Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Ηλίας Σταμέλος στην «Α»: «Η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου είναι επιστέγασμα πολυετούς αγώνα του λαού»

Tη διαπίστωση ότι όταν ανέλαβε τα ηνία της πόλης, στις αρχές του έτους, τη βρήκε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι την είχε αφήσει το 2019, έκανε μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος. Ο Ηλ. Σταμέλος μίλησε για τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, το κυκλοφοριακό ζήτημα που ταλανίζει την πόλη, αλλά και για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με προεξάρχον το ιστορικό Σκοπευτήριο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Μετά από ένα τετραετές διάλειμμα στο τιμόνι του Δήμου, πως βρήκατε την πόλη;

Είναι γεγονός ότι δεν βρήκαμε αυτό που παραδώσαμε πριν από 5 χρόνια. Η πόλη βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε όλους τους τομείς. Βεβαίως είχαμε επίγνωση των προβλημάτων ως αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά τα οποία βλέπαμε κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, τα συναντήσαμε μόλις αναλάβαμε.

Θα μας πείτε κάποιους τομείς όπου εμφανίζεται εντονότερο πρόβλημα;

Πρώτα απ’ όλα στα οικονομικά. Το 2015 είχαμε παραλάβει έναν Δήμο υπερχρεωμένο από την προηγούμενη διοίκηση του ΠΑΣΟΚ. Κάναμε πολλή δουλειά παρά το γενικό αντιλαϊκό πλαίσιο που υπήρχε όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Στο τέλος της θητείας μας, παραδώσαμε -τον Αύγουστο του 2019- 1,026 εκατ. ευρώ ως ταμείο και 350.000 ευρώ τρέχοντα χρέη. Σήμερα, με τον προϋπολογισμό του 2024 που συζητήσαμε, τα χρέη ξεπερνούν τα 2 εκατ. και τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου δεν ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ. Άρα έχουμε μια σαφή, μεγάλη οικονομική διαφορά με βάση τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής Αρχής.

Συνεπώς, ξεκινάμε από μια πρώτη μεγάλη δυσκολία: πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με αυτά τα δεδομένα στις αυξημένες ανάγκες, με το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Διότι η αντιλαϊκή πολιτική απέναντι στους Δήμους δεν σταμάτησε να υπάρχει από καμία κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς το στοιχειοθετείτε αυτό;

Δύο νούμερα μόνο θα σας πω: από τα 8,2 δισ. ευρώ που είναι με βάση τους νόμους τα έσοδα που πρέπει να έχει η Τοπική Διοίκηση α’ και β’ βαθμού, τα χρήματα που δίνονται σήμερα δεν ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητα του Δήμου. Καταλαβαίνετε ότι όταν υπάρχουν χρέη, δεν μπορείς να ανταποκριθείς επαρκώς στην αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα, στις πολιτιστικές ανάγκες, τις κοινωνικές, τις αθλητικές, στη συντήρηση των κτιρίων (σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων) και πολλών άλλων αναγκών του λαού της πόλης.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Με βάση το οργανόγραμμα του Δήμου, υπάρχουν πάνω από 150 κενές θέσεις προσωπικού. Γιατί; Διότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση προσλήψεων και παράλληλα προχωρούν οι συνταξιοδοτήσεις. Έχουμε μεγάλες ελλείψεις στην καθαριότητα, που είναι βασικός τομέας, καθώς και στο τεχνικό προσωπικό, όταν πρέπει να αποκαταστήσουμε βλάβες στα σχολεία και στην πόλη. Ο Δήμος διαθέτει ελάχιστους εργαζόμενους στις πολιτιστικές δομές και κανέναν στον αθλητισμό! Σημαντικές παιδαγωγικές δομές λειτουργούν με συμβασιούχους. Έχουμε ακόμη μεγάλη έλλειψη σε μηχανικούς που μελετούν ή επιβλέπουν έργα.

Όλα αυτά ενώ υπάρχουν πολλά μεγάλα έργα σε εξέλιξη. Πώς προσπαθείτε να αντεπεξέλθετε ως Δήμος;

Πράγματι, τώρα έχουμε αρκετά έργα «ανοιχτά» και διαθέτουμε τέσσερις μηχανικούς… Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας διαθέτει μόνο δύο πολιτικούς μηχανικούς και δύο τεχνολόγους ηλεκτρολόγους! Έχουμε ακόμη ελλείψεις σε εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό. Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να καλύψει τα κενά σε προσωπικό, οι προσλήψεις που γίνονται είναι με το σταγονόμετρο, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και καθυστερούν. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι οι διαγωνισμοί για μηχανικούς ΠΕ με βάση τις προτάσεις για προσλήψεις του 2021, δεν έχουν γίνει. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τώρα να γίνουν, θα κάνουν ενάμισι με δύο χρόνια για να έρθουν στον Δήμο. Και εν τω μεταξύ, οι συνταξιοδοτήσεις «τρέχουν».

Αυτή τη στιγμή έχουμε προσωπικό με ελαστικές μορφές εργασίας, που παραμένει στη δουλειά με δικαστικές αποφάσεις. Καταλαβαίνετε ότι έτσι τα κενά δεν καλύπτονται. Γι’ αυτό διεκδικούμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον Δήμο μας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε Υπηρεσίας με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση.

Να μιλήσουμε για την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου; Ξεκίνησε το έργο. Πόσο θα διαρκέσει;

Η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου είναι το επιστέγασμα ενός πολυετούς αγώνα του λαού της Καισαριανής. Στον χώρο του Σκοπευτηρίου, πριν το 1940, έκανε ασκήσεις στη σκοποβολή και ο στρατός. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής επιλέχθηκε ως τόπος εκτέλεσης αγωνιστών. Εκεί εκτελέστηκαν και οι 200 κομμουνιστές το 1944. Μετά την απελευθέρωση ο χώρος παρέμενε κλειστός για τους κατοίκους. Μάλιστα, για να τιμήσει ο λαός της πόλης μας τους νεκρούς, πήδαγε από τις μάντρες. Για πρώτη φορά έγινε επίσημος -όπως λένε οι ιστορικοί- εορτασμός το 1964 επί δημαρχίας Παναγιώτη Μακρή. Από τότε ο λαός διεκδικούσε να αποδοθεί ο χώρος αυτός στον ίδιο, να αξιοποιηθεί και να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη. Αυτός ο αγώνας ξεκίνησε το 1983 με μπροστάρη τον αείμνηστο, ιστορικό δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή, με μεγάλη συμμετοχή του λαού της πόλης. Ο αγώνας συνεχίστηκε με τις επόμενες δημοτικές Αρχές.

Μέσα από αυτόν τον πολυετή αγώνα, φτιάχτηκαν σχολεία και χώροι αναψυχής, για να καλύψουν τις ανάγκες του λαού. Επί της ουσίας το πάρκο «πέρασε» -εκτός από τα γραφεία της πρώην Σκοπευτικής- στη δικαιοδοσία του λαού.

Ως δημοτική Αρχή στην προηγούμενη θητεία μας πήραμε την πρωτοβουλία για καινούργια πρόταση νόμου το 2016 και το 2017 και με δυναμική κατάληψη αποβλήθηκε οριστικά η Σκοπευτική Εταιρεία και από τον τελευταίο χώρο που καταπατούσε μέσα στο πάρκο. Επιπλέον, βάλαμε τις βάσεις για το πώς πρέπει να γίνει η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου. Το έργο που ξεκινάει βασίστηκε σε αυτούς τους άξονες, με προμελέτη της Τεχνικής μας Υπηρεσίας το 2017. Το 2019 υπεγράφη με το τεχνικό γραφείο η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης, ενώ είχαν γίνει οι εκλογές, και ολοκληρώθηκε από την επόμενη δημοτική Αρχή. Έγινε ο διαγωνισμός και στις αρχές του χρόνου υπέγραψα την οριστική σύμβαση του μειοδότη.

Τι περιλαμβάνει το έργο;

Έχει σημασία να τονίσουμε, διότι υπάρχει παραπληροφόρηση, τι περιλαμβάνει. Καταρχάς, δεν προβλέπονται καινούργια κτίσματα, αλλά παρεμβάσεις στα υπάρχοντα. Αυτά τα οποία ανακαινίζονται είναι:

  • Το Χάραμα το οποίο θα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο με δραστηριότητες σχετικές με τη λαϊκή μουσική και το χορό, διαλέξεις, εκδηλώσεις και παραστάσεις, θα λειτουργεί ωδείο εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, χώροι για μαθήματα χορού. Δημιουργείται επίσης ένας μικρός εκθεσιακός χώρος για το ρεμπέτικο τραγούδι.
  • Τα γραφεία της πρώην Σκοπευτικής στα οποία θα διαμορφωθεί βιβλιοθήκη, εικαστικά εργαστήρια.
  • Δημιουργείται υπαίθριο θέατρο που θα σέβεται το ιστορικό περιβάλλον της πόλης. Θα μπορούν έτσι να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις των σχολείων και των συλλόγων της πόλης, αλλά ο χώρος δεν θα δίνεται για επαγγελματική χρήση. Το διευκρινίζω διότι ακούγονται πολλά ψέματα.

 

Τι απαντάτε στις αντιδράσεις για κοπή δέντρων κατά τις εργασίες, αλλά και για τις φήμες ότι η πρόσβαση στον χώρο θα γίνεται έναντι αντιτίμου;

Θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις στο Σκοπευτήριο κι επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για τα δέντρα που κόβονται, πρέπει να πω ότι ναι μεν κόβονται λίγα δέντρα που είναι αναγκαίο για τη στατική στήριξη των κτιρίων, αλλά θα φυτευτούν 180 μεγάλα δέντρα σε όλο το Σκοπευτήριο σε σημεία με αραίωση, αναπτύσσοντας έτσι το πράσινο.

Γίνονται παρεμβάσεις στα σιντριβάνια που υπάρχουν και είναι εκτός λειτουργίας στην πλατεία των 200, αλλά και ανάπλαση του γηπέδου (Κ3) όπου διαμορφώνεται στίβος, χώρος υπαίθριας εκγύμνασης ενηλίκων και νέες υποδομές άθλησης για τα παιδιά. Με την ολοκλήρωση του έργου παραδίδονται χώροι που θα αποτελέσουν «ανάσα» πολιτισμού, κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας και άθλησης. Αναδεικνύεται περαιτέρω η συμβολή της Καισαριανής στην ιστορία.

Ο χώρος θα είναι ελεύθερος για τους κατοίκους, για τα παιδιά της πόλης, τη νεολαία. Δεν έχει καμία σχέση με εμπορευματοποίηση. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σκοπός.

Πότε, βάσει προγραμματισμού, θα είναι έτοιμο το έργο;

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει περίπου ένα έτος. Τέτοιας κλίμακας έργα μπορεί να έχουν και κάποια καθυστέρηση.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο κάτοικος της πόλης; Παρατηρώ ότι κάνετε συχνά συγκεντρώσεις με κατοίκους και συζητείτε μαζί τους. Τι σας λένε;

Πράγματι. Από τις αρχές του χρόνου, κάναμε συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Και συζητήσαμε για τα προβλήματα τα καθημερινά αλλά και τα μεγάλα. Όσον αφορά τα καθημερινά, αφού είπαμε τι πρέπει να κάνουμε με την καθαριότητα, τους εργαζόμενους, τον στόλο των αυτοκινήτων, συζητήσαμε μαζί τους πώς αυτά δένουν με τις γενικότερες πολιτικές επιλογές. Διότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τοπική έκφραση το οποίο να μη σχετίζεται με τη γενικότερη πολιτική. Αναφέραμε άλλωστε νωρίτερα ότι όταν μιλάμε για καθαριότητα, μιλάμε για εργαζόμενους, για μέσα, άρα μιλάμε για χρηματοδότηση.

Απέναντι σε όλα αυτά δεν συμβιβαζόμαστε. Καλέσαμε τον λαό της Καισαριανής σε μια από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις της πόλης τα τελευταία έτη, για να διεκδικήσουν μαζί μας τα δίκαια αιτήματά τους και θα συνεχίσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τον αγώνα για ενίσχυση της χρηματοδότησης και του προσωπικού.

Εκτός από την Καθαριότητα, υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το κυκλοφοριακό.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική. Ποια είναι η βάση του προβλήματος; Ότι η Καισαριανή έχει μετατραπεί σε απόληξη της Αττικής Οδού, χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου, ώστε να παρακάμπτεται η πόλη. Το γεγονός ότι όλα τα οχήματα που θέλουν να βγουν στην Αττική Οδό, διασχίζουν το κέντρο της Καισαριανής αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για την πόλη.

Θέσαμε το θέμα και στον περιφερειάρχη Αττικής. Του είπαμε ότι είναι ένα ζήτημα υπερτοπικό και απαιτεί συνολικότερες παρεμβάσεις για να λυθεί. Δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Καισαριανής, οι οποίοι πληρώνουν τις συνέπειες, αφορά το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Το δεύτερο θέμα αφορά τη Συγκοινωνία. Θέσαμε στην ΟΣΥ ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ένα λεωφορείο που ξεκινά από την Καισαριανή και φτάνει στα Τουρκοβούνια, καθώς πραγματοποιεί μεγάλο δρομολόγιο. Ζητήσαμε δεύτερη λεωφορειακή γραμμή που να καλύπτει τη διαδρομή Καισαριανή – Κέντρο Αθήνας.

Επίσης, έχουμε θέσει στην Περιφέρεια ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα στην κεντρική Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως και στη Φορμίωνος. Ζητήσαμε χρηματοδότηση για ανάπλαση των πεζοδρομίων και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους χώρους αυτούς.

Το κυκλοφοριακό επιδεινώνεται σημαντικά με τα αναγκαία έργα που γίνονται για το μετρό. Έχουμε προβεί σε μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλους τους αρμόδιους – ΟΣΥ, Μετρό, Τροχαία κ.λπ., για να δοθούν άμεσα λύσεις.

Να μιλήσουμε για τα σχολεία της περιοχής. Σε τι κατάσταση βρίσκονται; Ακούμε τελευταίως ότι πολλά κτήρια από διάφορες περιοχές της χώρας «καταρρέουν».

Τα σχολεία της πόλης είναι παλιά. Εμείς στην προηγούμενη θητεία μας, είχαμε κάνει παρεμβάσεις, πέραν της χρηματοδότησης της κυβέρνησης. Διεκδικήσαμε και λάβαμε επιπλέον, πάνω από 750.000 ευρώ από την Κτ.Υπ. Α.Ε. για παρεμβάσεις στα σχολεία και πάνω από 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια.

Στη θητεία της προηγούμενης δημοτικής Αρχής δεν έγινε καμία επιπλέον παρέμβαση. Ούτε καν τα χρήματα που δίνονται για επισκευές δεν είχαν αποδοθεί στο σύνολό τους.

Έχουμε βάλει στο επίκεντρο ευρείας κλίμακας συντηρήσεις των σχολείων για να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και σύγχρονα. Είχε κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η οποία δυστυχώς δεν εντάχθηκε. Όταν επισκεφθήκαμε τον αν. υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, του θέσαμε αυτό το ζήτημα και μας υποσχέθηκε ότι θα το εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Να αλλάξουμε θέμα και να σας ρωτήσω για τον Βλητικό Σταθμό, ένα πανέμορφο χωριό με χαμηλά σπιτάκια και σημαντική ιστορία, μέσα στην Καισαριανή. Πριν από λίγες ημέρες κάνατε άσκηση εκκένωσης του οικισμού.

Είναι ένας οικισμός που χρειάζεται μέτρα πυροπροστασίας διότι είναι κάτω από τον Υμηττό και περιβάλλεται από δέντρα. Αλλά δεν έχει πόσιμο νερό και γι’ αυτό απαιτείται επέκταση του δικτύου ύδρευσης που να ελέγχεται με βάση τις προδιαγραφές της ΕΥΔΑΠ.

Αλήθεια δεν έχει πόσιμο νερό; Εν έτει 2024 στο κέντρο της Αθήνας; Και διαμένει αρκετός κόσμος. Πώς εξυπηρετείται; Με δεξαμενές;

Βεβαίως και μένει κόσμος και εξυπηρετούνται οι άνθρωποι με δεξαμενές. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα και έχει ήδη γίνει συζήτηση με την Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση της μελέτης επέκτασης του δικτύου ύδρευσης.

Μιας που αναφερθήκατε στον Υμηττό, το μονοπάτι «Καισαριανή Trail», το οποίο αποτελεί σημαντικό σημείο του περιπατητικού τουρισμού, θα «μεγαλώσει»;

Εμείς διαφωνούμε με την αντίληψη που υπάρχει για αποχαρακτηρισμό του Υμηττού από ορεινό όγκο σε πάρκο. Ως εκ τούτου, λέμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του βουνού. Να μην επιτρέπεται η χρήση του για τουριστικούς ή άλλους λόγους. Διότι όταν ένα βουνό μετατρέπεται σε πάρκο, επιτρέπονται διάφορες χρήσεις του και η εμπορευματοποίησή του είναι προ των πυλών. Δεν συμφωνούμε ως δημοτική Αρχή με τα σχέδια του ΣΠΑΥ σχετικά με την προστασία του βουνού. Πιστεύουμε ότι δεν είναι ουσιαστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ