Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

«Της ασέβειας γέννημα είναι η αλαζονεία» Αισχύλος, τραγικός ποιητής (524/4 – 456/5 π.Χ.)

Γράφει ο
Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ.

Οι Ευρωεκλογές τής 9ης Ιουνίου 2024 αποτελούν πια παρελθόν, ο απόηχός τους, όμως, συνεχίζει να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες, ακόμη και εκείνους που ανήμερα των εκλογών προτίμησαν τα μπάνια και την αποχή και ξέχασαν τις κάλπες. Ήταν μια αποχή πρωτοφανής, που έφτασε στο 59,50%, επίπεδο ρεκόρ για τα δεδομένα τής Ελλάδας.

Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία, ήταν συνειδητή επιλογή των πολιτών, γιατί ήθελαν να πλήξουν – και έπληξαν – την υψιπέτεια και αλαζονεία των κυβερνητικών αξιωματούχων που νόμιζαν πως ο λαός δεν αντιδρά, παρά θα σκύβει την κεφαλή συνέχεια στα αντιλαϊκά μέτρα τής Κυβέρνησης, που τον έχουν γονατίσει. Να γιατί, λοιπόν, το κυβερνόν κόμμα έχασε ένα εκατομμύριο εκλογείς. Και, από τον πρωτοφανή θρίαμβο τού 41% το 2023, έπεσε στο 28% σε λιγότερο από έναν χρόνο! Η Κυβέρνηση τής – άλλοτε κραταιάς – Ν.Δ. υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά και ήταν ο μεγάλος χαμένος των Ευρωεκλογών. Και, αν σήμερα συνεχίζει να κυβερνά, που θα συνεχίσει και θα αναντρανίσει κιόλας, αν ο Πρωθυπουργός ρίξει μερικά γαλλικά και τραβήξει τα χαλινάρια σε μερικούς αιθεροβάμονες αξιωματούχους της, αυτό το χρωστά, μεταξύ άλλων, και στη φαγωμάρα που έχει ξεσπάσει στα δυο μεγάλα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τις εσωκομματικές αμφισβητήσεις των πολιτικών τους αρχηγών! Οι πολίτες, λοιπόν, έδειξαν εμφανώς την αποδοκιμασία τους στην Κυβέρνηση και κόντυναν πολύ τα ποσοστά της, γιατί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και απροστάτευτοι από το κράτος σε αρκετούς ευαίσθητους τομείς, όπως:

Οι παράνομοι μετανάστες, που εισβάλλουν νύχτα – μέρα από τη θάλασσα και κατακλύζουν τα μικρά νησιά μας, αλλά το Κράτος απουσιάζει ηχηρά. Οι λιγοστοί, όμως, και ανήμποροι κάτοικοί τους πιέζονται ασφυκτικά και κινδυνεύουν τα σπίτια, το βιος και οι ζωές τους. Στην ύπαιθρο χώρα οι Τράπεζες, τα ΕΛ.ΤΑ, ο Ο.Τ.Ε. έχουν βάλει λουκέτο σε πολλά υποκαταστήματά τους. Η δε εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και ανήμπορων, που, ούτως ή άλλως, είναι προβληματική, τον χειμώνα καταντά μαρτύριο.

Η εγκληματικότητα, οι δολοφονίες ανήλικων κι ενήλικων και η παραβατικότητα από την παιδική ακόμη ηλικία και την εφηβική, μέσα κι έξω από τον χώρο των σχολείων, στις πλατείες και αλάνες σε πόλεις και χωριά είναι φαινόμενα ανησυχητικά που πλήττουν και εκθέτουν το κύρος τής χώρας διεθνώς πολλές κωμοπόλεις και χωριά με έντονο τουρισμό ολοχρονίς στερούνται Αστυνομικών Τμημάτων, ενώ πολλά υπολειτουργούν. Το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ γιατί απουσιάζει, γιατί κάνει πως δεν βλέπει, ποιος θα προστατεύσει τους πολίτες; Μπορεί να δώσει λύσεις η Κυβέρνηση;

Το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι Εθνικό και ιδιωτικοποιείται. Η ΥΓΕΙΑ και το ΑΙΜΑ, τα ύψιστα και πολυτιμότατα αγαθά του ανθρώπου, γίνονται πια εμπόρευμα. Η ίδια η ΖΩΗ μας, δηλαδή, παραδίδεται στα χέρια μεγαλογιατρών και μεγαλονοσηλευτικών ιδρυμάτων. Στο μέλλον μόνο όποιος έχει χρήμα θα έχει και υγεία. Οι αιμοκαθαιρόμενοι, όμως, για να επιβιώσουν, θα ακριβοπληρώνουν το αίμα. Αν τώρα αυτό θα είναι ασφαλές ή μολυσμένο δεν θα το γνωρίζει ο τάλας ασθενής και θα παίζει τη ζωή του στη ρουλέτα. Μεγάλο ρίσκο αναλαμβάνει, όμως, η Πολιτεία και ο Υπουργός Υγείας από το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Υγείας και επιβολής τής αγοράς τού αίματος. Επιτέλους… δεν μπορούμε να ξεπουλήσουμε τα πάντα στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κατεδαφίσουμε και τους πυλώνες τής ηθικής μας συνείδησης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η Υγεία ήταν το πρώτο θέμα στο ενδιαφέρον των πολιτών στις δημοσκοπήσεις την προεκλογική περίοδο.

Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, ο πληθωρισμός και η αδυναμία τού κρατικού μηχανισμού να τον τιθασεύσει και η αλαζονεία τού 41% των εκλογών τού 2023, προκάλεσαν την οργή και τον θυμό των βιοπαλαιστών, των άνεργων και των μικροσυνταξιούχων και οδήγησε άλλους στη σκόπιμη αποχή και τις παραλίες και άλλους στη στήριξη μικρών και άγνωστων μέχρι χθες κομμάτων. Έστειλαν έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στο Κυβερνητικό Επιτελείο πως, αν δεν αλλάξουν συμπεριφορές, θα εγκαταλείψουν την παράταξη.

 Σημαντικό ακόμη, αν όχι καθοριστικό, ρόλο για τη μεγάλη απώλεια τών 13 μονάδων έπαιξε η ψήφιση του Νόμου για την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Έκαναν λάθος στην Κυβέρνηση που πίστεψαν πως ο κόσμος θα το είχε πια ξεχάσει μέχρι τις εκλογές. Έπεσαν έξω γιατί το τρίπτυχο Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια είναι βαθιά ριζωμένο στην ψυχή και το DNA των Ελλήνων και όσοι οπαδοί τής παράταξης την καταψήφισαν εξ αυτού τού λόγου την εγκατέλειψαν πια οριστικά! Φίλος, αρκετά χρόνια κοινοβουλευτικός, εξέφραζε στον γράφοντα τη στερρά πεποίθησή του πως: «πολίτες που γύρισαν την πλάτη στην Κυβέρνηση για οποιονδήποτε άλλον λόγο θα επιστρέψουν στην παράταξη. Όσοι, όμως, την εγκατέλειψαν λόγω τής νομιμοποίησης τού γάμου των ομόφυλων δεν θα τους ξαναδεί». Αν έχει δίκιο ή άδικο το μέλλον θα το δείξει.

Ο κ. Πρωθυπουργός, πάντως, την επομένη των εκλογών βεβαίωνε τους πολίτες πως έλαβε το μήνυμα. Το έλαβε (;), γιατί ο προχτεσινός ανασχηματισμός δεν έπεισε κανέναν. Θα πεισθούν οι Έλληνες πως το έλαβε, μόνο όταν πάρει μέτρα ριζοσπαστικά, όταν συγκρουσθεί με τα μεγαλοσυμφέροντα, όταν πει την αλήθεια στον λαό και όταν σπάσει αβγά. Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούνε μόνο υποσχέσεις. Αξιώνουν σεβασμό στα δίκαιά τους. Ο Πρωθυπουργός καλό είναι να θυμάται πως οι Εθνικές Εκλογές δεν αργούν. Τα τρία χρόνια μέχρι τότε θα περάσουν αστραπή. Θα ήταν ωφέλιμο, ακόμη, για τον ίδιο, να θυμάται κάπου – κάπου τη λαϊκή θυμοσοφία που διδάσκει πως: «είναι τρομερός ο θυμός ενός λαού που μουρμουρίζει». Οι όποιοι δε επηρμένοι Υπουργοί να θυμούνται και αυτοί τα σοφά λόγια τού τραγικού ποιητή Αισχύλου πως: «της ασέβειας γέννημα είναι η αλαζονεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ