Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

«Πράσινοι-Οικολογία»: Ανοιχτοί σε διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις – Συνέδριο τον Νοέμβριο

Εξωστρέφεια, στήριξη των κινημάτων των πολιτών, ευρύτερη απεύθυνση για τη συγκρότηση ενός μεγάλου ενιαίου πράσινου χώρου και διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, για τη
συγκρότηση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης είναι οι πολιτικοί στόχοι των «Πράσινων-Οικολογία», που αποφάσισαν τη διοργάνωση συνεδρίου ανασυγκρότησης τον Νοέμβριο του 2024.

«Η κρίση είναι ευκαιρία αφύπνισης, ανασυγκρότησης και ενεργοποίησης!» τονίζεται σε ανακοίνωση το κόμματος, που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο, από την ένωση των κομμάτων «Πράσινοι» και «Οικολογία» και στις πρόσφατες ευρωεκλογές στήριξε τη λίστα «Κόσμος».

Στην εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου το Πανελλαδικό
Συμβούλιο του κόμματος εκτιμά μεταξύ άλλων ότι:

«Ο νεοφιλελευθερισμός, οι ψευδαισθήσεις της ανάπτυξης, ο λαϊκισμός και η κωλυσιεργία για την πράσινη μετάβαση και την αύξηση της ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές και την αποδιάρθρωση της παραγωγής, εντείναν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και έφεραν την ακροδεξιά στο προσκήνιο. Η ακροδεξιά ανεβαίνει γιατί η Ευρώπη εμφανίζεται ως ένας θεσμός που εξυπηρετεί περισσότερο τα ισχυρά οικονομικά λόμπι και έχει οδηγήσει στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη διάψευση των προσδοκιών της ευημερίας για πλατιά κοινωνικά στρώματα. Η ολοένα και βαθύτερη κρίση ανάπτυξης του καπιταλισμού και η διάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, συνοδευόμενα από τις πολλαπλές κρίσεις (κλιματική, κοινωνική, οικονομική), τους πολέμους, την ακρίβεια, την έλλειψη δημοκρατίας και διαφάνειας, την κυβερνοκρατούμενη δικαιοσύνη, τα ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα ΜΜΕ κ.α., έχουν τροφοδοτήσει την οργή και την απογοήτευση, που συνοδεύονται από άρνηση του πολιτικού συστήματος και ανάπτυξη αρνητικών πολιτικών κινημάτων που στηρίζονται στη μισαλλοδοξία ή/και στην επίκληση σε έναν εξιδανικευμένο παλιό τρόπο ζωής. Η ακροδεξιά αξιοποιεί τη συμπεριφορά της κυρίαρχης και αδιαφανούς ελίτ, τα προνόμια και τους παχυλούς μισθούς των ευρωβουλευτών, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Σε ένα πλαίσιο έντονης κοινωνικής ανασφάλειας, οι διακηρύξεις για πράσινη μετάβαση της ΕΕ, την ίδια στιγμή που υιοθετεί τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο ως «πράσινα καύσιμα» και
προωθεί την απορρύθμιση της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα, γίνονται αντιληπτά από τους χαμένους της πολλαπλής κρίσης ως μια ακόμα απειλή για τη ζωή τους. Και όπως εφαρμόζεται -χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη- βαρύνει περισσότερο τα φτωχά στρώματα, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, ενώ οι μεγάλες εταιρείες – πολυεθνικές αυξάνουν τα κέρδη τους».

Οι εκπρόσωποι της παράταξης τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ότι οι
«Πράσινοι-Οικολογία είναι μια ανθρωπιστική και φιλειρηνική πολιτική
δύναμη», ενώ σημειώνουν ότι πρέπει να επεξεργαστούν «ένα Εναλλακτικό Στρατηγικό Σχέδιο Βιωσιμότητας για την οικονομία και την κοινωνία».

Τέλος, δηλώνουν ανοιχτοί σε «διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι «η συνεργασία με το ΚΟΣΜΟΣ θα πρέπει να διευρυνθεί, στη βάση της ισοτιμίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ