Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Συνεργασία με την Πολιτεία κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Η εταιρεία υπέγραψε Μνημόνιο με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχοντας ήδη υποστηρίξει τη διαμόρφωση 63 ειδικών γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ανά την Ελλάδα

Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας υπέγραψε η «Παπαστράτος». Στο πλαίσιο του μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει και κοινές δράσεις ενημέρωσης, η εταιρεία έχει υποστηρίξει οικονομικά την εξ ολοκλήρου διαμόρφωση συνολικά 63 ειδικών γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων τα 45 πήραν σάρκα και οστά μέσα στο 2024.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε νομός της χώρας έχει πλέον από τουλάχιστον ένα τέτοιο γραφείο, στο οποίο τα θύματα μπορούν να απευθυνθούν και να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για να απαλλαχθούν από τον καθημερινό εφιάλτη που βιώνουν.

Συγκεκριμένα, μέσω των ειδικών αυτών γραφείων, η Αστυνομία αναλαμβάνει τη διαχείριση των περιστατικών, ενημερώνει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η ευαισθητοποίηση της Παπαστράτος για το φλέγον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας χρονολογείται ήδη από το 2019, όταν και υποστήριξε την καμπάνια «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου».

Σταδιακά ακολούθησε η δημιουργία των πρώτων έξι γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το 2022 ήρθαν ακόμη 12 γραφεία σε 11 πόλεις.

Πλέον, με τα 45 επιπλέον γραφεία, ο συνολικός αριθμός φθάνει σε 63, τα οποία μάλιστα υπάρχουν σε 55 διαφορετικές πόλεις της ελληνικής επικράτειας, αποδεικνύοντας ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι η συμμετοχή και η αποφασιστικότητα όλης της κοινωνίας.

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού

Η συνεισφορά της «Παπαστράτος» έχει αναγνωριστεί κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής του στο νέο γραφείο του Αστυνομικού Τμήματος Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία “Παπαστράτος” για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί σκεφτείτε να έρθει μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος. Μπορεί να έρθει με τα παιδιά της. Είναι δύσκολα περιστατικά αυτά τα οποία διαχειρίζεστε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα στελέχη του νέου γραφείου.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναγνώρισε ότι «είναι μια σημαντική κοινωνική προσφορά, είναι η κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας στην προσπάθεια που κάνει το κράτος, το δημόσιο, η αστυνομία, για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ακεραιότητα της ζωής των γυναικών που κινδυνεύουν από πράξεις βίας και συνεπώς αυτό που οφείλουμε είναι ευγνωμοσύνη».

Τι πρέπει να κάνετε αν είστε θύμα

  • Καλέστε το 100.
  • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: ακριβή διεύθυνση – ονοματεπώνυμο – είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).
  • Εάν εσείς δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή τον γιατρό σας).
  • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στον γιατρό όλη την αλήθεια.
  • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
  • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια.
  • Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail: sos15900@isotita.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ