τις προσφυγές και στα ψέματα της προηγούμενης διοίκησης, εμείς απαντάμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τέρμα στο λαϊκισμό».

Διαβάστε επίσης: Στέλιος Μαμαλάκης στην «Α»: «Η Πικροδάφνη είναι ένα μεγάλο στοίχημα»

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ