Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Χρονογράφημα Καϋμένε Αλεπουδέλη!

Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

Τι τάθελες τα μεγαλεία, δεν καθόσουνα στ’ αυγά σου να φας και καμιά ομελέτα; Ήθελές τα και παθές τα. Τώρα κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Τα λάθη δυστυχώς, αναγνωρίζονται όταν είναι πλέον αργά να τα διορθώσει κάποιος. 

Πήρες το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ούτε ένας πατριώτης σου ή έστω Μαροκινός στον δρόμο να σε ζητωκραυγάσει. Στα σπίτια τους όλοι και ύπνο από τις εννιά. Βγήκε προχθές ο ήρωας El Κaabi, μια έκανε έτσι με το κεφάλι, έβαλε το γκολ στον τελικό και κουνήθηκε το κεφάλι όλων των Ελλήνων. Πέρα δώθε πηγαίναμε λες και μας χτύπησε σεισμός δέκα Ρίχτερ πλαγιομετωπικά. Δεν μπορούσαμε να συνέρθουμε για τρεις μέρες. Τέτοια χαρά. 

Είχαμε χρόνια να ζητωκραυγάσουμε τόσο, από τον πόλεμο της Αλβανίας ακόμη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πήραμε την επομένη άλλη χαρά ακόμη μεγαλύτερη. Προτάθηκε στον ογκόλιθο Σκέρτσο αμοιβή 25 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκή ομάδα για να μετακομίσει κάπου -λέει- στον βορρά. Μακάρ Παναΐτσαμ, να ξεπλύνουμε τη ντροπή από τον Αλεπουδέλη (μάλλον Οδυσσέα Ελύτη τον έλεγαν) που δεν του έδωσαν ούτε τα ναύλα τότε για να γυρίσει από τη Στοκχόλμη. Και γιατί να του πλήρωναν κοτζάμ αεροπορικό εισιτήριο, δεν κατάλαβα, ούτε ένα tackling δεν έχει κάνει στη ζωή του. Αν και Οδυσσέας δεν ήταν ικανός να παίξει ούτε στον Οδυσσέα Κορδελιού, βρε ούτε να μαζεύει τις φανέλες δεν ήταν ικανός αυτός ο ανθρωπάκος. Καμία σύγκριση με τον striker El Kaabi. Μια κατεβασιά και γκολ, βρε ανίκανε Αλεπουδέλη. Ο λαός έχει κρίση και σε έκρινε πολύ πίσω από τον Γιώργο Σιδέρη και τον σύγχρονο ογκόλιθο Potense. Ξέμεινες από καύσιμα γλουτών και ισχίων Οδυσσέα μου, τώρα δεν γίνεται τίποτα, την έπαθες την κασκαρίκα σου. Νόμιζες ότι με το «Άξιον εστί» και τον «Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» θα σε αναγνώριζε το ευγενές γένος των νεοελλήνων. Δεν σφάξανε, ο λαός που έξαλλος πανηγύριζε το ιστορικό γεγονός των κατοίκων του Πειραιώς μέχρι του λυκόφωτος της επομένης ημέρας, νόμισαν μερικοί πως στο τέλος-τέλος θα βάλουμε και τον Ελύτη με τον Σοφοκλή στην ίδια μοίρα. Γελάστηκες Σάκη (εκ του Οδυσσέας προέρχεται), αυτή η ονοματολογική σημασιολογία. Οι Έλληνες είμαστε ένας σύγχρονος λαός με αμέτρητα κόρνερς, αράουτ και τεχνιτά offsides. Γάτες καϋμένε, δεν μας πιάνει κανένας, κρίμα που πέθανε και ο Andreas να βλέπει την κάθε μέρα να σηκώνει ο λαός και από έναν καινούριο κύλικα. Μεθύστε με τα αθάνατο κρασί του Champions League. 

Και οι λεβέντες του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο και του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ, γεννημένοι όλοι στη λεβεντογέννα γη της Δεσφίνας και της Δεσκάτης Γρεβενών. Τι να πει κανένας για την καταγωγή του Κέντρικ Ναν και του Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι, λεβέντες και οι δυο της μπασκετομάνας Ηγουμενίτσας. Ο Ολυμπιακός, επίσης βρίθει πατριωτών, που μόνον έτσι κέρδισε την κούπα. Βιθέντε Ιμπόρα, ο πασίγνωστος Τσικίνιο από τον Αλμυρό Βόλου και οι δύο Έλληνες στρατευμένοι στη μεγάλη ιδέα του Ελευθέριου Βενιζέλου Αγιούμπ Ελ Κααμπί και Γιουσούφ Ελ Αρααμπί γεννημένοι στο Καναλάκι Πρεβέζης. Όχι δεν παίζουμε με τον πατριωτισμό μας, και οι δύο υπηρέτησαν με πάθος στις ορεινές καταδρομές του Μαρόκου.

Άντε σπίτι σου κύριε Οδυσσέα Ελύτη, δεν μπορείς άλλο να μας γελάς, το έδειξε ξεκάθαρα το ξέσπασμα στις πλατείες των Ελλήνων διανοούμενων οπαδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ