Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για πυρκαγιές: «Είδαμε καλύτερο συντονισμό, σημαντικά τα drones»

Για λιγότερο από 1.000 στρέμματα που κάηκαν στις φωτιές σε Πάρνηθα και Σταμάτα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Δευτέρα 1 Ιουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το επίπεδο συντονισμού στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, αλλά και τον καίριο ρόλο των drones που πετούν φέτος πάνω από την ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού ως προς τον εντοπισμό εστιών φωτιάς.

«Το κράτος είναι παρόν σε εκατοντάδες εστίες από την πρώτη στιγμή. Όμως είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από καιρικές συνθήκες, με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστους ανέμους», είπε ο πρωθυπουργός, εφιστώντας την προσοχή όλων, καθώς όπως τόνισε «το εφετινό καλοκαίρι προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο».

«Πιστεύω είδαμε πολύ καλύτερο συντονισμό και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είδαμε τη μεγάλη σημασία της χρήσης drone για τον έγκαιρο εντοπισμό. Τον καλύτερο συντονισμό Αστυνομίας, αυτοδιοίκησης, εθελοντών», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

«Το αποτέλεσμα ήταν παρά τις δύσκολες συνθήκες οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές να είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής», συνέχισε και επικαλέστηκε τα στοιχεία από τις πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Σταμάτα, σύμφωνα με τα οποία κάηκαν λιγότερα από 1000 στρέμματα.

«Όμως αυτή η μάχη θα διαρκέσει. Μπαίνουμε στο σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου. Δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή των πολιτών, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης», επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για αυτό το λόγο δόθηκε παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων, πρωτίστως εντός σχεδίου ή ορίων οικισμού. «Παρατείνουμε την προθεσμία 15 ημέρες ακόμη, γιατί μπορεί οι δυνάμεις του κράτους να είναι πιο έτοιμες φέτος, το νομικό οπλοστάσιο να είναι ισχυρό, όμως τίποτα δεν είναι πιο χρήσιμο από την προετοιμασία και τη συμμετοχή του πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το γεγονός πως το μέτρο του καθαρισμού οικοπέδων εφαρμόζεται για πρώτη φορά «είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες», ωστόσο εκτίμησε ότι «οι αδυναμίες δε μετριάζουν τη σημασία του». Σημείωσε, εξάλλου, ότι πάνω από 500.000 οικόπεδα έχουν ήδη δηλωθεί στην πλατφόρμα, ότι «σκοπός είναι να αυξήσουμε και άλλο τον αριθμό, έστω και στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου» και ολοκληρώνοντας για την αντιπυρική περίοδο υπογράμμισε ότι «έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την αφαίρεση των συσσωρευμένων κλαδιών, ειδικά στις περιοχές της Αττικής, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ