Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου – Στ. Μαμαλάκης: «Η καθημερινότητα των πολιτών προτεραιότητα μου»

Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγίου Δημητρίου για το έτος 2024, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Κατά την τοποθέτηση του ο δήμαρχος, Στέλιος Μαμαλάκης, επισήμανε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, καθώς με την κατάρτιση του προϋπολογισμού μπαίνει οριστικά τέλος σε μια εποχή που κυριαρχούσε η εικονική πραγματικότητα και η κακοδιαχείριση.

«Κάνουμε μια νέα αρχή, νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του Δήμου. Οι πολίτες θα μας κρίνουν από τον απολογισμό του έργου μας. Η καθημερινότητα των πολιτών προτεραιότητα μου. Σήμερα ψηφίζουμε ένα προϋπολογισμό ο οποίος θα έπρεπε να έχει καταρτιστεί από το 2023 από την προηγούμενη διοίκηση η οποία όμως αδυνατούσε να το πράξει καθώς με την πολιτική της είχε φέρει σε μια άθλια οικονομική κατάσταση το δήμο. Ένα δήμο τον οποίο η πρώην δήμαρχος παρέλαβε με πλεόνασμα και μας τον παρέδωσε με χρέη, ελλείματα και έργα που οι ανάδοχοι εγκατέλειψαν καθώς ήταν απλήρωτοι. Ενδεικτικό της εικονικής πραγματικότητας που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διοίκηση είναι ότι το ποσοστό εκτέλεσης των προϋπολογισμών της ήταν κάτω του 60%» σημείωσε ο Στέλιος Μαμαλάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών Μάριο – Ιωάννη Μπάντο, τους εργαζόμενους, τα στελέχη του Δήμου και τους συνεργάτες του για τον αγώνα που έδωσαν για μια ορθή αποτύπωση της κατάστασης, πρόσθεσε: «Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να εκσυγχρονιστεί ο Δήμος και να τον θέσουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Καταρτήσαμε ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, που λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Ως νέα διοίκηση έχουμε αναγκαστεί να λάβουμε δύσκολα μέτρα, αλλά απαραίτητα για να καλύψουμε τα χρέη και τις υποχρεώσεις που κληρονομήσαμε. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να έχουμε κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες και να εκτελέσουμε τα απαραίτητα έργα. Η προηγούμενη Διοίκηση λειτούργησε με αναποτελεσματικότητα και με έλλειψη διαφάνειας. Απέκρυψε τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα από τους πολίτες. Δημιούργησε εμπόδια στην νέα διοίκηση και προσπάθησε να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια».

Στ. Μαμαλάκης: «Η κ. Ανδρούτσου λειτουργεί τιμωριτικά απέναντι στους πολίτες»

Ο κ. Μαμαλάκης ανέφερε ότι «η κ. Ανδρούτσου λειτουργεί εκδικητικά απέναντι στη νέα διοίκηση και τιμωρητικά προς τους πολίτες του Αγίου Δημητρίου σαμποτάροντας κοινωνικές παροχές του Δήμου όπως για παράδειγμα οι αθλοδιακοπές και οι κατασκηνώσεις».

«Όλο αυτό το διάστημα», σημείωσε, «είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια μηδενιστική αντιπολίτευση, η οποία θεωρώντας ότι πλήττει εμάς, αντιπολιτεύτηκε την κοινωνία και την πόλη μας ναρκοθετώντας κάθε κίνησή μας. Έκανε ένσταση για το δάνειο, που αν δεν παίρναμε δάνειο δεν θα είχαμε προϋπολογισμό. Έκανε ένσταση, αψηφώντας τις συνέπειες των πράξεων της απέναντι στο κοινωνικό όφελος, επιχειρώντας να μπλοκάρει την υλοποίηση κοινωνικών παροχών για τα παιδιά μας. Έκανε καταγγελία στην επίτροπο με σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα, να καθυστερήσει τις διαδικασίες και να μην ξεκινήσουν στην ώρα τους. Έκανε ένσταση ακόμα και για τις παιδικές κατασκηνώσεις δήθεν για υπερκοστολόγηση. Η πρώην δήμαρχος προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μας άφησε αποθεματικό. Η αλήθεια όμως είναι μια. Δημιούργησε ένα πλασματικό –λογιστικό αποθεματικό που ήταν απαραίτητο να φαίνεται στο ταμείο καθώς διαφορετικά θα είχε ποινικές ευθύνες. Αυτό το αποθεματικό είναι εικονικό καθώς μετατόπισε αποπληρωμές οφειλών του 2023 στα επόμενα έτη. Παραλάβαμε ένα Δήμο που είχε υποχρεώσεις, ανοίγματα, οφειλές και διαχρονικά ελλείματα κυρίως στα ανταποδοτικά πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο. Να αναφέρω χαρακτηριστικά τα τιμολόγια που ερχόντουσαν από τα χρέη του 2023 και τις ειδοποιήσεις από την ΕΥΔΑΠ για οφειλές του δήμου που ξεπερνούσαν τις 110 χιλιάδες ευρώ για νερό. Μάλιστα από αυτές τις οφειλές οι 50 χιλιάδες ευρώ αφορούσαν τα σχολεία μας».

«Ζητάμε διαχειριστικό έλεγχο;»

Ο δήμαρχος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο, ενώ ο Εσωτερικός Έλεγχος από τις 21/11/2023 ενημέρωνε την τότε δημοτική Αρχή και σύστηνε Διαχειριστικό Έλεγχο, καθώς διαπίστωνε αποκλίσεις στο αποθεματικό, στις δαπάνες τακτικών εσόδων, στα ενταλθέντα και στα εισπραχθέντα, αυτό δε συνέβη ποτέ; «Εμείς, όπως είχαμε επισημάνει και προεκλογικά, θα ζητήσουμε διαχειριστικό έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές για να έχουμε πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση του δήμου που παραλάβαμε» ανέφερε ο κ. Μαμαλάκης.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την νέα διοίκηση και τα έργα της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να εκσυγχρονίσει τον Δήμο. Η ψήφιση του Προϋπολογισμού είναι κομβικής σημασίας, είπε.

«Από σήμερα γυρίζουμε σελίδα οριστικά. Κεντρικός στόχος μας είναι το μέλλον της πόλης μας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας», πρόσθεσε και ανέφερε τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής:

  • Τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων του Δήμου.
  • Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών.
  • Επένδυση σε υπηρεσίες που θα κάνουν τον Άγιο Δημήτριο να πρωταγωνιστήσει στη διεκδίκηση πόρων.
  • Εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπως προβλέπει ο νόμος.
  • Ισοσκέλιση των ανταποδοτικών εσόδων και εξόδων.
  • Διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων έργων και δράσεων που θα αναδείξουν το Δήμο σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων (π.χ. Ασύρματος).
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών αξιοποίησης των επενδυτικών σχεδίων της ευρύτερης περιοχής, όπως το έργο του Ελληνικού. Στόχος, η αύξηση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση των ωφελειών για τον Δήμο πόρων.

Διαβάστε επίσης: Στέλιος Μαμαλάκης στην «Α»: «Η Πικροδάφνη είναι ένα μεγάλο στοίχημα»

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ